Категорія
Новини
Дата

Як читають українці. Під час вторгнення частка людей, які читають книги щодня, зросла удвічі – дослідження УІК

Щодня читають книги 17% респондентів, опитаних на замовлення Українського інституту книги у 2023 році. Це удвічі більше, ніж у 2020-му, свідчать результати дослідження «Як читають українці під час повномасштабної війни – 2023». Водночас 62% опитаних не придбали жодної книги за рік.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У 2023 році 17% респондентів щодня читали книги на дозвіллі. У 2020-му ця частка становила 8%, а у 2018-му – 11%. Частка людей, які ніколи не відпочивають з книгами, майже незмінна: у 2023-му – 30%, у 2020-му – 33%, у 2018-му – 31%. Решта читають книги кілька разів або на тиждень, або на рік, або на місяць чи їм важко відповісти.
  • Українці віддають перевагу друкованим книгам, проте їх популярність зменшується. У 2020-му лише друковані книги читали 39% респондентів, у 2023-му ця частка становить 21%. Читачі почали віддавати перевагу друкованим і електронним форматам водночас – їх кількість зросла з 27% у 2020-му до 33% у 2023-му. Лише електронні формати у 2023-му обирають 12% проти 5% у 2020-му.
  • У 2023 році 62% опитаних сказали, що не придбали жодної книги. 22% респондентів обрали варіант «1–4 книги», 12% – «5–12 книг». Електронні книги купували 3% респондентів, аудіокнижки – 0,5% респондентів. Споживання електронних та аудіокниг зростає, каже соціологиня Info Sapiens Людмила Юзва. На її думку, низькі статистичні показники про купівлю свідчать про проблему піратства. 
  • Найчастіше книги купують у спеціалізованих книгарнях, зокрема в ТРЦ – таких респондентів 41%. На книжкових сайтах чи сайтах видавництв книги купують 22% опитаних, у неспеціалізованих магазинах (в супермаркетах, на заправках) – 17% опитаних.
  • Основна причина, чому люди не купують паперових книг – відсутність потреби. Так відповіли 42% опитаних. З них 26% мають що читати без нових книжок, у 12% потреба не виникає, бо у родині ніхто не читає, у 7% немає бажання читати. Друга причина – брак грошей. 28% респондентів не мають коштів на книги, вважають їх дорогими або переймаються, що куплять книгу, яка їм не сподобається. Для 22% причиною не купувати паперові книги є вибір електронних чи аудіокниг або пошук інформації в інтернеті. Ще 20% розподілились між людьми, яким бракує книгарень, фізичних можливостей, місця для книг вдома або вміння обрати книгу.
  • У респондентів запитували, яку останню книжку вони прочитали. Переважає література розважального штибу, каже керівниця відділу соціально-політичних досліджень агенції Info Sapiens Анастасія Шуренкова. Найчастіше українці називали ім’я американського «короля жахів» Стівена Кінга.  
Як читають українці. Під час вторгнення частка людей, які читають книги щодня, зросла удвічі – дослідження УІК /Фото 1

Джерело: Media Center Ukraine - Ukrinform

Як читають українці. Під час вторгнення частка людей, які читають книги щодня, зросла удвічі – дослідження УІК /Фото 2

Джерело: Media Center Ukraine - Ukrinform

Як читають українці. Під час вторгнення частка людей, які читають книги щодня, зросла удвічі – дослідження УІК /Фото 3

Джерело: Media Center Ukraine - Ukrinform

Як читають українці. Під час вторгнення частка людей, які читають книги щодня, зросла удвічі – дослідження УІК /Фото 4

Джерело: Media Center Ukraine - Ukrinform

Як читають українці. Під час вторгнення частка людей, які читають книги щодня, зросла удвічі – дослідження УІК /Фото 5

Джерело: Media Center Ukraine - Ukrinform

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Дослідження проводила агенція Info Sapiens на замовлення Українського інституту книги. Науковці ставили за мету вивчити поточну ситуацію щодо читання як соціальної практики.

Для дослідження методом інтерв’ю опитали понад 1000 дітей і підлітків (віком від шести до 17 років), а також понад 1000 дорослих (віком 16 років і старше).  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні