Категорія
Новини
Дата

Хроніка війни, день третій. Битва за Київ. Тільки перевірена інформація

Президент країни-агресора Володимир Путін почав війну проти України. Збройні сили Росії атакували військову інфраструктуру, аеродроми та цивільні об’єкти по всій Україні. Президент Володимир Зеленський ввів воєнний стан. Йдуть запеклі бої за Чернігів, Суми, Харків, Херсон та Київ. Очікується штурм столиці. Хроніка подій

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Хроніку наступного дня — 27 лютого — ведемо тут.

23:44 Допис Міністерства внутрішніх справ про те, що російська армія орієнтується на телефони з увімкненою геолокацією, щоб завдавати удари, не відповідає дійсності. Однак поширювати у Viber чи Telegram своє розташування не варто, пише Держспецзвʼязку.

23:37 Чисельність сил Територіальної оборони сягнула 37 тис. осіб, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

23:24 У Києві повітряна тривога, очікуються масивні обстріли.

23:17 Борис Джонсон: «Увечері говорили з президентом Зеленським. Ми впевнені — Росія має бути ізольованою дипломатично та фінансово. Я вітаю наближення відключення Росії від SWIFT».

22:51 Біржа CEX оголосила про тимчасове заморожування всіх акаунтів користувачів з Росії, Білорусі та України. Облікові записи заморожені тимчасово. Реєстрація нових користувачів із цих країн заблокована. Торги з рубльовими парами відключені.

22:37 Орієнтовні втрати особового складу російської армії — понад 3000 осіб, танків — близько 100, ББМ — близько 540, гармат — 15, ЗРК «Бук» — 1, літаків — 16, вертольотів — 18. Також російські окупанти масово залишають техніку та вдаються до втечі, пише Генеральний штаб ЗСУ у Facebook.

22:35 Противник продовжує спроби захоплення населених пунктів у Слобожанському операційному районі, просуваючись із Бєлгорода до Старобільська. На Південному напрямку противнику вдалося вийти на рубежі Скадовська та Голої Пристані. 

22:24 За добу українці перерахували 355 млн грн до благодійного фонду «Повернись живим» на допомогу Збройним Силам України за програмою єПідтримка, підрахували в Міністерстві економіки України.

22:22 Українська IT-компанія MacPaw пропонує усім користувачас рік безкоштовного доступу до VPN-сервісу ClearVPN. Для цього потрібно скористатись промокодом SAVEUKRAINE. Для чого це потрібно? VPN-клієнт може замаскувати ваш трафік та захистити прилад від простежування.

22:19 Українські захисники під Сєвєродонецьком розбили колону і змусили відступити ворога на багато кілометрів від міста. Побита техніка і багато трупів, повідомив у Facebook голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

22:13 На Луганщині українські військовослужбовці знищили два російські танки, бойову машину піхоти, до взводу окупантів та захопили три протитанкові гармати МТ-12.

22:05 В Чернігівській області українські військовослужбовці підірвали ешелон, що транспортував 56 цистерн з дизпаливом.

21:50 Центральний залізничний вокзал Києва відновив роботу. «Відправляємо поїзди. Просимо зберігати спокій», — повідомили у пресслужбі УЗ.

21:40 Кабмін ухвалив рішення про тимчасове закриття пунктів пропуску через державний кордон з Росією і Білоруссю. Обмеження діє в одну сторону. Громадяни України зможуть повернутись назад безперешкодно, підкреслив у своєму зверненні на сайті Кабміну прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

21:37 Українські війська збили ворожий гелікоптер на Херсонщині, повідомляють Сухопутні війська ЗС України у Facebook.

21:32 YouTube призупинив монетизацію російської пропаганди. «Відсьогодні ми призупиняємо можливість монетизації низки російських каналів на YouTube, зокрема каналів RT на YouTube у всьому світі, і вживаємо низку інших заходів», – повідомляє компанія у листі.

21:29 «Укрзалізниця» знеструмила Центральний залізничний вокзал у Києві через близькість обстрілів, повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на пресслужбу УЗ. Пасажири та персонал евакуйовано в бункер.

21:17 У Києві від початку атаки на Україну загинули шість мирних жителів, у тому числі одна дитина. А також 14 військових і бійців теробони. Поранена 71 людина. Із них 25 цивільних. Зокрема, троє дітей, заявив мер Києва Віталій Кличко в своєму відеозверненні.

21:08 Glusco віддає на потреби армії, поліції, МНС, тероборони, медицини своє пальне та бензовози, написав у Facebook головний керуючий директор мережі Віталій Вандич

21:04 Українські оператори Київстар, Vodafone та Lifecell заблокували доступ до своїх мереж для абонентів з Росії та Білорусі. 

20:56 Держспецзв’язку: Протягом доби російські війська втратили 3 СУ-30, 11 вертольотів, 2 СУ-25, два ІЛ-76МД, колону техніки та ешелон з пальним.

20:40 Російські військові кораблі захопили цивільне рятувальне судно «Сапфір», яке виконувало гуманітарну місію в районі острова Зміїний. Звʼязок з рятувальним судном втрачено.

20:53 Інстаграм заблокував аккаунт губернатора Чечні Рамзана Кадирова з 4,7 млн підписників.

20:51 CEO Rakuten Viber Хіросі Мікітані пожертвував Україні 8,7 мільйонів доларів, — Федоров.

20:48 В районі острова Зміїний російські військові кораблі захопили та утримують цивільне рятувальне судно «Сапфір», що є порушенням повідомляє Мінінфраструктури. 

20:35 Українська артилерія зупинила просування групи російської бронетехники у бік Києва із західного напрямку, — Арестович. «Суми та Чернігів повністю під нами», — заявив він.

20:31 ОФІЦІЙНО: Уряд Німеччини поставить Україні 1000 протитанкових засобів та 500 зенітно-ракетних комплексів Stinger.

20:29 За надзвичайної ситуації Укргідроенерго поступово спустить воду з Київського водосховища, щоб запобігти підтопленням, повідомляє прес-служба держкомпанії.

20:25 За фішинговою розсилкою на поштові скриньки українських військових 25 лютого стоїть група UNC1151, яка розташована в Мінську. До її складу входять кадрові офіцери Міноборони Республіки Білорусь, — СERT.ua

20:17 Російські війська починають розміщувати «Гради» направленні на Енергодар і Запорізьку АЕС. Є загроза обстрілів станції, заявив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

20:12 У Києві та Львові повітряна тривога.

19:47 В Україні запустили «гарячу лінію» для родичів російських військових. Вона запрацювала 26 лютого о 19:00 та буде доступна цілодобово. Громадяни РФ зможуть дізнатись, яка доля спіткала їх родичів при атаці на Україну та передати їм повідомлення, якщо вони живі, написав у Facebook міністр оборони України Олексій Резніков. Номери: 380894201860, 380894201861, 380894201862.

19:44 По SWIFT вже все вирішено. Процедура відключення російського агресора від платіжної системи розпочалася, заявив президент Зеленський.

19:39 На трасі Ізюм-Харків поблизу села Волохів Яр ворог обстріляв пасажирський автобус. Загинули пʼятеро, та поранено шестеро осіб. Усі – жителі Торецької громади, написав у Facebook голова Донецької ОДА Павло Кириленко. Серед загиблих – дві 42-річні жінки і троє чоловіків (двоє з них 2000 та 2004 року народження).

19:33 Польща закликала Німеччину припинити прокачку газу через «Північний потік-1». «Ми повинні зупинити «Північні потоки», перший і другий, та нарешті стати незалежними від російського газу…» — сказав прем’єр Матеуш Моравецький, якого цитує Onet.

19:27 Національний банк 25 лютого надав рефінансування в обсязі 51,5 млрд грн для підтримки ліквідності банківської системи.

19:24 Moldindconbank (Молдова) перерахує 1 000 000 леїв (1,6 млн грн) на спеціальний рахунок, відкритий Мінфіном країни для підтримки зусиль влади щодо допомоги українським біженцям. Банк також відкрив спецрахунок для пожертв від клієнтів, партнерів і співробітників.

19:22 В КНУ ім. Шевченка запровадили вимушені канікули з 28 лютого до 13 березня 2022 року — ректор Володимир Бугров.

19:17 Міноборони Великої Британії поділилося оновленими розвідданими. За інформацією британців, швидкість російського наступу «тимчасово сповільнилася», ймовірно, внаслідок «гострих логістичних труднощів та сильного українського опору», пише ЄП. Захоплення Києва залишається головною військовою метою Росії, вважають у Міністерстві оборони Британії.

19:10 Українське посольство у Тель-Авіві почало збирати список добровольців, які перебувають у Ізраїлі та бажають стати на захист України. Відповідна інструкція опублікована на сторінці посольства у Facebook. Для участі у війні против російського агресора потрібно надіслати на поштову скриньку [email protected] свої персональні данні: ПІБ, громадянство, дату народження, номер закордонного паспорта, військову спеціальність та контакти для зв’язку.

19:09 В Одесі та Одеській області вводиться комендантська година з 26 лютого 19:00 до 06:00, повідомила Одеська ОДА. 

19:08 В акваторії Чорного моря ЗСУ знищили російський винищувач Су-30 СМ зенітним ракетним підрозділом — командування Повітряних Сил.

19:07 Серед варіантів, які обговорюють США та Європа, — відключення від SWIFT не всієї Росії, а конкретних банків та інших організацій. Один із американських чиновників сказав телеканалу CNN, що нові санкції можуть бути запроваджені «у разі падіння Києва».

19:03 «Нова пошта» не працюватиме по всій країні у неділю, 27 лютого, щоб перебудувати логістичну систему для роботи в умовах війни. Про це повідомив співзасновник поштової компанії Володимир Поперешнюк. У понеділок компанія повідомить додаткову інформацію.

18:58 Німеччина дозволила країнам-партнерам постачати в Україну зброю німецького виробництва, написав в Telegram заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

18:50 «Водафон» припинив реєстрацію абонентів з Росії та Білорусі в українській мережі, технічно позбавивши їх такої можливості. «Київстар» закрив доступ до своєї мережі абонентам із російськими та білоруськими SIM-картами ще 24 лютого, повідомили в пресслужбах компанії.

18:47 На рахунки фонду «Повернись живим» надійшло понад $5,9 млн або близько 180 млн грн пожертвувань у Bitcoin. Про це повідомив у Twitter співзасновник майнінгової компанії Bitfury.

18:46 Українські програмісти з проєкту disBalancer влаштовують DDoS-атаки проти російських пропагандистських ЗМІ, сайтів Кремля, російського уряду, Сбербанку та Роснафти. Наразі вони недоступні або працюють з перебоями.

18:41 На спецрахунок НБУ, відкритий для збору коштів на підтримку Збройних сил України, надійшло понад 500 млн грн. Це попередній розрахунок, який озвучив у ефірі телеканалу «Рада» директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін.

18:38 Instagram почав ставити мітки «ЗМІ, яким керує Росія» на аккаунти сайтів, що контролюються урядом РФ. Їх уже можна побачити у мобільному додатку соцмережі.

18:37 Бердянська міська рада: Ворожа військова техніка зайняла територію колишнього аеропорту Бердянськ.

18:30 Закарпатські рятувальники спільно з Червоним Хрестом біля кордонів розгортають пункти обігріву для внутрішньо-переміщених осіб, повідомляє ДСНС. На КПП «Ужгород – Вишнє Нємецьке» вже розгорнули намети для обігріву, харчування та тимчасового перебування внутрішньо-переміщених громадян. Зараз облаштовують подібні пункти Митному посту «М.Березний» та пункті пропуску «Чоп-Захонь» митного поста «Тиса».

18:27 ПриватБанк відключив купівлю-продаж російського рубля в веб та мобільній версії Приват24, повідомила пресслужба банку.

18:24 Латвія передає Україні понад 30 вантажівок із шоломами, сухими пайками, медприладами та ліками, а також 500 тонн дизельного пального для Збройних сил України, сказав міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс. Допомогу вже доставляють до українського кордону, загальна вартість становить понад €1,5 млн євро, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

18:12 Усі залізничні вузли з Росією знищені. Про це УП повідомили в пресслужбі «Укрзалізниці». Вдень 26 лютого українські війська підірвали залізничні вузли, що звʼязують українську залізницю з РЖД. Росіяни запросили відновити звʼязок із центральним штабом УЗ нібито з гуманітарними цілями. На що отримали відповідь від українських диспетчерів: «Російський поїзд, йди на х*й!».

18:12 Не дивлячись на війну, Україна перевиконує план по надходженням до держюбжету. За даними Держказначейства, до загального фонду держбюджету з початку лютого надійшло 97,4 млрд грн, або 123,7% надходжень, пише пресслужба Мінфіну.

18:09 Twitter заблокував можливість зареєструвати обліковий запис у РФ, каже Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Раніше він надіслав схожі петиції для Youtube, Netflix, Facebook та Instagram.

17:56 У Бородянці Київської області снаряд окупантів влучив у приватний будинок, загинуло троє осіб, повідомила пресслужба ДСНС у Київській області.

Хроніка війни, день третій. Битва за Київ. Тільки перевірена інформація /Фото 1

Зруйнований будинок у Бородянці після попадання ворожого снаряду. Фото: ДСНС

17:50 У Росії відключили Twitter, також є проблеми із зв’язком – соцмережі ледве працюють, повідомили УП користувачі інтернету в Москві. Раніше хакерське угруповання Anonymous повідомило, що для того аби користуватися Twitter потрібно мати VPN.

17:46 Німеччина все ще блокує поставки озброєння та воєнної допомоги для України від союзників, пише Politico. Причина — зброя повністю або частково має німецьке походження, розповів виданню співрозмовник із українського уряду. До прикладу, Естонія не може поставили Україні вживані гаубиці, раніше придбані у Фінляндії. В самій Німеччині частково підтвердили проблему. «Я думаю що міністр закордонних справ та канцлер чітко розповіли вчора, що позиція німецького уряду на цей рахунок залишається незмінною через законодавчі обмеження, що існують», – сказав виданню речник німецького уряду.

17:41 Депутат від «Слуги народу» Дмитро Соломчук оголосив нагороду за ліквідацію чи полон російського окупанта. «Відкриваємо полювання на російських окупантів Counter-Strike. Якщо на території Рівненської області знайдете окупанта, ліквідуйте його чи візьміть в полон», написав він у Фейсбук. За ліквідованого винагорода — $50, за полоненого — $100. «Планували більші винагороди але вони того не варті», — написав нардеп.

17:20 У «Сільпо» видаватимуть до 6000 гривень готівки на касах. «Любі Гості, ми знаємо, що є складнощі зі зняттям готівки, тому всі ці дні ми разом з партнерами працювали, щоб підвищити ліміт зняття готівки на касах. Від сьогодні — це 6000 грн в одному чеку», — повідомляє «Сільпо» у Facebook.

17:10 Захід надасть притулок російським солдатам, що здалися, написав у Twitter голова Міноборони Латвії Артіс Пабрікс: «Я щойно отримав нестандартну пропозицію, як зупинити російську агресію. Захід оголошує, що кожен російський солдат, який здасться українцям, отримає притулок на Заході! Країни, які не дають зброю Україні, дають притулок» .

16:47 Комендантська година у Києві діятиме відсьогодні (суботи) з 17:00 до 8:00 28 лютого (понеділка), повідомили в КМДА. У цей час рух власним транспортом, окрім того, що маж спецперепустки, заборонено. Місто живе в умовах воєнного стану.

16:44 Російські ЗМІ повідомили про доправлення в тимчасово окупований Росією Севастополь військовослужбовців України, які перебували на острові Зміїний. Є надія, що всі українські захисники острова можуть бути живими, — повідомляє Державна прикордона служба.

Попередня інформація про те, що серед прикордонників можуть бути загиблі надійшла перед тим як з захисниками втратився зв’язок.

16:20 Україна має негайно отримати статус кандидата на вступ до ЄС, а також доступ к фондам Євросоюзу, написав в Twitter президент Польщі Анджей Дуда

16:10 Bloomberg: США розглядають можливість запровадження санкцій проти Центробанка РФ. Крок, що зачепить більшу частину активів із $643 млрд, накопичених Путіним. Остаточне рішення не прийнято

16:00 ВМС ЗС Україна: В акваторії Чорного моря корабель ЧФ РФ «дружнім вогнем» знищив свій військовий літак.

15:54 Почалася технічна підготовка до ухвалення рішення відключити Росію від системи SWIFT та до впровадження цієї санкції. Про це повідомив очільник українського МЗС Дмитро Кулєба.

15:48 Ліг сайт Роскомнагляду, а на російських телеканалах грає українська музика, повідомляє Мінцифра. Припускають, що це справа рук хакерів з Anonymous, які продовжують зламувати російські сервіси та вебсайти. 

15:45 Пообіді в районі Городні на Чернігівщині ЗСУ нанесли ракетний удар по колоні противника. В результаті вогневого ураження підрозділи армії країни-агресорки понесли втрати. Знищено близько 20 одиниць техніки. Про це повідомляє оперативне командування «Північ»

15:35 Укравтодор закликає усі шляхові організації, територіальні громади, органи місцевого самоврядування негайно розпочати демонтаж дорожніх знаків на усіх дорогах країни. «Пріоритет #1 — вказівні знаки, назви населених пунктів. У ворога жалюгідний зв’язок, вони не орієнтуються на місцевості. Давайте допоможемо їм потрапити прямісінько у пекло», — йдеться в повідомлкені держагенції.

15:30 Через ворожі обстріли частково знеструмлені райони в Маріуполі та Харкові. «Ворог обстрілює електропідстанції, ми чекаємо режиму тиші, щоб відновити електропостачання, але нам це не дають зробити», — каже мер Маріуполя Вадим Бойченко. В цьому місті електрики немає в частині Лівобережного та Кальміуського районів. В Харкові знеструмлені підстанції, що живили споживачів Північної Салтівки, району м. Героїв Праці, вул. Шевченка, ХФТІ та ін.

15:15 Чернігів готується до вуличних боїв, влада міста закликала всіх мисливців приєднатися до оборони. «А мисливців в місті багато», — каже Forbes місцева жителька Галина Петрова. Вона розповіла, що центр міста постраждав він нещодавнього обстрілу реактивними установками ГРАД. Зокрема, лікарні та центральний універмаг.

15:00. Польська залізниця надала мешканцям України дозвіл на безкоштовне користування поїздами категорії TLK та IC до 25 березня. Все, що потрібно — показати при посадці у поїзд паспорт або інший документ, що засвідчує громадянство. Про це повідомляє УЗ

14:35 Під Херсоном прямо зараз йдуть бої. Як повідомив Forbes місцевий підприємець Валерій Зарубін, бої з окупантами відбуваються у передмістях Херсону. Зі сторони Криму, та з боку села Чорнобаївка — воно розташоване на трасі в напрямку Миколаєва. За словами Зарубіна, українські військові чинять потужний опір окупантам. «Аж гордість бере», — каже підприємець.

14:15 Шебелинський НПЗ зупинено через ризики військових дій. Персонал евакуйовано. Роботу об’єктів планується відновити після стабілізації ситуації, повідомляє «Нафтогаз».

14:01 Зв’язок та мобільний інтернет ніхто не відключатиме. Інформація, яка шириться фейковими телеграм-каналами та проросійськими ЗМІ не відповідає дійсності, повідомив голова Мінцифри Михайло Федоров. Мережі мобільних операторів працюють стабільно. У районах, де ведуться бойові дії можуть бути пошкодження. Але мережі будуть відновлювати за першої ж можливості.

13:58 Авіакомпанія «AirBaltic» скасовує всі рейси до Росії.

13:51 Сьогодні вночі в передмісті Маріуполя Талаківці ворог розбомбив базу сільськогосподарської техніки HarvEast Holdyng. Про це Forbes повідомив керівник компанії Дмитро Скорняков. «Військової техніки і близько з базою не було», - сказав він. Люди не постраждали. Скорняков також повідомив, що HarvEast готовий надати Маріуполю безкоштовно кілька тисяч тон зерна для забезпечення міста хлібом.

13:40 В Охтирську районну лікарню привезли чотирьох українських військових з опіками. Поранено також двох іноземних журналістів, повідомили в Сумській військовій адміністрації.

13:32 Мер Києва повідомляє про те, що диверсанти розставили по місту багато міток. Зокрема, балістичних. А сьогодні кияни зняли на телефон, як мітять газові труби на житлових будинках. Як тільки бачите таке, — одразу звертайтеся в поліцію.

13:29 З 26 лютого комендантська година в столиці діятиме з 17:00 до 08:00, повідомив мер Віталій Кличко. Такий час комендантської години запроваджується до ранку 28 лютого. Усі цивільні особи, що перебуватимуть на вулиці в період комендантської години, вважатимуться членами диверсійно-розвідувальних груп ворога. «Прошу із розумінням поставитися до ситуації та не виходити на вулиці», — сказав Кличко.

13:25 ЄС призупиняє спрощений візовий режим із Росією через військову операцію в Україні. Рішення стосується членів офіційних делегацій, уряду та парламенту, Конституційного та Верховного судів, власників дипломатичних паспортів, а також підприємців. Обмеження набирає чинності з 28 лютого.

13:16 Ворог несе великі втрати, противник виснажений. В нього зведені нанівець можливості поповнення палива, боєприпасів та продовольства, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Важливо не допустити цього поповнення.

«Очікується, що ворог буде використовувати можливості поповнювати свої запаси за рахунок мирних жителів, комерційних установ, суб‘єктів малого та середнього бізнесу переважно шляхом грабування, від’єму, мародерства та іншими злочинними способами. Збройні сили України звертаються до громадян максимально гуртуватись і чинити спротив у своїх територіальних громадах», — сказала Маляр.

12:58 У Франції затримали російське суховантажне судно в протоці Ла-Манш. За інформацією France Bleu, його «запідозрили у зв’язку з російськими інтересами, проти яких запроваджено санкції».

12:52 Латвія закриває свій повітряний простір для російських авіакомпаній. До цього аналогічні рішення ухвалили у Чехії, Польщі, Болгарії, Естонії. Великобританія також не пустить російські літаки до країни.

12:43 ПриватБанк запроваджує кредитні канікули для фізосіб за всіма кредитними картками, повідомила пресслужба банку. Кредитні канікули почнуть діяти з 1 березня 2022 року.

12:40 Мер Києва Віталій Кличко закликав бізнес допомогти киянам продуктами, водою і товарами першої необхідності. Мер наголосив, що допомоги потребують люди, які перебувають в укриттях, у метро, у лікарнях. Також, за його словами, потрібна допомога нашим захисникам.

12:33 На трасі Київ-Житомир підірвано міст біля села Стоянка. Проїхати з Києва до Житомира тепер неможливо. За даними ДСНС, рятувальники надали допомогу в результаті обрушення автомобілів зі зруйнованого мосту, чотири людини постраждало, і одна дитина загинула.

12:29 Естонія закриває повітряний простір для літаків Росії, повідомило Мінекономіки республіки.

12:19 У Сумах ворожа авіація розкидає дитячі іграшки, мобільні телефони й цінні речі, які начинені вибухівкою, повідомило Суспільне Суми з посиланням на військову адміністрацію.

12:15 Президент України нагородить званням Героя України Скакуна Віталія Володимировича, сапера 35-ї окремої бригади морської піхоти, посмертно. Ціною власного життя він підірвав міст.

12:14 Зруйновані ракетами та артилерією житлові будинки – це остаточний аргумент для світу, щоб разом зупинити окупаційне нашестя, заявив президент Зеленський. «На наших вулицях, у небі Києва, у Василькові, у Вишгороді, навіть у навколишніх полях тривала справжня битва за Київ. Ворог застосував проти нас усе: ракети, винищувачі, безпілотники, артилерію, бронетехніку, диверсантів, десант. Окупанти бʼють по житлових кварталах, зокрема з реактивної артилерії, намагаються зруйнувати енергетичні обʼєкти. У них дуже підла тактика», — наголосив президент України.

12:09 Президент Зеленський повідомив, що країни ЄС майже у повному складі підтримали відключення Росії від SWIFT. «Сподіваюся, що Німеччині та Угорщині вистачить мужності підтримати це рішення. Нам вистачає мужності боронити свою Батьківщину, захищати Європу», — наголосив Зеленський.

12:05 Прямо зараз над Чорнобильською зоною йде імітація повітряного бою російськими військами, повідомило Держагентство з управління зоною відчуження: «Ми маємо інформацію про підготовку фейкових провокаційних новин для світових ЗМІ про те, що Україна обстрілює окупантів у Чорнобилі над небезпечними об‘єктами. У Чорнобилі немає українських військ, держава Україна не веде бойових дій у зоні відчуження».

Радіаційний фон підвищений в зв‘язку з пересуванням військової техніки загарбника.

Працівники підприємств Зони відчуження до останнього залишалися на об‘єктах. Стан частини працівників, об’єктів колишньої ЧАЕС, конфайнменту та сховищ радіоактивних відходів невідомий.

11:50 Окуповані Станиця Луганська, Кримське, Марківка. Про це повідомив голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

11:45 Управління СБУ у Львівській області спростувало інформацію мера Львова Андрія Садового про висадку російського десанту під Бродами. Говорять, що це була українська авіація.

11:40 Збірна Польщі з футболу відмовилася грати з командою Росії у стиковому матчі за право вийти на чемпіонат світу-2022. Про це у твіттері повідомив президент Польської футбольної спілки Цезарій Кулеша.

11:37 Роскомнадзор направив попередження російським ЗМІ, які називають російське вторгнення не операцією, а нападом, вторгненням, оголошенням війни. Відомство називає недостовірною інформацією — відомості про обстріли українських міст та загибелі мирних жителів України в результаті дій Російської Федерації. Роскомнадзор вимагає видалення таких матеріалів, погрожуючи заблокувати ЗМІ.

11:35 Андрій Садовий: «В районі Бродів о 9 ранку на 3 вертольотах висадився російський десант. Близько 60 людей. Наші війська дали відсіч. Зараз вони відступають в сторону лісу в район Лев’ятина. Збройні сили дають гідну відсіч окупанту!».

11:30 У Києві знову оголошена повітряна тривога! Просимо всіх терміново прослідувати в укриття цивільного захисту!

11:20 Уряд Нідерландів ухвалив рішення «якнайшвидше» відправити до України 200 зенітних ракет Stinger. Про це йдеться у спільному листі до парламенту очільників МЗС та Міноборони, який потрапив до ЗМІ, повідомляє «Європейська правда».

11:11 Fozzy Group повідомив Forbes про затримку доставки товарів через проблеми на дорогах. «Наразі на складах достатньо запасів, – каже начальник відділу звʼязків із медіа Іван Пальчевський. – Однак через проблеми на дорогах ми доправляємо товари довше, ніж зазвичай». Найскладніше товар доставити у регіони, де ведуться активні бойові дії. Але ритейлер оперативно реагує на ситуацію з наявністю продуктів у супермаркетах. Вчора, 25 лютого, мережа тимчасово закрила близько 30 магазинів в 12-ти містах.

11:10 Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив про загибель 198 людей, серед них троє дітей. Ще 1115 людей поранено, з яких 33 дитини.

11:03 Михайло Федоров: менше, ніж за добу українці перерахували 200 млн грн з єПідтримки на потреби армії.

11:07 Кіпр заявив, що не блокуватиме відключення РФ від SWIFT. «Українська дипломатія продовжує працювати 24/7 та добиватися важливих рішень для захисту України від російських загарбників», — Дмитро Кулеба.

11:05 Збройні сили Россії за минулу добу не здобули жодної оперативно-тактичної переваги. Про це заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк.

11:00 Станом на ранок 26 лютого Волноваха перебуває під контролем української влади. Про це повідомив голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко. За його інформацією, у місті відсутня електрика та вода, зокрема на центральному вокзалі.

10:50 Запрацював онлайн-сервіс https://prykhystok.in.ua/ Переселенці, хто виїжджає на Західну Україну і шукає житло, можуть знайти там безкоштовний прихисток. Жителі західних областей, які готові надати прихисток — можуть розмістити там свої контакти та скільки людей, готові взяти. На сервісі вже є більше 2000 пропозицій, розповів Вадим Денисенко, радний міністра внутрішніх справ України.

10:45 В Запоріжжі зі вчорашнього вечора було оголошено повітряну тривогу, містян просили ночувати в укриттях. Підвищенний рівень небезпеки відмінили лише близько півгодини тому. Вночі в Запоріжжі було все спокійно, але жителі бачили відблиски бою за містом. Про це Forbes повідомила місцева жителька, підприємиця Гелена Мироненко

10:15 Щодо обстрілу дамби Київського водосховища. Коментар військового геодезиста, співробітника Придніпровської будівельної академії, який надав коментар на умовах анонімності. «Удар однієї ракети не викличе великого обсягу наслідків: цього не вистачить для прориву. А конструкція легко піддається ремонту».

10:05 Вночі російські війська намагалися обстріляти ракетами дамбу Київського водосховища, повідомляє Укрводшлях

9:54 В Харкові ніч пройшла відносно спокійно, розказала Forbes генеральна директорка видавництва «Віват» Юлія Орлова. О 6:16 ранку в центрі міста була повітряна тривога. Гучні вибухи було чутно навіть тут, розказала вона. Станом на половину десятої ранку в Харкові - тиша.

09:43. Мережа АТБ працює в нормальному режимі. Йде постійний моніторинг ситуації. Про це Forbes повідомив прессекретар компанії Сергій Демченко. «Є проблеми з магазинами, які знаходяться безпосередньо у зоні бойових дій, ми їх закриваємо, але як тільки ситуація нормалізується — вони відчиняються», - сказав він. При АТБ створено антикризовий штаб, куди входить все вище і регіональне керівництво.

09:42. Президент Зеленський заявив, що настав вирішальний момент, щоб раз і назавжди закрити багаторічну дискусію та ухвалити рішення про членство України в ЄС. Він повідомив, що обговорив з президентом Ради ЄС подальшу «дієву допомогу та героїчну боротьбу українців за своє вільне майбутнє». Зброя та техніка від європейських партнерів на шляху до України. Антивоєнна коаліція працює, наголосив президент України.

09:32. Адміністрація Джо Байдена та керівництво ЄС обговорюють можливість спільно відключити Росію від SWIFT, пише Bloomberg. Два джерела агентства повідомили, що плани обговорюються з ФРС, яка виконує роль регулятора системи. За словами ще одного співрозмовника, переговори з Єврокомісією на цю тему вже розпочалися.

09:09. Українські воїни відбили Київську ГЕС у російських окупантів, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко у Facebook. За його словами, станція знову працює.

09:09. Ворог використовує для бомбардувань України крилаті ракети. Російські військові завдали удару високоточною зброєю великої дальності з використанням крилатих ракет по військових обʼєктах в Україні, повідомив представник Міноборони Росії Конашенков. Удари велись як з повітря, так і з пунктів морського базування. За його словами, «удари завдаються лише по військових обʼєктах України і вони не завдають шкоди житловій та соціальній інфраструктурі», – пише РБК.

09:00. Херсон залишається під контролем України. «Місто працює та живе. О 06:30 на лінії вийшли перші тролейбуси. Встигаємо трохи навіть прибирати місто. З продуктами та хлібом питання вирішуємо, стежте за оновленнями інформації на офіційному сайті міськради», – написав міський голова Ігор Колихаєв у Фейсбук.

08:55. S&P знизило рейтинг Росії до сміттєвого. Суверенний кредитний рейтинг РФ в іноземній валюті знижено із ВВВ- до ВВ+ з негативним прогнозом, передає Reuters. Рейтинг України знижено з B до B- з негативним прогнозом.

08:52. Україна на шпальтах провідних західних ЗМІ.

08:32. Ворожі війська продовжують обстріли житлових районів столиці. Один із снарядів поцілив у багатоквартирний будинок в районі Севастопольської площі, вул. Лобановського, 6. Інформації про постраждалих наразі немає. Ймовірно, ворог намагається обстрілювати аеропорт в Жулянах.

Хроніка війни, день третій. Битва за Київ. Тільки перевірена інформація /Фото 2

Будинок на вул. Лобановського, 6.

08:28. Президент Зеленський спростував фейк про нібито його заклики скласти зброю.

08:20. Станції червоної лінії київського метрополітену працюють лише в режимі укриття. Поїзди між станціями не курсують. Рух поїздів синьою та зеленою гілками метро наразі здійснюється в штатному режимі. У разі необхідності на станціях можуть бути опущені гермозатвори.

08:07. ЄС заборонив постачання до Росії літаків та запчастин. Лайнери Airbus – 322 літаки – забезпечували 40% пасажиропотоку авіації в країні, пише РБК. Санкції фактично позбавляють перевізників можливості експлуатувати цей флот, кажуть експерти.

08:03. Втрати ворожих військ станом на 6 ранку 26 лютого: літаки – 14, гелікоптери – 8, танки – 102, бойові броньовані машини – 536, гармати – 15, ЗРК «БУК» – 1, автомобільна техніка – 17, особовий склад – 3000. Дані заступниці міністра оборони Ганни Маляр.

08:01. Альфа-Банк Україна перерахував 10 млн грн на допомогу Збройним Силам України, повідомив CEO банку Рафал Ющак у Фейсбук. Клієнти банку також можуть приєднатися: в Sense SuperApp в розділі «Перекази/Платежі», «Платежі» – «Допомога ЗСУ».

07:56. «Укрзалізниця» продовжує роботу: евакуаційні рейси станом на 07:45.

07:54. У Каневі повітряна тривога!

07:47. Після запеклих боїв Васильків залишився під контролем України, повідомила мер міста Наталія Баласинович в ефірі телеканалу «Рада», пише УП. «Після тривалих боїв, після великої кількості і поранених, і загиблих, на щастя, це все закінчилося. Васильків ніхто нікому не віддав», — сказала мер. Тероборона спільно з військовими 40-ї бригади втримали місто. На допомогу Василькову з Києва оперативно направили велику кількість техніки, наголосила вона.

07:43. Американська співачка Мадонна підтримала Україну. «Путін порушив усі існуючі договори про права людини. Путін не має права намагатись стерти існування України. Ми підтримуємо вас, президенте Зеленський! Ми молимося за вас та вашу країну! Благослови вас усіх! Не відчуваймо себе безпорадними перед обличчям геополітичних дій такого масштабу. Слава Україні! Героям слава!», – написала Мадонна в Instagram.

07:35. Президент Франції Макрон підтримав відключення Росії від SWIFT за напад на Україну, повідомив президент Зеленський у Twitter після телефонних переговорів із Макроном.

«Мушу сказати, що він — справжній друг України. З нами у найскладніші моменти. Підтримано відключення від SWIFT та запровадження персональних санкцій проти Путіна, забезпечення оборонною зброєю», — написав президент України.

Раніше відключення РФ від SWIFT підтримали Чехія та Італія, голова дипломатії ЄС Боррель заявив, що Брюссель теж розглядає таку можливість. Такі дії не виключили й у США.

07:22. WhatsApp можуть прослуховувати ворожі військові. Центр протидії дезінформації просить українців не користуватися цим месенджером.

07:15. Ситуація в Києві перебуває під контролем Збройних сил України і громадян, сказав секретар РНБО Олексій Данілов Укрінформу. «Зупиняємо орду як можемо», — сказав він.

06:41. Молдова прийняла близько 25 000 українських біженців та отримала 430 заяв про надання притулку, повідомив міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску.

06:41 У Херсоні лунає сирена – «Суспільне».

06:40 У Черкасах оголосили повітряну тривогу.

06:37 Російським державним ЗМІ заборонили показувати рекламу та здійснювати монетизацію у Facebook, заявив глава відділення з політики безпеки компанії Натаніель Глейхер.

06:32 Білий дім: Президент США Джо Байден доручив виділити Україні додатково $600 млн, $350 млн— на військові цілі.

06:30 Держприкордонслужба України: російський дрон атакував корабель українських прикордонників «Григорій Куроп’ятніков». Морські прикордонники відкрили вогонь по дрону, який взяв курс на український берег. Дрон збили на підльоті до Чорноморська, наразі корабель продовжує нести службу у Чорному морі.

06:28 В Умані повітряна тривога.

06:23 Суспільне: у Харкові вибухи та залпи із «Градів».

06:14 У Львові та Рівному оголосили повітряну тривогу.

06:08 На метро «Берейстейська» знищили ворожу колону: 2 легковики, дві вантажівки з бк, танк. «Все спокійно, всіх поклали», – Сухопутні війська ЗСУ.

06:07 У Луцьку оголосили повітряну тривогу.

06:06 УП: Чутно постріли у Києві на вулиці Богдана Хмельницького. Офіційної інформації поки що немає. Раніше КМДА попереджала про бойові дії на вулицях.

06:00 Сергій Братчук, голова Громадської ради при Одеській ОДА: В районі Коблево наші військовослужбовці затримали двох диверсантів, які вже дають свідчення відповідній службі.

05:50 ТСН: Станцію метро ʼПолітехнічний інститутʼ в Києві закрили на гермозатвори зсередини.

05:38 У Вінниці оголосили повітряну тривогу.

05:36 Суспільне: Російські військові захопили трасу Кіпті-Бачівськ на Сумщині, не дозволяють виїзд на дорогу цивільному населенню. В області відсутнє пасажирське сполучення, зокрема залізничне.

05:33 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш: Гуманітарні потреби в Україні зростають щогодини, гинуть цивільні жителі. Щонайменше 100 тисяч українців вже покинули свої домівки. Працівники ООН своєю чергою розширюють масштаби, щоб надавати життєво важливу допомогу. Їхня безпека та свобода пересування мають бути гарантовані

05:20 У Харкові оголосили повітряну тривогу.

05:15 BMW, Citroen, General Motors, Audi, Jaguar Land Rover припинили відвантаження машин до Росії. Про це повідомляють Комерсантъ та Ведомости. Найближчим часом аналогічне рішення має ухвалити концерн Volkswagen.

05:10 КМДА: На вулицях Києва зараз відбуваються активні бойові дії, не покидайте укриття.

05:05 Уряд США готовий допомогти президенту України Володимиру Зеленському евакуюватись з Києва, пише The Washington Post із посиланням на свої джерела, проте президент відмовився їхати.

05:00 Заступник голови КМДА Крищенко у коментарі Суспільному розповів про ситуацію в місті: «На Шулявці у військовій частині пролунав вибух, зʼясовують причину. Розглядають можливий авіаційний удар або артилерійський вогонь. Проривів у місті немає». Він додав, що наразі ТЕЦ на Троєщині «нічого не загрожує», а інформацію про нібито підрив мостів наразі немає.

04:50 Запеклі бої точаться на центральній вулиці Василькова – вул.Декабристів, повідомила мер міста Наталя Баласянович в ефірі телеканалу «Рада». З українського боку є втрати: «багато поранених, є, на жаль, «200-ті». Але також є і хороша інформація яку Баласянович пока не може озвучувати.

04.33 Близько 150 транспортних вертольотів та сухопутні війська із кількома сотнями транспортних засобів знаходяться приблизно за 32 км від кордону з Україною на півдні Білорусі. Свідчать супутникові знімки Maxar, оприлюднені Reuters.

Хроніка війни, день третій. Битва за Київ. Тільки перевірена інформація /Фото 3

04:28 Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch установила обставини обстрілу лікарні 24 лютого в місті Часів Яр Донецької області, внаслідок якого загинули четверо пацієнтів і були поранені ще 10 людей, включно з шістьма медиками. Була використана балістична ракета «Точка» серії 9М79 з касетним боєприпасом 9N123.

Імена загиблих: Максим Сидоренко, 34; Антоніна Сидоренко, 65; Сергій Сивухін, 56; Ольга Шрамко, 50.

04:20 Віталій Кім, голова Миколаївської ОДА: Миколаїв відстояли. ППО відбили атаку. В Очакові десант не висадився.

04:20 Колона з боєприпасами з Польщі прибула до України.

04:19 Сухопутні війська ЗС України: Російські військові атакували одну із військових частин в Києві на Проспекті Перемоги. Напад відбито.

03:40 Російські військові б’ють по військовій частині в районі метро «Берестейська» у Києві. Про це повідомляє у Telegram журналіст Андрій Цаплієнко.

03:27 Над Білою Церквою українські війська збили Іл-76. 60 диверсантів РФ затримали на Троєщині у столиці.

03:10 Понад 50 пострілів та вибухів у Києві. За останні 10 хвилин чутно кулеметні черги в районі Шулявки та Зоопарку, повідомляє Державна служба спеціального звʼязку.

03:08 Жоден російський приватний літак не може літати в повітряному просторі Великобританії або приземлятися, написав у Twitter міністр транспорту Великобританії Грант Шаппсі. Це набуває чинності негайно, додав він.

02:48 Ворог намагається атакувати ТЕЦ-6 у районі Троєщини. ЗСУ дають бій. У Василькові продовжується опір — саме туди намагаються висадити ворожий десант, повідомляє Державна служба спеціального звʼязку та захисту інформації України.

02:38 Білий дім повідомив Конгресу, що йому знадобиться приблизно $6,4 млрд нового фінансування у звʼязку з нападом Росії на Україну, пише Bloomberg.

02:31 Угорщина готова стати майданчиком переговорів РФ та України. Про це у Twitter повідомив представник угорського уряду Золтан Ковач.

02:06 У Києві за добу 25 лютого затримали і знищили 60 диверсантів. Також затримали десятки любителів поставити мітку – радник МВС Віктор Андрусів.

01:57 Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) припинила відносини з державою-агресором та завершила переговори про можливість вступу РФ до організації.

01:55 Росія заблокувала резолюцію Ради Безпеки ООН, яка засуджує її вторгнення в Україну, повідомляється на сайті ООН, Росія стала єдиною країною, хто голосував «проти». Ще три країни утрималися: Китай, Індія та Об’єднані Арабські Емірати. За резолюцію, яка передбачає негайне припинення агресії проти України, проголосувало 11 країн. Резолюцію подали США та Албанія.

01:54 Премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо наклав санкцій на президента Росії Володимира Путіна та очільника МЗС РФ Сергія Лаврова за повномасштабну війну проти України, повідомляє Reuters. Санкції стосуються значного особистого багатства Путіна та його «колег-архітекторів цієї варварської війни». Канада також запровадить санкції проти Білорусі та її лідерів і підтримує відключення Росії від SWIFT.

01:50 Миколаєві зараз тиша, написав Forbes, голова місцевого бізнес-клубу «МрійДій» Максим Бревда. Окупанти, за його словами, пізно ввечері обстріляли військовий аеропорт Кульбакіно, автозаправку, базу паливно-мастильних матеріалів, хлібозавод №1. За інформацією Бревди, в кількох районах Миколаєва висадилися десантні групи. Як мінімум, дві з них були розбиті

01:45 Білий Дім попередив Конгрес, що йому знадобиться $6,4 мільярди, щоб підтримати Україну в війні з Росією — повідомляє Bloomberg.

01:25 Росія стала однією країною, яка виступила проти резолюції Радбеза ООН щодо засудження війни в Україні. Підтримали рішення США, Велика Британія, Франція, Норвегія, Ірландія, Албанія, Габон, Мексика, Бразилія, Гана та Кенія, повідомляє Reuters.

01:00 Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров попросив гендиректора Apple Inc Тіма Кука заблокувати Apple Store для громадян Росії. «Дозволяєте обирати собі президентом вбивцю, тоді доведеться насолоджуватися сайтом росія 24», — написав Федоров у Telegram.

00:40 Президент Франції Еммануель Макрон підтримав відключення Росії від SWIFT. «Франція з нами у найскладніші моменти. Підтримано відключення від SWIFT і запровадження персональних санкцій проти Путіна, забезпечення оборонною зброєю», — Володимир Зеленський.

00:30 Сили ППО збили ІЛ-76 з ворожим десантом в районі Василькова. «Це помста за Луганськ 2014. Смерть ворогам!» — йдеться на офіційній сторінці у Facebook Головнокомандувача Збройних Сил України. ІЛ-76 може перевозити до 126 десантників. Наразі тривають важкі бої у місті Васильків на Київщині, де окупанти намагаються висадити десант з повітря.

00:10 Під Калинівкою українські військові льотчики збили російський штурмовик СУ-25, повідомляє голова Вінницької ОДА Сергій Борзов. Також було збито вертоліт.

00:00 У київському бомбосховищі під звуки канонади народилася дівчинка на імʼя Мія. У 1:30 заступниця начальника київського метрополітену Наталка Макогон уточнила: «Малюк зʼявився на світ не на станції метро, а в іншому укритті».

Найважливіше за 25 лютого

  • Anonymous зламали сайт Міноборони Росії. 
  • США, Європейський Союз та Велика Британія вперше запроваджують санкції проти президента країни-агресора Володимира Путіна та міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова.
  • Лунали 5 вибухів з інтервалом в 3-5 хвилин біля ТЕЦ-6 у Деснянському районі Києва. 
  • Великобританія, Італія та Франція підтримують відключення Росії від системи SWIFT.
  • До України прибула допомога від Польщі — колона вантажівок з боєприпасами
  • Близько 18:00 у Миколаєві висадився ворожий десант. Усього було 3-4 вертольоти, розповів Forbes керівник місцевого бізнес-клубу «МрійДій», Максим Бревда. Йдуть вуличні бої.
  • Кілька спроб росіян протягом дня прорвати оборону під Маріуполем виявилися безуспішними. Військові чекають на напружену ніч.
  • Росію виключили з Ради Європи
  • Путін готовий у Мінську обговорити «нейтральний статус» України.
  • У Ворзелі Київської області обстріляли дитячий будинок. Жертв немає. В Охтирці Сумської області обстріляли дитячий садок. Одна дитина загинула, дві — поранені.
  • ЄС погодив нові санкції проти Росії. 
  • Російські балістичні ракети вдарили по Києву. Але українські ППО збили ворожий літальний апарат.
  • Президент Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію. 
  • 24 лютого Україна втратила 137 громадян – військових та цивільних. 

Що відбувалося попередні два дні читайте тут:

Хроніка війни 25 лютого: День другий: битва за Україну. Тільки перевірена інформація

Хроніка війти 24 лютого: День перший: битва за Україну. Тільки перевірена інформація

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні