Категорія
Новини
Дата

Західні компанії розривають бізнес-зв’язки з Росією – Reuters

Через вторгнення президента Росії Володимира Путіна в Україну та накладені санкції деякі західні компанії розірвали свої зв’язки з Росією чи вивчали, як це зробити, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Європейський спортивно-розважальний бізнес одним із перших оголосив про такі кроки. Клуб Премʼєр-ліги «Манчестер Юнайтед» відкликав спонсорські права російської авіакомпанії «Аерофлот», «Формула-1» скасувала Гран-прі Росії 2022 року, а організатори пісенного конкурсу «Євробачення» заявили, що Росія не буде допущена до фіналу цього року. «Включення російської заявки до цьогорічного конкурсу («Євробачення») призведе до погіршення репутації конкурсу», – йдеться у заяві організаторів.

Виробник гаджетів Dell Technologies Inc призупинив продажі в Україні та Росії та буде уважно стежити за ситуацією, щоб визначити подальші кроки. Нові правила США щодо експорту до Росії, оголошені у четвер, стосувались також комп’ютерів. За даними дослідника IDC, у минулому кварталі на частку Dell припало близько 6% поставок комп’ютерів до Росіїі.

Американський перевізник Delta Air Lines Inc заявив, не вказавши причини, що він призупинив код-шерінг з «Аерофлотом».

Компанії намагаються збалансувати репутаційний ризик, який виникне, якщо продовжувати співпрацю з Москвою, зі своїми економічними інтересами та побоюванням засмутити своїх інвесторів, вважає консультант з маркетингу Ден Сондхельм. «Компаніям знадобиться деякий час, щоб ухвалити рішення діяти або нічого не робити», – сказав Сондхельм. – Це не відбудеться за одну ніч».

Сполучені Штати у четвер ввели санкції проти Росії, спрямовані проти пʼяти великих російських банків, включно зі Сбербанком і ВТБ – двома найбільшими кредиторами країни, а також заможних росіян, і оголосили про нові заходи експортного контролю.

У пʼятницю країни – члени Європейського Союзу погодилися, серед інших заходів, заморозити європейські активи Путіна та його міністра закордонних справ. 

Деякі експерти та адвокати стверджують, що західні керівники намагатимуться припинити комерційні домовленості, навіть якщо вони не зобов’язані цього робити, щоб уникнути бюрократичних проблем, пише Reuters. «Багато з них просто відкинуть російських клієнтів. Вони просто скажуть: «Ми не збираємося цим займатися», – сказав Вільям Райнш, торговий експерт Центру стратегічних і міжнародних досліджень і колишній представник Міністерства торгівлі США з експорту.

Девід Сміт, партнер страхового брокера McGill and Partners у Лондоні, сказав, що ще до вторгнення та санкцій два страховика сказали йому, що не хочуть страхувати судноплавну компанію, яка працює у російських водах, на тій підставі, що вони не хочуть сприяти бізнесу Росії. «Люди повинні все більше і більше думати про моральні проблеми», – сказав Сміт.

Західні банки та фінансові фірми також вивчають практичні наслідки нових санкцій, повідомили кілька джерел Reuters у жорстко регульованих галузях. Правила забороняють прямі операції з суб’єктами санкцій та «кореспондентські» банківські відносини, які дозволяють російським банкам здійснювати міжнародні платежі через банки США. Але вони менш чіткі у таких сферах, як купівля та продаж російського суверенного боргу на вторинних ринках, повідомило джерело у великому європейському банку з операціями у США.

Джерело повідомило, що багато деталей щодо того, як будуть працювати санкції, повинні бути підтверджені Управлінням з контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) та іншими міжнародними регуляторами. OFAC не відповів на запити про коментарі, зазначає Reuters.

Нагадаємо, президент країни-агресора Володимир Путін почав «спеціальну військову операцію» в Україні. Збройні сили Росії атакували військову інфраструктуру, аеродроми та цивільні об’єкти по всій Україні. Президент Володимир Зеленський ввів воєнний стан. Йдуть запеклі бої за Чернігів, Суми, Харків та Київ. Очікується штурм столиці. Хроніка подій. День третій. День другий. День перший.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні