Категорія
Життя
Дата

Карта книгарень. В Україні нарахували понад 420 книжкових крамниць. У яких регіонах їх найбільше та чому їхня кількість зростає під час вторгнення

Кількість книгарень в Україні зростає попри повномасштабне вторгнення, стверджують видавці і книжкові ритейлери. Частково це викликано тим, що на відносно безпечних територіях мережі відкривають нові магазини замість втрачених через російську агресію. Але кількість незалежних книгарень також зростає. Чому так відбувається

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

На початку серпня засновник маркетингової агенції Fedoriv Андрій Федорів написав серію постів про те, що українці мало читають. Дописи стали поштовхом до дискусії. Одне із найбільш обговорюваних питань – кількість книгарень в Україні. Після початку вторгнення їх залишилось 130, свідчили дані Українського інституту книги (УІК) станом на травень 2023 року. Книгарень близько 330, казав на противагу генеральний директор «Фоліо» Олександр Красовицький. 

Тільки за половину 2023-го відкрилося 9 книжкових магазинів «Книгарні Є», казала у серпні директорка видавництва Vivat Юлія Орлова. Самі Vivat за останній рік відкрили три магазини – у Києві, Львові та Івано-Франківську. Під час повномасштабного вторгнення запрацювали дві книгарні-кавʼярні «Видавництва Старого Лева» і незалежні книжкові крамниці «Місто», «Книжковий Лев», «Сковорода», Readeat. «Найближчим часом відкриваємо ще три книгарні», – анонсує PR-менеджерка КСД Тетяна Рябченко.

Після скандалу УІК взявся за підрахунок книгарень ще раз. За допомогою професійних спільнот та підписників у соцмережах станом на 21 вересня по всій Україні нарахували 421 книгарню. Проте перелік не остаточний і постійно оновлюється. Найбільші мережі – «Книгарня Є» (45 магазинів), КСД (41), «Книголенд» (35) та «Буква» (28), свідчать дані книгарень і УІК. 

Ось, як понад 400 книжкових магазинів розподілились країною.

Скільки книгарень в Україні

В Україні нарахували понад 420 книгарень. Скільки книжкових магазинів у різних регіонах країни?

Водночас варто не забувати, скільки книгарень закривається, каже директор «Книголенду» Ігор Зарудко. До початку повномасштабного вторгнення у мережі було 45 книгарень – зараз їх 35, враховуючи відкриті протягом 2023 року шість магазинів. Через обстріли «Книголенд» втратив обладнання, товару та техніки на майже 3 млн грн. Це великі втрати для середнього бізнесу, констатує директор «Книголенду».

Втім, у мережі реформували ряд процесів, що дозволило збільшили продажі майже у два рази, каже Зарудко. Які саме, він не розкриває, але додає: «З 35 книгарень ми отримуємо майже вдвічі більше, ніж з 45, які працювали 24 лютого 2022 року».

У КСД повномасштабне вторгнення забрало 18 магазинів на противагу відкритим під час вторгнення шістьом книгарням. «Ми були вимушені закрити 34% книгарень з різних міркувань: від повної втрати контролю над магазином до радикального зменшення кількості населення в конкретній локації», – каже Рябченко. Зокрема, КСД не має доступу до магазинів у Нікополі, Бердянську, Маріуполі та Мелітополі.

Чому книгарні відкриваються під час війни

Порівняно з зимою 2023 року, кількість та об’єм відгрузок книгарням у видавництва КСД збільшилися майже вдвічі, каже Рябченко. Збільшення кількості книгарень є, і це нормальний процес, переконаний Зарудко. На його думку, в першу чергу на це впливає обіцянка субсидій від держави, які мають компенсувати книгарням витрати на оренду. Та поки держава не надавала на це грошей через нестачу коштів у бюджеті.

Причиною збільшення книгарень співзасновник «Книжковий Лев» (2 магазини) Олександр Рябчук вважає зростання інтересу до книг та, відповідно, місць їх продажу. Столична книгарня «Книжкового Лева» запрацювала у серпні минулого року. У її запуск вклали трохи менше $50 000, ділиться Рябчук. Інвестиції планували повернути впродовж трьох років. Результат перевершив сподівання – вкладені гроші «відбили» за рік.

Незалежна книгарня Readeat за перший вікенд лише від продажу книг отримала дохід 1,6 млн грн. Її засновник Дмитро Феліксов інвестував у проєкт 8 млн грн.

Влітку 2023 року «Книголенд» мав приблизно удвічі більше чеків, ніж улітку 2022-го, каже Зарудко. «Це говорить про збільшення нашої аудиторії та залученості читачів», – вважає він. Серед інших чинників він називає збільшення якісних новинок українських видавництв, пошуки альтернативного способу відпочинку, бажання українців читати більше. «У 2022 році ми взяли 80% чеків від 2021 року», – говорить Зарудко.

«Думаю, що і цього року, і в 2024 році відкриття [книгарень] триватимуть, проте найслабші згодом закриються, – каже Зарудко. – Нмає ознак значного розширення ринку та збільшення читачів. Кожна нова книгарня «відгризає» шматочок у іншого гравця ринку».  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні