Категорія
Новини
Дата

Хроніка війни. 1 березня. Росія обстрілює житлові квартали, Україна отримує нове озброєння та перспективу членства в ЄС

19 хв читання

Президент країни-агресора Володимир Путін розпочав війну проти України. Збройні сили Росії атакують військову інфраструктуру, аеропорти, лікарні та цивільні обʼєкти по всій Україні. Президент Володимир Зеленський запровадив військовий стан та мобілізацію. Хроніка подій

Хроніку наступного дня — 2 березня— ведемо тут.

00:00 Знову обстріляли Білу Церкву, повідомив мер Генадій Дикий. Удар був по базі паливно-мастильних матеріалів.

23:55 Мер Житомира Сергій Сухомлин розповів про наслідки обстріла міста, що стався півгодини тому. Вщент зруйновано житловий будинок, у лікарні вибиті всі вікна та двері.

23:28 : Запорізька обласна військова адміністрація: Залізничного сполучення з півднем більше немає. Від обстрілів окупантів було зруйновано міст у Василівці.

23:09 Apple Pay більше не працює в Росії, йдеться у офіційній заяві Apple. Також компанія припиняє продаж усієї продукції на території країни.

23:01 Матеріали для Гааги. 28 лютого Росія атакувала житлові квартали Харкова високоточною зброєю, повідомляє Командування Повітряних Сил ЗС України. З 19:07 по 19:51 стратегічний бомбардувальник-ракетоносець Ту-22м3 випустив по місту 16 ракет. Літка не перетинав українського кордону, всі пусти було здійснено з району Бєлгорода.

22:50 ЄС погодив відключення семи держбанків РФ від системи SWIFT – ВТБ, «Росія», «Відкриття», а також Новікомбанку, Промзвʼязку банку, Радкомбанку та ВЕБ. Що це означає та які заходи можуть бути ще дієвішими читайте тут.

22:35 З 1 березня Укрпошта відновила доставку експортних відправлень, вказується в повідомленні компанії. Партнер Pochta Polska надала Укрпошті можливість обмінюватися з іншими поштами імпортом-експортом на своїй території та здійснювати передачу експорту для авіадоставки пʼятьма авіалініями: Lufthansa, LOT, AirBaltic, KLM, Turkish Airlines. Перша машина до Польщі прибула 1 березня о 5:00 ранку. Крім того, транзитом для Укрпошти на прийом імпорту з усього світу виступають Словаччина, Латвія та Молдова.

22:15 Працівники тютюнової компанії JTI Україна звернулися з відкритим листом до виконавчого комітету JTI. В листі вони вимагають — зокрема, застосувати жорсткі обмеження на бізнес JTI в Росії/з Росією аж до повної його зупинки. Повідомлення розміщене на facebook сторінці голови PR служби JTI Україна Олени Гриневської.

21:55 Володимир Зеленський у інтерв’ю CNN і Reuters: «Сьогодні було бомбардування Харкова. Дві крилаті ракети впали на площу Свободи та державну адміністрацію в центрі Харкова. Тільки що була офіційна заява Генштабу РФ про те, що буде нанесено ракетний удар по одній із будівель Служби безпеки України. Служба безпеки України знаходиться на вулиці Володимирській, через 200 метрів – Софія Київська. Це також військова інфраструктура? Для всіх людей, не тільки для християнського світу, це святиня. А люди просто б’ють ракетними ударами в старий Київ, у серце Київської Русі.

Найголовніші тези від Forbes тут.

21:50 Економіка йде слідом за кораблем. Як впливають санкції на Росію. Читайте детальний розбір Forbes.

21:40 Санкції працюють. Путін намагається зберегти якомога більше валюти в межах Росії. Своїм указом він з 2 березня заборонив вивіз з РФ іноземної валюти у сумі більше ніж $10 000. Раніше цієї заборони не було.

21:25 «Все, голівудського кіно для Росії більше нема», — пише російська журналістка Ксенія Болецька. Найбільші студії — Paramount, Sony, Warner та Disney призупинили прокат своїх фільмів у РФ. В 2021 році на стрічки цих студій приходилося 73% всіх зборів у кіно в Росії, підрахувала Болецька.

21:03 1 березня, Мінфін провів перший аукціон з продажу військових облігацій Цінні папери номінальною вартістю 1000 гривень та строком обігу 1 рік продали на суму 8,122 млрд грн під 11%. Крім того, ОВДП із терміном обігу 56 дні було продано на 20,749 млн грн.

В бюджет поступило сумарно 8,143 млрд грн. Мінфін отримав від банків сумарно 10 заявок.

21:00 «Миколаєв укріплений, ворога розбили, російські війська в місто не зайшли», — каже Forbes місцевий підприємець Максим Бревда. Його бізнес-клуб «МрійДій» перетворився на волонтерський центр, куди бізнесмени з міста привозять товари. Щодня волонтери розвозять іжу та необхідні товари військовим та теробороні.

Хроніка війни. 1 березня. Росія обстрілює житлові квартали, Україна отримує нове озброєння та перспективу членства в ЄС /Фото 1

Волонтерський центр "МрійДій"

20:45 В Маріуполі перебої з електрикою. Міська рада закликала обмежити використання електроенергії, та вимкнути бойлери, кондиціонери, та інші енергоємні прилади. Детальніше про причини тут.

20:38 Укрпошта розпочала національний відбір ілюстрацій на тему «шляху русского военного корабля». Після відкритого голосування, одна з них буде надрукована на першій українській поштовій марці в умовах воєнного стану, повідомляє Міністерство інфраструктури.

20:35 В Києві сьогодні частіше, ніж в інших містах країни лунала сирена повітряної тривоги. З шостої ранку до 20:00 - 12 разів. На другому місці - Харків. Тут вона спрацьовувала — 10 разів. В Чернігові — 6.

20:26 BMW припиняє виробництво своїх автомобілів у Калінінграді та зупиняє поставки на російський ринок, пише The Wall Street Journal.

20:23 Два найбільших морських контейнерних перевізники MSC та Maersk припинили перевезення в та з Росії. Вони займають 34% світового ринку морських контейнерних перевозок, повідомляє Reuters.

20:15 Польща, Болгарія, Грузія, Румунія та Туреччина пропускатимуть українські великовантажні автомобілі без спеціальних дозволів на міжнародні перевезення, — міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

20:05 Компанія-оператор «Північного потоку — 2» оголосила про банкрутство, повідомляє швейцарська телерадіокомпанія. Раніше про те, що зареєстрована в Швейцарії Nord Stream 2 AG, що належить Газпрому, готується до банкрутства, повідомляв Reuters з посиланням на джерела. 23 лютого США ввели санкції проти Nord Stream 2 AG та посадових осіб компанії.

20:02 Дмитро Дубілет запускає бота «Дзвінок другу», який автоматично розсилатиме росіянам на білорусам аудіо- та текстові повідомлення з інформацією про війну проти України. Дубілет обіцяє працювати над шляхами обходу блокування таких дзвінків.

19:48 Нацбанк відкрив рахунок для гуманітарної допомоги українцям, які постраждали від рук окупантівНа зібрані кошти Міністерство соціальної політики забезпечуватиме підтримку українцям, які найбільше постраждали від війни.А саме:

  • облаштують місця розміщення українців, які у зв’язку з бойовими діями залишили своє місце проживання
  • забезпечать їх одягом та взуттям, нададуть ліки та медичні препарати
  • забезпечать населення товарами першої необхідності
  • нададуть одноразову грошову допомогу, посприяють задоволенню інших першочергових потреб життєдіяльності людини.

Реквізити для зарахування коштів у національній валюті: Банк:

Національний банк України

МФО 300001

Рахунок № UA823000010000032302338301027

код ЄДРПОУ 37567866

Отримувач: Міністерство соціальной політики

У інших валютах тут.

19:02. Трансляція телеканалів у регіонах частково відновлена. У Києві трансляція ведеться на базі мультиплексів КРРТ. Уточнюється, що внаслідок атаки на телевежу травмовані кілька співробітників та охорона, їм надали допомогу, повідомляє Держспецзв’язку. Внаслідок обстрілу телевежі окупантами загинули пʼятеро мирних жителів, які проходили поруч з вежею, повідомив мер столиці Віталій Кличко.

19:00. Уряд встановлює держрегулювання цін із мінімальною націнкою на продукти харчування базового пакету, повідомив голова Мінагрополітики Роман Лещенко в ефірі телеканалу Рада. Спекулянти, які збільшують ціни на продукти, будуть прирівнюватись до мародерів, наголосив він.

18:58. Платформа Медікіт Валерії Гонтаревої надає безкоштовні онлайн консультації лікарів через «Вайбер» для всіх українців, які знаходяться в Україні та за її межами. Лікарі працюють цілодобово. Для отримання консультації: переходьте у «Вайбер» за посиланням, описуйте симптоми та очікуйте на зʼєднання з лікарем. В сервісі понад 200 лікарів 50 спеціалізацій.

18:50. Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Європарламент затвердив резолюцію, яка рекомендує державам-членам ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата на вступ. Резолюцію схвалили 637 голосами «за», тільки 13 євродепутатів виступили «проти», 26 утрималися, повідомляє «Європейська правда».

17:57. Шановні українці! Будьте готовими до чергового фейку, до якого спробують вдатися російські окупанти. А саме: що нібито українське керівництво та уряд здали країну. Цю дезінформацію можуть тиражувати через усі можливі канали. Але знайте – це ФЕЙК! Його мета – дезорієнтувати, посіяти паніку, зневірити громадян і схилити наші війська до здачі. Будьте впевнені: капітуляція та здача інтересів України – неможливі, повідомляє СБУ.

17:52. ЄС може відключити від Swift сім банків Росії, пише Bloomberg:

  • ВТБ
  • ВЕБ РФ
  • Банк «Росія»
  • «Откритіє»
  • «Новікомбанк»
  • «Промсвязьбанк»
  • «Совкомбанк»

Список обговорюється представниками уряду ЄС і може бути змінено до його офіційного опублікування.

17:47. Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (Харківський авіазавод) зазнало масштабних руйнувань у результаті ворожого обстілу. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені, повідомив «Укроборонпром».

Хроніка війни. 1 березня. Росія обстрілює житлові квартали, Україна отримує нове озброєння та перспективу членства в ЄС /Фото 2
Хроніка війни. 1 березня. Росія обстрілює житлові квартали, Україна отримує нове озброєння та перспективу членства в ЄС /Фото 3

17:24. У Києві горить телевежа. Окупаційні війська обстріляли телевежу двічі. Сталося влучання в апаратну мовника на телевежі. Якийсь час телеканали не будуть працювати. Найближчим часом буде включено резервне мовлення частини каналів, повідомляє МВС. Дивитися українське телебачення можна на регіональних Мультиплекс МХ-5. Скористайтеся пошуком каналів на своєму телевізорі, щоб отримати доступ до регіональних каналів. Внаслідок обстрілу телевежі в Києві є жертви. Загинули пʼятеро людей, ще 5 осіб постраждало, повідомляє ДСНС.

Хроніка війни. 1 березня. Росія обстрілює житлові квартали, Україна отримує нове озброєння та перспективу членства в ЄС /Фото 4

17:10. Кіберкоманда NAVI розриває стосунки з російським кіберспортивним холдингом ESFORC. «Поки співробітники та гравці NAVI проводять дні у бомбосховищах, холдинг ESFORCE публічно заперечує весь той жах, який зараз відбувається в Україні. Вважаємо позицію цієї компанії неприйнятною та антилюдською. NAVI припиняють будь-яку співпрацю з холдингом, включаючи RuHub, Epic Esports Events, Cybersport.ru та Virtus.pro», – йдеться у повідомленні.

16:21. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров закликав усі міжнародні компанії та організації, які займаються дистанційним зондуванням Землі, надати Україні дані з SAR супутників для своєчасного відстеження переміщення ворожих військ. До проєкту долучилася компанія EOSDA Максима Полякова, яка спеціалізується на обробці супутникових даних.

16:00 Група компаній «Автострада» продовжує роботу на тих ділянках де немає бойових дій. Про це Forbes повідомила пресслужба. Компанія задіяла частину своєї техніки для будівництва захисних споруд в регіонах своєї присутності — зокрема, на Вінничині та Черкащині. Крім цього «Автострада» забезпечує піском блокпости, збирає та розміщує протитанкові їжаки на дорогах та зрізає дорожні знаки.

15:45 Співвласник АТБ та BGV Group Генадій Буткевич звернувся до всіх чоловіків — робітників його компаній. Він закликав їх вступати до лав територіальної оборони. Сам Буткевич пішов територіальної оборони Київської області. Бізнесмену 63 роки, його статки складають $530 млн, він займає 15 місце у списку 100 найбагатших українців.

15:32. Данська судноплавна компанія Maersk зупиняє всі контейнерні перевезення до Росії та з неї, пише Reuters. Виключенням будуть тільки харчі, ліки й гуманітарні вантажі. Раніше аналогічне рішення ухвалили сінгапурська Ocean Network Express, німецька Hapag Lloyd і швейцарська MSC.

15:22. «Північний потік-2» може збанкрутувати через санкції. Швейцарська компанія Nord Stream 2 AG, яка є оператором «Північного потоку-2», думає подати заявку про банкрутство через санкції, пише Reuters. Суд може розпочати розгляд справи про неплатоспроможність компанії цього тижня.

15:16. В Україні запустили другу станцію Starlink. «Укрзалізниця» отримала термінал для доступу до супутникового інтернету та вже запустила в роботу, повідомляє пресслужба компанії.

14:42. 10 000 кафе та ресторанів в Росії відключили від POS-системи Poster. У закладах харчування на чеках та екранах висвічуються заклики зупинити війну, а при переході на сайт власники бізнесу бачать правдиву інформацію про війну в Україні та заклик виходити вулиці російських міст на протести. Колектив Poster POS таким чином хоче показати, що повномасштабну війну Росії проти України мають зупинити, в тому числі, й громадяни Росії, повідомили у компанії.

14:16. Президент Володимир Зеленський виступив у Європарламенті. Україна давно вибрала Європу, а тепер настав час Європі вибрати Україну, заявив він. Зеленському присутні аплодували стоячи.

Докладніше про виступ президента у Європарламенті — тут.

13:53. Компанія «Київхліб» передала киянам, а також силам територіальної оборони міста понад 50 тонн хліба. Допомогу отримали й військові. «Ми працюємо і продовжуємо випікати хліб, наші підприємства не зупинились ні на хвилину. Сьогодні наші водії довезли хліб до кожного району Києва. Поки ми не можемо доставляти свою продукцію за межі столиці через обстріли та пошкоджені автомагістралі. Віримо, що дуже скоро це зробимо», – коментує пресслужба компанії.

Перелік магазинів «Київхліб», які працюють на 1 березня — тут.

13:48. Декілька автобусних компаній, наприклад, Veze, «Токобус», Kantol, «Люксрейзен», z-time, об’єдналися у волонтерський рух для перевезення людей та вантажів, повідомив Forbes директор компанії Veze Андрія Ярмола. Автобуси цих компаній евакуюють населення до Львова, а звідки везуть чоловіків на війну та гуманітарні вантажі через Вінницю та Умань до Херсона чи Києва. Крім того, вони розвозять гуманітарні грузи з продуктами та медикаментами, які прибули 1 березня до Києва. Також компанії можуть безкоштовно доправити українців з-за кордону, які мають бажання захистити країну.

13:21. Угорщина підтримала прискорений вступ України до ЄС. Про це у відеозверненні заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, пише «Європейська правда».

13:05. Сьогодні, 1 березня, до Києва заїхало більше двох десятків фур мережі АТБ з продуктами харчування. Про це Forbes повідомив керівник пресслужби ритейлера Сергій Демченко. Він зазначив, що на протязі дня кількість вантажівок може збільшитися, логістична служба мережі використовує будь-яке транспортне вікно. Найскладніша ситуація з поставками в Харків, Суми, Херсон, Чернігів, розповідає Демченко. Але, як тільки буде можливість, машини поїдуть і туди, каже він.

12:58. Ajax Systems створив додаток, який сповіщає про повітряну тривогу. Він є у Google Play Market і AppStore. Станом на 12:50, додаток сповістить про повітряну тривогу у Вінницькій, Волинській, Донецькій, Закарпатській, Київській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернівецькій областях. Список областей оновлюється. Додаток не запитує персональні дані після завантаження – достатньо відкрити та обрати область. У додатку також є посилання на чатботи, щоб передавати про переміщення російських військ, мітки окупантів на дорогах. Додаток також має бот із посилання на адреси найближчих укриттів, але поки тільки у Києві.

(upd) CEO Ajax Systems Олександр Конотопський написав у Facebook, що додаток повітряної тривоги ще доробляють. «Ми залили апдейти, чекаємо апруву AppStore. Коли воно буде фінально готово – ми повідомимо. Мова про сьогодні», – написав Конотопський.

12:52. «Укрзалізниця» продовжує розгорнуту країною евакуацію. «Спираючись на гуманістичні принципи, намагаємось врятувати всіх – не тільки мешканців міст, але й їх хатніх улюбленців. Так, за останні дні «Укрзалізниця» евакуювала більше 11 000 тварин – в основному котів та собак, – повідомляє компанія.

Правила транспортування тварин залізницею дещо пом’якшені. Для їх перевезення пасажирам потрібно мати з собою документи (ветеринарний паспорт), та потурбуватись про те, щоб тварина була в переносці. «Укрзалізниця» закликає пасажирів не кидати своїх тварин на вокзалах міст та просить інших пасажирів поставитись із розумінням, бо «в ці непрості часи наша людяність визначається зокрема за тим, як ми ставимось до тварин».

12:48. Сьогодні, 1 березня, президент Володимир Зеленський виступить з промовою перед депутатами Європарламенту. Виступ проходитиме у відеоформаті, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак в коментарі РБК-Україна.

12:05. «Укрзалізниця» готується зустрічати окупанта «залізничними їжачками». Голова правління УЗ Олександр Камишин: «Ми ж мирна організація. Але коли на нашу країну нападають, ми допомагаємо оборонятись. Тому ми вже декілька днів робимо «залізних їжачків». Задіяно 33 наших та вже 12 сторонніх підприємств. По всій країні. Станом на ранок виготовлено 831 шт, відвантажено 517 шт. Ми закупляли рейки для ремонтів та будівництва нових колій. Але зараз їжачки потрібніші. Так що матеріалів є ще на тисячі їжачків. Переможемо — відбудуємо!».

Хроніка війни. 1 березня. Росія обстрілює житлові квартали, Україна отримує нове озброєння та перспективу членства в ЄС /Фото 5
Хроніка війни. 1 березня. Росія обстрілює житлові квартали, Україна отримує нове озброєння та перспективу членства в ЄС /Фото 6

11:58. В Києві почав роботу Гуманітарний штаб, який функціонував в період першого локдауну в пандемію коронавірусу, повідомив мер столиці Віталій Кличко. Забезпечувати медикаментами, продуктами, предметами першої необхідності будуть в першу чергу одиноких людей похилого віку, людей з інвалідністю, матерів з маленькими дітьми.

Для наповнення фонду мер звернувся до великого та середнього бізнесу, міжнародних організацій, іноземнів партнерів. Штаб створив електронну платформу, через яку всі, в кого є можливість, можуть приєднатись зі своїми пропозиціями щодо підтримки міста за наступними напрямками:

  • Медикаменти та ліки
  • Продукти харчування
  • Предмети першої необхідності
  • Логістичні послуги
  • Людські ресурси (волонтери)

11:47. Центр оборонних стратегій отримав особисті дані 120 000 російських військових, які воюють на території України. Серед даних у списку імена, табельний номер та місце служби росіян. ЦОС передав його Українській правді.

11:45. Visa Foundation надасть грант у $2 млн Фонду ЮНІСЕФ для гуманітарної допомоги українцям. Компанія також подвоїть суму пожертвувань співробітників (до $1 млн) у фонди ЮНІСЕФ та Червоного Хреста, щоб надавати допомогу Україні. Також Visa готова посилювати санкції, повідомили в Мінцифри.

11:42. На Чернігівщину зайшли білоруські війська. Цю інформацію підтвердив речник регіонального управління сил тероборони «Північ» Віталій Кирилов, повідомляє Суспільне Чернігів.

11:25. Торговельна мережа Novus оновила список всіх працюючих магазинів. Вони будуть відкриті з 10:00 до 17:00, в залежності від обставин.

10:59. Всі чотири атомні електростанції України – Запорізька, Рівненська, Хмельницька та Южно-Українська – працюють у штатному режимі. В роботі – 9 енергоблоків, виробіток електроенергії – стабільний.

  • Енергоблоки №1 Рівненської АЕС та №2 Хмельницької АЕС, №1 Запорізької АЕС – у планових ремонтах, №5 та №6 Запорізької АЕС – у резерві, блок №3 Южно-Української АЕС – в резерві з подальшим виведенням у середній плановий ремонт.
  • На 9:00 вівторка, поточна потужність НАЕК «Енергоатом» дорівнювала 7175 МВт. Протягом доби вироблено 172,05 млн кВт-год електроенергії.
  • Порушень умов безпечної експлуатації немає. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на усіх АЕС і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.
  • Основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщень та будівель електростанцій, периметри захищених зон і прилеглих територій, а також особливо важливих об’єктів АЕС за межами їхніх захищених зон – під посиленим наглядом, повідомляє «Енергоатом».

10:49. Міноборони повідомляє про успіхи української авіації 28 лютого: українські винищувачі збили 2 російські винищувачі під Васильковом і Броварами; зенітні ракетні дивізіони С-300 уразили 3 винищувачі окупантів. Біля Києва український зенітний ракетний комплекс Бук М-1 збив російські крилату ракету та вертоліт. Українські штурмовики Су-25 вразили ракетами російські колони бронетехніки та солдатів та Київщині та Житомирщині. Українські Су-24м також нанесли 4 удари по колонам російських військ на Чернігівщині та біля Бердянська, повідомляє Міністерство оборони.

10:44. Торговельна мережа «Сільпо» оновила список та графік роботи працюючих супермаркетів. Мережа попереджає, що ситуація змінюється постійно можуть бути неспівпадіння.

10:33. Збройні Сили України протягом доби 28 лютого за допомогою турецьких безпілотників Bayraktar TB2 знищили ще два російських зенітних ракетних комплекси «Бук», повідомляє Міністерство оборони.

09:10. Увесь світ підтримує Україну, зокрема відомі діячі культури. Лідер легендарного рок-гурту The Beatles Пол Маккартні сказав, що надсилає Україні «любов і підтримку» та показав у Twitter фото зі свого концерту в Україні 2008 року, на якому музикант тримає великий Прапор України. Письменник Стівен Кінг опублікував у Twitter фото у футболці з написом «I stand with Ukraine», а канадська письменниця та лауретка Букерівської премії Маргарет Етвуд відвідала протест на підтримку України в Нью-Йорку.

08:14 «Херсон, як і раніше, Україна, і це – перша добра новина цього ранку», – написав мер міста Ігор Колихаєв у Facebook. Херсон в ніч на 1 березня не обстрілювали. 

08:04 Поліція Черкаської області попередила місцевих жителів, що 1 березня на околиці Черкас с 08:30 до 16:30 лунатимуть постріли та вибухи та просить не панікувати. «Звуки ви чутимете з різних видів озброєння, у тому числі, і з крупнокаліберного! Це захисники відточуватимуть майстерність задля максимально надійного вашого захисту!», – йдеться у офіційному каналі в Telegram. 

07:26 Протягом 28 лютого Збройні Сили України збили 5 винищувачів окупантів, за попередніми даними це СУ-30 та СУ-35, повідомляє Держспецзв’язку. Під час повітряного нальоту окупантів на Васильків та Бровари винищувачі ЗСУ перехопили та збили два російські літаки, ще три літаки РФ були збиті комплексами С-300.

07:01 У Києві оголошена повітряна тривога

06:57 Російський снаряд влучив у пологовий будинок медичної мережі «Адоніс» на Київщині. «Пошкодження великі, але будівля стоїть. Всі евакуйовані», – написав СЕО групи Адоніс Віталій Гирін. Пізніше він додав, що компанія не проводить збір коштів на відновлення пологового, а всі повідомлення про це – фейкові.

06:51 Facebook заблокував російських пропагандистів RT і Sputnik по всьому Європейському Союзу. «Ми отримали запити від низки урядів та ЄС вжити подальших кроків у зв’язку з російськими державними ЗМІ», – написав у Twitter віцепрезидент Meta Нік Клегг.

06:43 Канада заборонила імпорт сирої нафти з Росії у відповідь на її напад на Україну, пише WSJ.

«Хоча Канада імпортувала дуже невелику кількість [сирої нафти] за останні роки, цей захід посилає потужний сигнал», – сказав прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

05:56 Стартувала процедура розгляду заявки на вступ України в ЄС. «Заява зареєстрована. Процес розпочато», – написав у своєму Twitter Всеволод Ченцов, представник України при ЄС та Європейському Співтоваристві з атомної енергії.

05:51 General Motors та Volkswagen призупиняють поставки автомобілів в Росію, повідомляють Reuters та FOX Business.

05:49 Волинська, Рівненська. Тернопільська області — повітряна тривога.

05:17 19-річний американець Джек Свінні, який раніше викладав у Twitter пересування літака Ілона Маска, знайшов собі нову ціль – тепер він слідкує за джетами російських олігархів. У його новому аккаунті Russian Oligarch Jets 75 000 читачів. Один з останніх постів – карта пересування літака власника «USM Holdings» мільярдера Алішера Усманова. У списку літаків, за якими слідкує Свінні є, зокрема, й борт Віктора Медведчука, який втік з-під домашнього арешту в Україні на початку війни.

04:54 Mastercard відключила кілька російських фінансових установ від своєї платіжної мережі, повідомляє Reuters з посиланням на заяву компанії.

04:44 Тайвань приєднався до санкцій проти Росії з блокуванням SWiFT та направив гуманітарну допомогу в Україну, пише Reuters. Серед грузів – 27 тон медикаментів.

04:30 Японія ввела персональні санкції проти президента Росії Володимира Путіна, глави МЗС Сергія Лаврова, заступника голови Ради безпеки Дмитра Медведєва та інших російських політиків та чиновників, повідомляє японська інформаційна агенція Kyodo News.

04:21 Чотири країни-партнери передають Україні Міг-29 та Су-25, повідомляє ВМС ЗС України. Вони зможуть базуватись на польських аеродромах, з яких українські пілоти виконуватимуть бойові завдання.

  • Болгарія (Міг-29) — 16 шт
  • Болгарія (Су-25) — 14 шт
  • Польща (Міг-29) — 28 шт
  • Словаччина (Міг-29) — 12 шт

04:00 Канада надасть Україні протитанкове озброєння та модернізовані боєприпаси для боротьби проти російського вторгнення, заявив премʼєр-міністр Джастін Трюдо, та заборонить імпорт російської сирої нафти – Reuters

03:55 В столиці заборонено продаж алкогольних напоїв, заявив мер Віталій Кличко. Про відмову від продажу алькогольних напоїв по всій мережі вже заявили в АТБ. Також Кличко закликав власників магазинів і мереж не підвищувати ціни на продукти, користуючись ситуацією

03:51 Західні країни за добу надали Україні тисячі одиниць летальної зброї та $340 млн допомоги, за даними Центру протидії дезинформації при РНБО

  • ЄС – летальна зброя на 450 млн євро;
  • Норвегія – $230 млн гуманітарної допомоги;
  • Італія – 110 млн євро;
  • Австралія – летальна військова допомога;
  • Бельгія – 3 тисячі автоматичних гвинтівок та 200 одиниць протитанкової зброї;
  • Німеччина – протитанкова зброя та 500 зенітних ракет Stinger;
  • Чехія – зброя та техніка на суму $18 млн;
  • Швеція – 5 тисяч одиниць протитанкової зброї

03:44 У Харкові внаслідок обстрілів житлових кварталів загинуло 9 людей і поранено 37, з яких троє дітей, але Харків тримається і буде триматись – мер Ігор Терехов

03:26 Окупанти почали штурм Херсона, повідомляє Держспецзв’язку. Мер міста Ігор Колихаєв назвав ситуацію у місті складною, але запевнив, що Херсон лишається українським та тримає оборону

02:56 Walt Disney призупиняє випуск свої фільмів в Росії через її неспровокований напад на Україну. Компанія також працює над наданням термінової допомоги та іншої гуманітарної допомоги біженцям — The Walt Disney Company

02:50 У місцях бойових дій можливі перебої з мобільним зв’язком та інтернетом внаслідок опору та пошкодження інфраструктури операторів. Ситуація оперативно моніториться і контролюється у співпраці з операторами та провайдерами — Держспецзвʼязку

02:40 Держсекретар США Ентоні Блінкен запевнив у непорушній підтримці України з боку США. Україна отримає більше зброї, а Росія – більше санкцій — голова українського МЗС Дмитро Кулеба

02.25 Маріуполь знаходиться під контролем української армії, але в результаті авіанальоту місто лишилося практично без електроенергії — мер міста Вадим Бойченко в ефірі телеканалу Рада

02.22 «Сєвєродонецький «Азот» в звʼязку з початком військових дій зупинив виробництво. На підприємстві вироблено аміак та звільнено аміакосховище. Залишки готової продукції вивезено за межі Луганської області. Хімічні речовини на території підприємства відсутні — Group DF

02:00 Росія та Білорусь відсторонені від міжнародного хокею. Рада Міжнародної Федерації Хокею (IIHF) на позачерговому засіданні 28 лютого рішуче засудила застосування військової сили і вирішила відсторонити всі російські та білоруські національні команди й клуби від участі у змаганнях в кожній віковій категорії до подальшого повідомлення. Росія позбавлена права на проведення юніорського чемпіонату світу 2023 року.

01:00 На 24.00 28 лютого противник не досяг успіху на жодному з напрямків. Втрачає наступальний потенціал, але продовжує вогневе ураження військових та цивільних об’єктів. Планує долучити військові частини Республіки Білорусь, що завершують зосередження уздовж кордону України. Ситуація навколо Києва залишається напруженою — Генштаб ЗСУ

00:50 Внаслідок обстрілів в Харкові люди опинились під завалами. Пошкоджена підстанція «Харківобленерго». Частина районів залишилася без електроенергії. Виникають проблеми з водопостачанням та теплом – Харківська міська рада

00:35 Премʼєр-міністри Латвії, Литви, Польщі та Естонії направили публічний заклик до керівництва Twitter, Google, YouTube та Facebook заблокувати російські пропагандистські канали — міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

00:25 Президент Зеленський присвоїв звання Героя України 12 воїнам: Едуард Вагоровський (посмертно), Дмитро Коломієць (посмертно), Геннадій Матуляк (посмертно), Віталій Мовчан (посмертно), Олександр Оксанченко (посмертно), В’ячеслав Радіонов (посмертно), Андрій Герус, Дмитро Красильников, Андрій Круглов, Олександр Мостовий, Юрій Содоль, Едуард Хорошун.

00:20 Держава, яка вчиняє злочини проти цивільних людей не може бути членом Радбезу ООН, заявив Зеленський. Росії треба закрити вхід до усіх портів, каналів, аеропортів світу. Світ має відмовитись від імпорту її енергоресурсів. Купувати російські товари зараз – це платити гроші за вбивство людей.

00:15 Справедливі переговори можливі лише тоді, коли одна сторона не б’є по іншій реактивною артилерією, підкреслив Зеленський. Україна, за його слвоами, поки що не отримала від переговорів із РФ бажаного результату. 

00:10 Зеленський: Жорстокі обстріли житлових районів Харкова 28 лютого з російської реактивної артилерії — це воєнний злочин, який буде розслідувати міжнародний трибунал. Внаслідок цих обстрілів загинули щонайменше 11 людей, десятки поранені. За 5 днів по Україні було нанесено 56 ракетних ударів, випущено 113 крилатих ракет. 

00:00 Українські оператори відключили зв‘язок окупантам, заблокувавши доступ телефонів з російськими номерами до своїх мереж. «Позбавившись можливості телефонувати зі своїх номерів, окупаційні війська дедалі частіше відбирають телефони у громадян. Закликаємо українців, у яких відібрали мобільний телефон представники ворожих військ, якомога швидше повідомити про це оператора та попросити заблокувати вкрадений телефон», — Держспецзв’язок.

Наважливіше за 28 лютого

Втрати ворога за період 24-28 лютого (станом на 6.00): Літаки — 29, гелікоптери — 29, танки — 191, бойові броньовані машини — 816, гармати — 74, ЗРК БУК — 1, град — 21, автомобільна техніка — 291, цистерни — 60, БпЛА ОТР — 3, кораблі/катери — 2, засоби ППО — 5, особовий склад — орієнтовно 5300.

  • Європарламент розгляне резолюцію із закликом до інституцій ЄС щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.
  • «Аnonymous» за останні 72 години «поклав» понад 1500 вебсайтів урядів Росії та Білорусі, державних ЗМІ, банків і компаній. 
  • Прокуратура Міжнародного кримінального суду в Гаазі буде домагатиметься схвалення суду на початок розслідування можливих військових злочинів в Україні.
  • Єврокомісія та обʼєднання європейських електромереж погодилися розпочати процес екстреного приєднання України єдиної енергомережі ЄС та очікують, що цей процес займе кілька тижнів.
  • Глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс анонсувала новий пакет антиросійських санкцій, які зачеплять фінансовий сектор та експорт високотехнологічних технологій.
  • У Харкові через обстріли постраждало 87 житлових будинків. Після ракетного удару у Білій Церкві зруйновано триповерховий гуртожиток. 
  • Швейцарія скасовує нейтралітет і вводить санкції проти Росії.
  • Збірні та клуби РФ відсторонені від усіх змагань під егідою УЄФА та ФІФА. Зокрема, УЄФА розриває контракт із «Газпромом».
  • Ворог завдав удару по військовому центру радіолокаційного звʼязку в Броварах. Одна людина загинула, пʼять осіб поранено.
  • Україна подала заявку на членство у ЄС. Президент України Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі.
  • Морські піхотинці та прикордонники, яких взяли в полон російські окупанти на острові Зміїний в Одеській області – живі.
  • З України виїхали понад 500 000 біженців.
  • Словаччина виступає за застосування особливої процедури, яка прискорить вступ України до ЄС.
  • Євросоюз ухвалив рішення щодо заморожування активів Центробанку Росії.
  • В містечку Іванків на Північ від Києва згорів історико-краєзнавчий музей. Знищені унікальні твори художниці Марії Приймаченко.

 

Що відбувалося попередні дні читайте тут:

Хроніка війни 28 лютого: Україна дає відсіч та отримує підтримку, світ ізолює Росію

Хроніка війни 27 лютого: Київ відбиває атаки, світ готує посилені санкції, хакери бʼють Росію

Хроніка війни 26 лютого: День третій. Битва за Київ. Тільки перевірена інформація

Хроніка війни 25 лютого: День другий: битва за Україну. Тільки перевірена інформація

Хроніка війти 24 лютого: День перший: битва за Україну. Тільки перевірена інформація

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні