Категорія
Новини
Дата

Якщо «Енергоатом» не захистить свої підстанції, країні загрожує тотальний блекаут – директор Центру досліджень енергетики Харченко

1 хв читання

Тотальний блекаут можливий, якщо росіяни влучать у підстанції, які видають електроенергію з АЕС у мережу, пише директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко у колонці для «Економічної правди». За його словами, «Енергоатом» досі не захистив свої підстанції від можливих обстрілів. Forbes звернувся за коментарем до пресслужби Міненерго, але відповіді поки не отримав. 

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Найпростіший спосіб для ворога «відрізати» АЕС від споживачів – знищити обладнання безпосередньо на підстанції, що виводить електрику з енергоблоків – «відкритий розподільчий пристрій» (ВРП). ВРП займають кілька гектарів і розташовані далеко від реакторів, пояснює Харченко. 
  • Ймовірність атак на ВРП підвищилась, коли на державних пропагандистських телеканалах РФ почали просувати ідею атак на українські ВРП. 
  • «За того стану генерації, який ми маємо в Україні зараз, і за того стану підготовки і захисту високовольтних мереж саме «видача» електроенергії з атомних станцій є тією Ахіллесовою п’ятою, яка здатна «покласти» українську енергосистему», – застерігає експерт. 
  • Водночас немає жодних тендерів, контрактів чи хоча б обговорень, які б свідчили про роботу «Енергоатома» над посиленням захисту ВРП, звертає увагу Харченко.
  • Національний блекаут – це каскадна аварія, коли енергосистема країни перестає працювати як єдине ціле і світло вимикається на кілька днів практично для всіх споживачів.

Контекст

Атомні електростанції забезпечують понад 50% виробництва електроенергії в Україні. 26 серпня Росія намагалась порушити їхню роботу, йдеться в офіційній ноті України до МАГАТЕ. Через це від мережі в день обстрілу відключили чотири атомні блоки. 

Понад 200 російських ракет і дронів 26 серпня завдали українській енергосистемі шкоди, яка спровокувала масштабні відключення світла. У чому особливість цієї атаки та як енергетики долають її наслідки, читайте у інтерв’ю з членом наглядової ради «Укренерго» Юрієм Бойком.

За словами Бойка, ще в середині 2023-го «Укренерго» захистило ключове обладнання своїх найбільших підстанцій спорудами першого рівня захисту (габіонами), зараз будують другий рівень – бетонні саркофаги, деякі з яких уже готові. 

У 2023 році уряд схвалив виділення «Укренерго» 9,7 млрд грн на захист підстанцій. Але ці кошти тривалий час були недоступні для компанії через бюрократичні процедури, розповідав голова «Укренерго» Володимир Кудрицький у інтерв’ю Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд