Категорія
Новини
Дата

ВВП Китаю в другому кварталі зріс лише на 0,4%. Гірше було тільки після початку пандемії COVID-19

Економічне зростання Китаю різко сповільнилося в другому кварталі, пише Reuters. За даними Державного статистичного управління, ВВП Китаю зріс лише на 0,4% у порівнянні з 4,8% у попередньому кварталі. Це найгірша динаміка з першого кварталу 2020 року, коли було зафіксовано падіння на 6,8%.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Це найгірший показник для другої за величиною економіки світу з початку збору даних у 1992 році, не враховуючи падіння на 6,9% у першому кварталі 2020 року через початковий шок від COVID.
  • Порівняно з першим кварталом, китайська економіка впала у квітні–червні на 2,6%. У січні–березні було зафіксовано зростання на 1,4% у поквартальному вираженні. За шість місяців цього року китайська економіка зросла на 2,5%.
  • «Економіка Китаю перебуває на межі стагфляції, хоча станом на травень–червень найгірше позаду. Можна виключити можливість рецесії або скорочення два квартали поспіль», – сказав Тору Нісіхама, головний економіст в Інституті дослідження життя Дайчі в Токіо.

Контекст

У другому кварталі тиск на економіку Китаю значно посилився на тлі складної міжнародної обстановки та спалахів пандемії COVID-19 усередині країни. У квітні відбулося різке падіння основних економічних показників. Проте завдяки низці заходів у травні економіка стабілізувалася та почала відновлюватися в червні. 

Влада КНР планує досягти зростання ВВП у 2022 році на 5,5%, у 2021 році зростання склало 8,1%.

Слабкі дані посилюють побоювання щодо глобальної рецесії, оскільки країни підвищують процентні ставки, щоб приборкати стрімку інфляцію. Це створює ще більше труднощів для споживачів і компаній у всьому світі, оскільки вони борються з проблемами, пов’язаними з війною в Україні та перебоями в ланцюжках постачань.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні