Категорія
Картина дня
Дата

Війна в Україні. Світові ціни на пшеницю підскочили до 14-річного максимуму

Ф'ючерси пшениці на товарній біржі Чикаго рекордно виросли через війну в Україні. Такі показники востаннє були під час світової фінансової кризи у 2008 році

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У вівторок, 1 березня, фʼючерси пшениці зросли на 5,4%, до $9,84 за бушель. Це максимальне зростання, яке може бути протягом одного дня, пише WSJ.

Основною причиною зльоту ціни є війна Росії в Україні, яку розвʼязав президент Росії Володимир Путін. Збройні сили РФ атакують військову інфраструктуру, аеропорти, лікарні та цивільні обʼєкти по всій Україні. Країни запроваджують санкції проти Росії, посилюючи її ізоляцію. Низка країн уже заборонили імпорт товарів подвійного призначення, ввели обмеження на експорт та санкції проти низки найбільших російських банків.

Друга причина – санкції західних країн щодо фінансової системи Росії, які змушують найбільших у світі операторів контейнерних суден, Maersk і Mediterranean Shipping Co., призупинити постачання в російські порти.

Трейдери намагаються знизити ризики через війну в Україні та готуються до затяжного періоду нестабільності торгових ланцюжків постачання.

«Трейдери починають розуміти, що війну в Україні буде продовжено, і навіть якщо Росія зможе захопити Україну найближчими тижнями, світ не дозволить продавати російське/українське зерно [або] енергоресурси», – вважають аналітики дослідницької компанії AgResource.

Росія та Україна – великі світові експортери пшениці. За даними Міністерства сільського господарства США, за останній повний маркетинговий рік Росія експортувала понад 39 млн метричних тонн пшениці, Україна відвантажила майже 17 млн т пшениці. Для порівняння – США експортували 27 млн т.

Зараз у Росії не продано 8 млн метричних тонн пшениці, а в України – 7 млн метричних тонн, сказала Forbes Олена Нероба, менеджерка з розвитку бізнесу брокерської компанії «Maxigrain». «Втрата 7 млн т обсягів у світовому балансі так сильно не вплинула б на ціни на ринку, але зараз основна причина істерики ринку – це війна: невизначеність, психологічний ефект», – каже вона.

До закінчення бойових дій порти України закриті, деякі знищені, відповідно, продати український урожай нереально. Зростання цін на руку світовим виробникам – Франції, США, Аргентині, Австралії, Індії. Вони продадуть пшеницю за вигіднішими цінами, ніж могли б.

Росії важко, через санкції включно, але, швидше за все, і вони зможуть частину врожаю, що залишився, продати, вважає Нероба. «Кому війна – кому мати рідна, – каже вона, – але, можливо, хтось відмовиться від російських контрактів».

Forbes Україна цілодобово веде хроніку війни з Росією на своєму сайті. Також слідкуйте за оперативними новинами у нашому каналі в Telegram.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні