Категорія
Новини
Дата

Хроніка війни, день перший: битва за Україну. Тільки перевірена інформація

Президент країни-агресора Володимир Путін почав так звану «спеціальну військову операцію» в Україні. Збройні сили Росії атакували військову інфраструктуру, аеродроми та цивільні об’єкти по всій Україні. Президент Володимир Зеленський ввів воєнний стан. Йдуть запеклі бої, зокрема за столицю. Хроніка подій

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

00:10. Президент Зеленський видав указ про загальну мобілізацію.

Найважливіше на 00:00 25 лютого

  • У результаті нападу РФ загинуло 57 українців, ще 169 – поранено.
  • В Україні ввели воєнний стан через війну з Росією
  • Окупанти захопили Чорнобильську АЕС.
  • Окупанти захопили острів Зміїний в Одеській області. Загинули 13 українських прикордонників.
  • Комендантська година запроваджена у Києві, Черкаській області, Дніпрі та Миколаєві.
  • Україна розірвала дипломатичні відносини з РФ
  • В Україні закрили повітрянний простір.
  • НБУ обмежів зняття готівки з власних рахунків у гривні у 100 000 грн на добу та заборонив видачу готівки у валюті. Робота валютного та фондового ринку зупинена, курс гривні зафіксовано на рівні офіційного курсу станом на 24 лютого.

23:55. В Київ завозять додаткову зброю, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Зранку 25 лютого місця отримання зброї в Києві для тих, хто долучається до тероборони: Шевченківський б-н, вул. Пугачова, 10, Голосіївський б-н., вул. Глушкова, 9, Оболонский б-н., вул.Полярна 20, (завод генераторів).

23:52. На Сумщині колони російської техніки рухаються в сторону Конотопа, Ромнів і в прилуцькому напрямку, повідомив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький в Facebook. Колона військової техніки РФ ішла на Недригайлів, зупинилася, повернулася на Терни. Із Тернів виїхало 5 машин у бік Конотопа. Із Конотопа йшла колона в бік Ромнів. По дорозі розділилася на дві колони: одна пішла на Прилуцький напрямок (Діброва), інша − на Ромни.

23:47. У Сумах через дії агресора горить КПП Державного ліцею-інтернату «Кадетський корпус» імені І. Г. Харитоненка Державної прикордонної служби. Вихованців ліцею в навчальному закладі немає.

23:43. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ вирішила тимчасово евакуювати з України всіх своїх співробітників. Місія працює в Україні з 2014 року.

23:41. На півдні ведуться оборонні бої в районі Херсона. Механізовані підрозділи ЗСУ відбили автомобільний міст і закріпилися на лівому березі Дніпра, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

23:38. Президент Зеленський закликав лідерів ЄС – учасників надзвичайного засідання Європейської ради «стати пліч-о-пліч з Україною та зупинити агресора».

«В Україні вирішується доля Європи: якщо Путін не отримає гідної відсічі зараз, він піде далі. Слід негайно ухвалити потужні економічні та фінансові санкції проти агресора, позбавити його засобів для продовження агресії: відключити від SWIFT, накласти ембарго на торгівлю нафтою й газом, допомогти армії озброєнням та боєприпасами, підтримати миротворчу операцію ООН. Наші люди гинуть за свободу України та Європи. Ми довго чекали біля відкритих дверей. Ми запитали про членство в НАТО – відповіді не почув. Зараз потребуємо міжнародно-правових гарантій безпеки, чіткої європейської перспективи, швидких та конкретних дій», — заявив президент України.

23:27. За даними МВС, на острові Зміїний загинули 13 українських прикордонників.

23:25. Українські військові підірвали міст через річку Оскол у Харківській області, щоб не пройшов ворог, повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

23:05. Канада запроваджує додаткові санкції проти 58 фізичних та юросіб Росії, враховуючи представників російської еліти та членів їхніх родин, повідомив прем’єр Джастін Трюдо. Під санкції потрапили члени Ради безпеки Росії, зокрема міністр фінансів Антон Силуанов, міністр оборони Сергій Шойгу та міністр юстиції Костянтин Чуйченко, інформує Радіо Свобода. Канада також заявила, що скасує експортні дозволи, видані Росії.

22:58. Чоловіки-громадяни України віком від 18 до 60 років не будуть випускатися за межі України через воєнний стан, повідомили у Львівській митниці. Там просять не створювати паніку і не пробувати самовільно перетинати кордон.

22:56. За підсумками торгового дня українські акції обвалилися на закордонних майданчиках. Ferrexpo втратило 43% вартості за день, Kernel – 42%, Astarta – 40%. Кращу за інших динаміку показали акції МХП, які втратили втричі менше (14%).

22:51. За добу знищено майже 400 російських окупантів, повідомив радник голови ОП Арестович.

21:50. Запорізька АЕС працює в штатному режимі, повідомило Міненерго.

22:40. Звернення міністра оборони Олексія Резнікова:

«Шановні співгромадяни! Понад 16 годин Україна дає відсіч російським окупантам. Збройні Сили, гвардійці, прикордонники, рятувальники, бійці інших силових структур героїчно тримають оборону. До спротиву поступово долучається весь народ. Тисячі громадян вже стали до лав Сил територіальної оборони. Важкі бої тривають на Луганщині, на Сумщині, на північ від столиці. Непроста ситуація на півдні країни.

Проте ворог не очікував такого спротиву. Його зупинили під Харковом. Змусили замовкнути і відкинули на багатьох ділянках на сході. Російські окупанти вже здаються у полон.

Кремль готує нову хвилю атак, в тому числі – повітряний десант. Але наша армія готова його зустріти. Ми активно застосовуємо зразки сучасної зброї, яку отримали від партнерів. Її буде ще більше. Світ починає вводити санкції. У Росії почалися антивоєнні виступи. Вже завтра росіяни дізнаються ціну путінського безумства. Ми на своїй землі і не відступимо. І обов’язково переможемо! Слава Україні!»

22:38. У центрі Москви в ході протестів проти «спеціальної військової операції» затримано 600 осіб – за даними поліції. Видання «ОВД-Інфо», яке у Росії визнане іноземних агентом, нарахувало близько 830 у Москві і понад 1520 по всій Росії, пише The Bell.

22:35. Залізниця працює за графіком, заявив в голова правління УЗ Олександр Камишин. За його словами весь критичний персонал працює, локомотивні бригади забезпечівають рух як пасажирських так і вантажних потягів. Вантажний рух тимчасово призупинино по деяких ділянках. Працюють всі вокзали окрім двох: Херсон і Конотоп. Вони тимчасово евакуйовані. Критичну інфраструктуру майже не пошкоджено. 

22:31. Активними діями Збройних Сил України не дали висадити основні сили десанта ворога в Гостомелі. Триває бій з передовою групою, яка зазнала втрат після вогневого ураження, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. «Тепер точно відбили. Аеродром Гостомель наш», – написав Арестович у Фейсбук.

22:30. Військові звертаються до громадян: кожна пляшка запалювальної суміші з даху на ворожий танк, кожен постріл з мисливської зброї по авто окупанта різко знижує наступальні апетити загарбників, надає значну перевагу силам оборони у відсічі збройної агресії.

22:28. Укренерго спростовує фейк про те, що о 23:30 треба вимкнути всі прилади та до нуля знизити споживання в оселях начебто через підключення енергомережі до європейської системи.

22:15. Острів Зміїний в Одеській області захоплений окупантами. Після обстрілу з корабельних озброєнь та бойової авіації окупантів була зруйнована інфраструктура на острові. Звʼязок з прикордонниками, які знаходяться на острові з воїнами ЗСУ, втрачено, повідомляє Держприкордонслужба.

22:11. Акції ВТБ прискорили падіння та знижуються вже майже на 45% до ₽0,018885 за штуку. Папери банку на мінімумі знижувалися більш ніж на 51% та оновили історичний мінімум, досягнувши ₽0,16390. Акції «Аерофлоту» торгуються на 31% дешевше за ціну закриття середовища, 23 лютого. До 21:25 мск падіння сповільнилося і становить майже 25%, пише РБК.

22:09. За оперативними даними, у результаті нападу РФ загинуло 57 українців, ще 169 – поранено. 22 загиблих у выйськовій частині на Одещині, 1 – у військовій частині у Запорізькій області; 4 людей загинули через обстріли лікарні на Донеччині; 6 загиблих внаслідок обстрілу у Броварах під Києвом; 3 людей загинуло під час боїв у центрі Сум, 13 загиблих у Херсонській області, з них двоє — діти; 5 людей загинуло внаслідок падіння літака На Київщині; 2 людей загинули під час пожежі на військових складах у Вінницькій області, повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

21:40. США вводять санкції проти Газпромбанку, ВТБ та Сбербанку. Санкції спрямовані проти майже 80% банківських активів у Росії, повідомляє Мінфін США. Акції Сбербанку падають більш ніж на 40% після новин про санкції з боку США.

21:38. Російський літак Ан-26 зазнав аварії у Воронезькій області через відмову техніки, повідомили в Міноборони РФ. Літак перевозив військове майно. Екіпаж загинув.

21:01. Країни «Великої сімки» домовилися про запровадження нових санкцій. Країни обмежать здатність Росії діяти в євро, доларах, єні. Будуть заблоковані чотири банки та розширюється перелік осіб, щодо яких будуть застосовані обмеження. «Ми створили коаліцію з лідерами G7. Посилимо заходи проти корумпованих мільярдерів», – заявив на брифінгу президент США Джо Байден.

20:06. У застосунку «Дія» тимчасово не будуть доступні деякі документи та послуги. Це зроблено в цілях безпеки. «Застосунок та портал працюють стабільно. Наша команда робить все, щоб захистити всі базові реєстри», – повідомив міністр ціфрової трансформації Михайло Федоров.

19:50. Чорнобильська зона та всі обʼєкти ЧАЕС перебувають під контролем російських окупантів, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

19:48. Зеленський підписав указ про створення військових адміністрацій на базі ОДА, заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

19:44. Мобільний оператор Kyivstar повідомив: якщо в абонентів закінчились кошти та немає можливості поповнити рахунок, дзвінки в мережі оператора будуть доступні всім абонентам навіть без оплаченого пакета послуг за їх тарифом. Для клієнтів домашнього інтернету Kyivstar безкоштовно надаватиме його тим, у кого послуга не була оплачена та не працювала до цього, повідомив оператор.

19:38. The Bell: Велика Британія запроваджує блокуючі санкції проти ВТБ та «Аерофлоту», заборонить «Аерофлоту» польоти до країни. Обсяг грошей росіян на рахунках у британських банках буде обмежено. США введуть аналогічні санкції, заявив премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

19:35. Російські війська захопили контроль над аеропортом у Гостомелі під Києвом, повідомив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

19:30. Окупанти захопили Чорнобильську АЕС. «Після жорстокого бою наш контроль над чорнобильським майданчиком втрачено. Стан обʼєктів колишньої ЧАЕС, конфайнменту та сховища ядерних відходів невідомий», – сказав антикризовий радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк в коментарі «Українській правді».

19:25. Польща вирішила надати Нацбанку України 4 млрд злотих (еквівалент $950 млн) на умовах валютного свопу (обмін активами). Кошти дозволять збільшити валютні резерви України, повідомляє НБУ.

18:47. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав західних партнерів негайно відключити Росію від фінансової системи SWIFT. «Я не буду дипломатичним у цій темі. Всі, хто зараз сумнівається, чи треба відключати Росію від SWIFT, мають розуміти, що кров невинних українських чоловіків, жінок і дітей буде і на їхніх руках. Відключіть Росію від SWIFT», – написав очільник МЗС у Twitter.

18:36. Міненерго: Об‘єднана енергосистема України працює стабільно, повністю забезпечена енергоресурсами. Снаряд поцілив у вугільний склад Трипільської ТЕС, обладнання і споруди станції не пошкоджено, повідомляє відомство. Зараз станція працює. Втрачено зв’язок з Каховською ГЕС. Відновлено електропостачання в Миколаївській області.

18:33. На 17:00 противник продовжує агресивні дії по всій лінії спільного кордону, повідомляє Генштаб ЗСУ. В Чернігівській області в районі селищ Великі Осняки та Рівнопілля йде танковий бій. Населені пункти знаходяться на відстані 15–20 км від центра Чернігова. Підрозділи першої окремої танкової бригади ЗСУ в районі Батурина та на околиці Чернігова зупинили колони броньованої техніки ворога. Змішана колона техніки до 300 одиниць наблизилась до населеного пункту Конотоп. Механізовані підрозділи ЗСУ вступили в бій. Війська противника зупинені в районах населених пунктів Грем’яч та Кролевець.

У донецькому оперативному районі захисники України відновили положення по всій лінії зіткнення. Ведуться бої в напрямку Маріуполя. Сили угруповання військ «Південь» організували оборону Мелітополя, ведеться оборонна операція по рубежах населених пунктів Абрикосівка, Рикове, Азов, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

18:02. Пакет додаткових жорстких санкцій щодо РФ від ЄС на підході, повідомив у Twitter президент Володимир Зеленський. Він обговорив деталі з президентом Франції Еманюелем Макроном. Україна вимагає відключення Росії від SWIFT, запровадження безпольотної зони над Україною та інших дієвих кроків для зупинки агресора.

17:58. Комендантська година впроваджується в Черкаській області, Дніпрі та Миколаєві. Вона діятиме з 22:00 до 06:00.

17:49. Найбільш проблемна ситуація зараз на півдні країни, сказав президент Володимир Зеленський у відеозверненні. Харківський напрямок – дуже складний, але сили по захисту міста працюють. ЗСУ ведуть запеклі бої у передмісті Херсону, ворог тисне з окупованого Криму, просуваючись на Мелітополь. На півночі ворог повільно просувається в Чернігівській області, але там є кому його втримати. Надійна оборона також побудована в Житомірській області.

17:39. CNN: країни ЄС розділилися в думках щодо можливості відключення Росії від системи SWIFT. Польща, Естонія, Латвія та Литва виступають за включення цього заходу до пакету санкцій, про який мають оголосити пізніше, інформують джерела. Проти такого кроку виступають, зокрема, Німеччина, Італія, Угорщина та Кіпр.

17:36. На Херсонщині через обстріли РФ загинуло 13 людей, з яких 2 дитини і 9 військовослужбовців, повідомляє Херсонська ОДА. Окупанти захопили місто Олешки та переправу через річку Дніпро. У Скадовському районі колона військової техніки стоїть в районі Широке, не рухається. У самому місті російських військ немає. У Бериславському районі велика колона бронетехніки перетнула Каховську ГЕС та вирушила в бік Великої Олександрівки. Щодо перебування техніки в місті Берислав точна інформація відсутня. У Каховському районі російська військова техніка стоїть в місті Нова Каховка. Захоплені Каховська ГЕС та переправи через Північно-Кримський канал, повідомляє ОДА.

17:25. На Курахівську ГЕС на Донеччині о 11:28 зайшли невідомі озброєні люди. На дамбі станції стоять танки без розпізнавальних знаків. повідомляє Міненерго.

17:16. РФ наносить удари не тільки по військових, а й по цивільних об’єктах. В Угледарі Донецької області системами залпового гоню обстріляли лікарню, обстріляли житлові квартали Маріуполя. Декілька ДРГ хотіли вчинити теракт на Чорнобильський атомній станції, щоб спричинити екологічну катастрофу, що говорить про те, що РФ хоче спричинити максимальну руїну. Росії не вдався план нанести шоковий удар, йде позиційна війна, повідомив антикризовий радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

17:12. У Києві від сьогодні запроваджується комендантська година. Діятиме вона з 22:00 до 7:00. Громадський транспорт під час коменданської години працювати не буде. При цьому станції метрополітену цілодобово будуть доступні як укриття. За крайньої потреби при пересування містом під час комендантської години, зокрема, працівникам змін підприємств критичної інфраструктури, обов’язково потрібно мати при собі документи, що посвідчують особу, повідомив у Telegram міський голова Віталій Кличко.

16:50. Генічеськ Херсонської області захопили російські війська, заявив мер Генічеська Олександр Тулупов у коментарі «Укрінформу».

16:48. Війська окупантів із території Білорусі увійшли до Зони Чорнобильської АЕС. Нацгвардія, що охороняє сховище небезпечних радіоактивних відходів, чинить опір. Якщо внаслідок ударів артилерії окупантів буде зруйновано сховище ядерних відходів, радіоактивний пил може накрити території України, Білорусі та країн ЄС, повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

16:43. Міноборони України попередило про розповсюдження фейків про начебто бажання частини урядовців залишити робочі місця. «Управління обороною повністю кероване і здійснюється на усіх напрямках», – повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

16:40. Міноборони України: На підтримку України станом на 15:45 виступили 48 держав та 5 міжнародних організацій. Із заявами на підтримку України виступили: ФРН, Франція, Австралія, США, Канада, Велика Британія, Нідерланди, Польща, Литва, Латвія, Словенія, Естонія, Молдова, Данія, Швеція, Норвегія, Фінляндія, Чехія, Угорщина, Словаччина, Мексика, Північна Македонія, Албанія, Чорногорія, Португалія, Болгарія, Нова Зеландія, Кіпр, Італія, Ісландія, Грузія, Хорватія, Корея, Іспанія, Коста-Ріка, Бразилія, Японія, Боснія і Герцеговина, Ірландія, Бельгія, Колумбія, Канада, Ліберія, Перу, Сінгапур, Палестина, Беліз.

16:38. В районі Глухова Сумської області українські військові застосували ПТРК «Javelin» та знешкодили колонну техніки РФ – 15 танків Т-72, повідомляють Сухопутні війська ЗСУ.

16:17. McDonald’s припинив роботу в Україні та закриває всі заклади, повідомила компанія у Instagram.

16:15. Острів Зміїний атакували з російських кораблів. Окупанти вели вогонь зі ствольної корабельної зброї. Прикордонники та ЗСУ тримають оборону. В районі острова знаходиться два кораблі ЧФ РФ «Москва» та «Василий Быков», повідомляє МВС.

16:05. Станції «червоної» гілки метрополітену «Берестейська», «Нивки», «Святошин» та «Житомирська» відчинені для киян як укриття, на випадок повітряної тривоги. Всі станції київського метро під час тривоги доступні для людей у будь який час доби, щоб пересидіти небезпеку, повідомив мер столиці Віталій Кличко. Метро працює у режимі перевезень. Прохід на станції вільний.

16:00. Велика Британія разом з союзниками сьогодні погодить масштабний пакет економічних санкцій, покликаних зупинити російську економіку, заявив премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

15:46. УВАГА! Зафіксована повітряна загроза! У разі ввімкнення сирен просимо всіх терміново прослідувати в укриття цивільного захисту, повідомляє КМДА.

15:45. Міністр закордонних справ України закликав усі країни розірвати відносини з Росією. «Продемонструйте цим конкретним кроком, що ви разом з Україною та категорично відкидаєте найбільш зухвалий з Другої світової війни акт збройної агресії в Європі», – сказав Дмитро Кулеба.

15:43. Війська РФ обстріляли мікрорайон «Східний» у Маріуполі, внаслідок обстрілу пошкоджено будинки, кількість постраждалих уточнюється. Про це повідомляє Маріупольська міськрада.

15:38. Головнокомандувач Збройних Сил України: з території Білорусі випущено чотири балістичні ракети в південно-західному напрямку.

15:33. Європейський Союз готовий прийняти необмежену кількість біженців з України та надати будь-яку гуманітарну допомогу, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на брифінгу у Брюсселі, передає «Інтерфакс-Україна».

15:30. Uber припинив роботу в Україні, служби таксі Bolt та Uklon продовжують працювати. «У звʼязку зі зростанням геополітичної напруженості та останніми подіями ми вирішили тимчасово призупинити роботу програми. Безпека всіх користувачів застосунків є нашим головним пріоритетом. Ми продовжуємо стежити за обставинами та сподіваємось, що це тимчасова ситуація», – заявили агентству «Інтерфакс-Україна» у пресслужбі Uber.

15:22. В Києві знову спрацювали сирени, студентів евакуюють з гуртожитків Національного університету ім. Шевченка у гуртожитки з обладнаними бомбосховищами, повідомляють очевидці.

15:13. На Київщині, де російські війська пішли на прорив державного кордону, по місцю дислокації відділу прикордонної служби «Млачівка» Житомирського загону Росія здійснила обстріли з «градів», повідомляє МВС.

15:12. Торговельні мережі мають великий резерв продуктів, деякі супермакети закриті заради безпеки співробітників та покупців. Запасів на складах вистачить більше ніж на два тижні, за даними радника голови ОП Михайла Подоляка.

15:07. Українські військові збили ще один російський гелікоптер над Вишгородом Київської області, повідомляють Сухопутні війська ЗС України.

15:06. Прикордонники, ЗСУ та Нацгвардія вступили в бій з російськими окупантами на околиці Сум. РФ здійснює наступ з боку Конотопа, повідомляє Держприкодонслужба.

15:02. Митрополит Київський та всієї України Української православної церкви (Московського патріархату) Онуфрій звернувся до Володимира Путіна і закликав негайно припинити братовбивчу війну. «Український та російський народи вийшли з Дніпровської купелі хрещення, і війна між цими народами – повторення гріха Каїна, який із заздрощів убив свого рідного брата», – йдеться у зверненні Онуфрія.

14:45 Мер Броварів: «Станом на 14:30 год маємо трагічні наслідки обстрілів військових частин на території Броварської МТГ. До Броварської лікарні доставлено 17 поранених, 7 осіб загинуло. Готуємо розпорядження щодо запровадження комендантської години на території громади. З 17:00 до 7:00 ранку заборонено перебувати на вулицях та в громадських місцях без особливого дозволу. Сьогодні міський транспорт курсуватиме до 18:00, від завтра – до 17:00 год».

14:44 ПриватБанк скасував комісію на зняття готівки з кредитних карток фізосіб.

14:34 Ситуація на КПВВ «Вільча» на Київщині, де окупанти пішли на прорив кордону України, більш-менш стабільна. Нацгвардія спільно з прикордонниками дали бій агресору, йдеться у відеозаяві МВС.

14:30 Станом на 13:00 24 лютого збройні сили Росії нанесли більше 30 ударів крилатими ракетами «Калібр», РСЗО, авіацією та артилерією по об’єктам цивільної та військової інфраструктури України, повідомляє Генштаб ЗСУ. 

14:17 МВС України: Між с. Жуківці та Трипіллям Обухівського району впав військовий літак ЗСУ (на борту перебувало 14 осіб) з наступним загоранням, внаслідок чого загинуло 5 осіб. Від ДСНС України залучено 37 осіб та 8 одиниць техніки.

Хроніка війни, день перший: битва за Україну. Тільки перевірена інформація /Фото 1

14:10 Речник президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що той готовий провести переговори з керівництвом України про її нейтральний статус та відмову від розміщення озброєнь, пише російський «Интерфакс». На уточнююче питання, чи готова зараз Росія поспілкуватися з керівництвом України на цю тему, Пєсков сказав: «Якщо керівництво України готове про це говорити». «Президент сформулював своє бачення того, що ми чекали б від України для того, щоб концептуальні «червоно-лінійні» проблеми були вирішені. Це нейтральний статус, це відмова від розміщення озброєнь», — уточнив він.

14:09 Мер Києва Віталій Кличко: «Друзі! На в’їздах до Києва, на контрольно-пропускних пунктах обладнуємо захисні споруди. Тому в’їзд може бути ускладненим. Прошу поставитися до цього з розумінням. І будь ласка, не поширюйте інформацію про пересування наших військових та авіації».

14:05 Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що перші обстріли української території почались в 3:40. За його словами зараз йдуть серйозні бої за Суми, бої біля Харкова, йдуть потужні бої в Гостомелі Київської області. Загалом бої по всьому периметру російських кордонів. «Завдання росіян – прибрати керівництво країни та завести своїх маріонеток. Перша ціль – забрати частину теріторії (Суми, Харків, Південь). Друга – обезголовити керівництво країни. Не виключається спроба захоплення урядового кварталу», – сказав він. Подоляк попросив журналістів залишити будівлю Офісу адміністрації президента у звʼязку з можливими провокаціями.

14:00 Енергетичні об’єкти компанії ДТЕК – ТЕС, розподільчі мережі, «зелена» генерація, газовидобувні активи, шахти – продовжують забезпечувати сталу роботу української енергосистеми. ТЕС ДТЕК забезпечені вугіллям на понад два тижні роботи і виконують усі команди Системного Оператора, йдеться в повідомлені гендиректора ДТЕК Максима Тимченка, опублікованому на сайті компанії.

13:56 Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав війну «спецоперацією для зачищення України від нацистів». «В ідеалі потрібно звільнити Україну, зачистити її від нацистів, пронацистськи налаштованих людей та ідеології», – сказав Пєсков.

13:49 КМДА: Інформація про обмеження в’їзду та виїзду з Києва не відповідає дійсності. Наразі місто не закривали.

13:40 Росіяни з гелікоптерів обстрілюють Гостомель під Києвом, де розташоване летовище держпідприємства «Антонов», пише УП з посиланням на очевидців подій, ДСНС та МВС. Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомляє, що «ППО України збили 3 вертольоти російських ворогів біля аеропорту Гостомель». Він виклав відео одного збитого російського вертольота.

13:36 Збройні сили України взяли в полон російських військових у зоні ООС, повідомляють Сухопутні війська ЗСУ. Це російські військові з 91701 Ямпольского мотострілкового полку.

13:30 Національний банк України відкриває спецрахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України – UA843000010000000047330992708. Рахунок – мультивалютний, він створений та відкритий як для переказу коштів від міжнародних партнерів та донорів – у іноземній валюті (долари США, євро, британські фунти), так і від українського бізнесу та громадян – у національній валюті.

13:20 Головну споруду Північно-Кримського каналу та Каховську ГЕС на території Херсонської області захопили. Про це повідомив «Суспільному» міський голова Таврійська Микола Різак. «І не тільки головну споруду Північно-Кримського каналу, а й триколор вивісили на Каховській ГЕС. Я сам особисто це бачив – гради, танки на ГЕС. Танки та БТРи приїхали, вивісили прапор», – каже Різак.

13:10 Росія двома ракетами нанесла удар по місту Бровари під Києвом – обстріляні дві військові частини, 6 людей загинуло, 12 поранені, – Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпекиСуспільне з посиланням на мера Броварів

13:07 Міністр оборони Олексій Резніков: «Збройні сили України нанесли російським окупантам відчутні втрати, десятки, якщо не сотні, трун з ворогами поїдуть назад до Росії. На Сході лінію оборони втримали. Окупанти втратили шість літаків, два гелікоптери, пʼять танків». 

13:05 В Київській області російські війська пішли на прорив державного кордону. Військова техніка ворога зайшла через пункт пропуску «Вільча». Прикордонниками разом з українськими військовими прийнято бій, повідомляє МВС у Тelegram.

13:03 Укргазбанк знизив ліміти на зняття готівки у банкоматах до 2000 грн.

13:00 Зараз закривають вʼїзд в Київ, виїзд відкритий, передає кореспондентка «Суспільного».

13:00 Провайдери та телеком-оператори не відключатимуть інтернет за несплату. Про це заявив депутат Верховної Ради Олександр Федієнко. 

12:45 Об’єднані сили збили ще один літак ВКС РФ на Луганщині. Це вже сьомий літак окупантів, збитий за сьогодні українськими підрозділами, – ЗСУ.

12:40 Червону гілку метро зачинили від станції «Шулявська» до «Академмістечка».

12:30 Фондовий ринок України призупиняє свою роботу. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку тимчасово з 11:00 24 лютого 2022 року зупинила розміщення, обіг та викуп всіх цінних паперів, а також проведення операцій в системі депозитарного обліку та системах клірингового обліку. Це не стосується операцій, необхідних для здійснення НБУ монетарної та грошово-кредитної політики, і операцій Мінфіну з обслуговування держборгу.

12:25 Акції українських компаній стрімко падають. Станом на 12:00 найбільше втратили цінні папери Astarta Holding, що торгуються на Варшавської біржі, – 31%, акції Ferrexpo Костянтина Жеваго на Лондонській біржі подешевшали на 25%. Котирування інших українських акцій впали на 4–9%.

12:20. Міністерство інфраструктури повідомило, що більша частина портів закрита, жодних пошкоджень портової інфраструктури немає. Більшість пасажирських потягів, усі потяги до Києва та зі столиці, а також потяги західного напрямку курсують за графіком. Потяги східного напрямку продовжують рух на безпечній швидкості, водночас можливі сповільнення та зупинки з міркувань безпеки біля станцій, що обладнані укриттями.

12:10. Аеродром ГП «Антонов» в смт Гостомель під Києвом атакують з повітря. Чути вибухи і звуки літаків, видно стовп диму. В районі аеродрому літає близько 10 вертольотів, чути потужні вибухи.

12:06. Президент Володимир Зеленський заявив, що зніме санкції з усіх громадян за рішенням РНБО, які готові зі зброєю захищати Україну у складі територіальної оборони.

12:00. На Житомирщині під час обстрілів загинула людина, повідомив мер міста Сергій Сухомлин.

11:55. «Укрзалізниця» почала евакуацію мешканців міст поряд із лінією розмежування. Перші поїзди відправлять 24 лютого із Луганської (Сватово, Рубіжне, Лисичанськ) і Донецької областей (Краматорськ, Маріуполь, Костянтинівка) та Одеси. Їхній точний час не розкривається з міркувань безпеки.

11:56. Збройні Сили України стійко тримають оборону держави. У Чернігівській області вдалося зупинити противника. Важкі бої ведуться на Харківському напрямку та в районі проведення операції ОС, де противник поніс втрати в живій силі та техніці.

Українські захисники «повернули під повний контроль міста Маріуполь та Щастя», –повідомив Генштаб ЗСУ. Знищено не менше шести літаків, двох вертольотів та десятків одиниць броньованої техніки ворога.

Складна ситуація на Херсонському напрямку, проте сили оборони України дають відсіч агресору, заявляють у штабі.

11:51. Представників великого російського бізнесу сьогодні викликали на зустріч до Кремля, сказали два джерела The Bell. Зустріч відбудеться за кілька годин.

11:47. Україна втратила понад 40 захисників від повітряних ударів ворога, поранених близько 10. Серед цивільного населення – до 10 загиблих, повідомив радник Офісу президента Арестович.

11:44. Інформація щодо прориву кордону в Волинській області не підтверджується, повідомив радник голови Офісу президента Арестович.

11:41. «Усім, хто в Росії ще не втратив совість, час вийти з протестом проти цієї війни», – закликав президент України.

11:39. Серед українських політиків немає зараз опонентів, каже Зеленський. Президент обіцяє зняти санкції з усіх громадян України, які готові захищати країну в лавах тероборони.

11:38. Збройні Сили України ведуть важкі бої на Сході, на Півночі, на Півдні, заявив президент Зеленський на брифінгу. «Вже видаємо зброю кожному, хто може приєднатися до оборони… Ставайте донорами крові для наших захисників», – сказав Зеленський.

11:37. «Ми розірвали дипломатичні відносини з Росією», – заявив президент Зеленський на брифінгу. Він зазначив, що Росія «підло напала вранці, як гітлерівська Німеччина в 1941 році».

11:32. У Чугуєві Харківської області снаряд влучив у багатоквартирний будинок. Внаслідок ворожого обстрілу загинув неповнолітній хлопчик, є поранені. Ліквідація пожежі триває, повідомляє пресцентр ДСНС.

11:31. Польща скасувала всі коронавірусні обмеження на в’їзд для українців, повідомив начальник Львівської митниці. Усі пункти пропуску Львівської митниці працюють у штатному режимі.

11:28. WizzAir тимчасово призупинив польоти в Україну. В аеропорту «Київ» залишились декілька літаків компанії, пише Інтерфакс-Україна. В аеропорту продовжується реєстрація на декілька рейсів за кордон.

11:22. ЄС оприлюднив деталі «пекельних санкцій», які схвалюватимуть у четвер. «У цих санкціях ми вдаримо по стратегічних галузях російської економіки, заблокуємо доступ до технологій та ринків, які для Росії є ключовими. Ми послабимо основу економіки РФ та її здатність модернізуватися», – пояснила президента Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

11:20. Фіксується незначне вклинення окупантів на відстань до 5 км на півночі Харківської області та на Чернігівщині. На Волинському напрямку просування ворога відбито, сказав радник керівника Офісу президента Олексій Арестович на брифінгу. За його словами, «наявні з української сторони втрати не знизили боєздатності ЗСУ та інших силових структур».

11:15. Офіс президента закликав громадян України зберігати спокій. «Збройні Сили ведуть тяжкі бої, але ведуть. У нас є вже багато результатів. На деяких напрямках збройні сили РФ відкинуті. Збройні Сили України були готові до всіх сценарних планів Росії і зараз вчиняють активний спротив. Цей спротив матиме наростальний характер», – сказав радник керівника Офісу глави держави Подоляк.

11:13. Органи місцевого самоврядування Маріуполя працюють та виконують свої функції з урахуванням режиму воєнного стану, повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко. В місті тимчасово зупинено роботу шкіл, дитячих садків та інших закладів соціальної інфраструктури, крім лікарень та поліклінік. Відкриваються усі сховища. Продовжують працювати усі комунальні служби та громадський транспорт.

11:06. Ситуація контрольована, бліцкригу не буде, повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

11:03. Мосбіржа припинила торги. Акції російських компаній обвалились через війну в Україні. Індекс московської біржі впав на 28%, а рублевий індекс РТС – на 35,8%. На міжнародних майданчиках тим часом дешевшають російські компанії. На момент публікації новини акції Сбербанку впали на 66,6%, «Тинькофф» – на 71%, «Норникель» – на 36%, а «Газпрому» – на 33%, як пише РБК.

10:58. На обʼїзній дорозі міста Харків спалено чотири танки російських окупантів, повідомив Генштаб ЗС України.

10:54. Поліція просить громадян повідомляти про підозрілих людей на вулицях. Зокрема особливу увагу слід звертати на людей з елементами червоного кольору на одязі. Також просять цивільних громадян не виходити на вулицю у форменому або тактичному одязі.

10:52. В Умані снаряд російської артилерії влучив у центр міста. Загинув один цивільний мешканець і принаймні п’ять дістали поранення, повідомив голова Черкаської ОДА Скічко.

10:50. У будівлі Офісу президента розпочинає роботу цілодобовий пресцентр, повідомив журналістам радник керівника ОП Михайло Подоляк.

10:46. До острова Зміїний (Одеська область) підійшло дві нерозпізнані цілі. Окупанти з погрозами вимагають від військовослужбовців Ізмаїльського прикордонного загону здатися. Агресор використав міжнародний канал зв’язку з безпеки судноплавства. Прикордонники зайняли оборону, повідомляє Держприкордонслужба.

10:40. monobank працює у звичайному режимі але тимчасово аннулював кредитні ліміти, розповів Forbes співзасновник проєкту Олег Гороховський. «Згідно з постановою НБУ, ми встановили заборону на покупку валюти – її можна тільки продати в додатку. Також поки аннулювали кредитні ліміти», – повідомив бізнесмен.

10:30. «Укрпошта» призупинила роботу. Доставка посилок та пенсій відновиться, як тільки дозволить ситуація повідомляє пресслужба компанії. «Нова пошта» продовжує роботу там, «де це можливо та безпечно для людей», повідомив співвласник компанії Володимир Поперешнюк.

10:29. Патрульна поліція закликала українців негайно звільняти дороги у випадку ДТП. Авто і пошкодження радять сфотографувати і швидко забирати машину зі шляхів.

10:24. В районі Краматорська українські захисники збили шостий ворожий літак, повідомила пресслужба Сухопутних військ ЗСУ.

10:17. У Вінницькій області поблизу міста Калинівка горять військові склади. Очевидці публікують фото та відео.

10:12. НБУ обмежів зняття готівки з власних рахунків у гривні до 100 000 грн на добу та заборонив видачу готівки у валюті. Робота валютного ринку зупинена, курс гривні зафіксовано на рівні офіційного курсу станом на 24 лютого. Банки та НБУ працюють у штатному режимі.

10:10. В районі Скадовська прикордонну комендатуру швидкого реагування обстрілюють з вертольотів. Наразі відомо про трьох загиблих прикордонників. Є поранені, повідомила Держприкордонслужба.

10:03. Банківська система продовжує працювати, повідомив голова НБУ Кирило Шевченко. «Ми вживаємо заходів для збереження стабільності та максимального забезпечення діяльності Збройних Сил України та роботи об’єктів критичної інфраструктури», – повідомив він.

10:01. Євросоюз планує запровадити проти Росії найжорсткіший пакет санкцій в історії спільноти, заявив голова дипломатії Жозеп Боррель.

09:59. Українські порти працюють без обмежень. За даними диспетчерської служби ДП «АМПУ», на 08:00 канали гирло «Бистре», ХМК, БДЛК відкрито.

09:56. Україна переходить у режим тотальної оборони, заявив міністр оборони Олексій Резніков. До територіальної оборони можуть вступити всі українці, здатні тримати зброю. Усі, хто готовий та вміє тримати зброю, може просто зараз стати до лав Сил територіальної оборони у своєму регіоні. Щоб отримати зброю, потрібно звернутись безпосередньо до бригад та батальйонів Сил ТрО у вашому регіоні.

09:51. Місто Щастя під контролем. «Знищено 50 російських окупантів. 45 000 мішків для трупів їм буде мало. Тримаємо стрій», – повідомили у пресслужбі Сухопутніх військ ЗС України.

09:48. У мережі шириться інформація про можливі відключення мобільного звʼязку та інтернету – ця інформація не відповідає дійсності. Оператори та провайдери продовжуватимуть надавати послуги громадянам. Системи оперативно-технічного управління комунікаційними мережами переведені на надзвичайний режим управління. Можуть бути перебої зі звʼязком. Це перш за все повʼязано із тим, що мережі перенавантажені, повідомили у Держспецзвʼязку.

09:45. На Луганщині на рубежі Красна Талівка, Мілове, Городище зайшли колони російських танків. Ворог підступно виставив в перед колони автомобілі білого кольору з символікою ОБСЄ, повідомила Держприкордонслужба.

09:40. Керівництво monobank повідомило, що додаток працює в звичному режимі. Кредитні ліміти тимчасово обмежені.

09:27. В Уманьському районі Черкаської області оголошено евакуацію населення в радіусі військової частини – 30 км від Розсішок, повідомив глава ОДА.

09:22. В районі населеного пункту Преображенка в Херсонській області після обстрілу загинув один прикордонник, повідомила пресслужба МВС. 

09:13. Президент Зеленський оголосив про створення коаліції проти Путіна і закликав українців не панікувати.

09:09. На Київщині через авіаудар є загиблий і поранений, у Маріуполі поранено дитину. У Донецькій області, в Маріуполі, отримала поранення дитина та троє цивільних, каже радник міністра охорони здоровʼя Антон Геращенко з посиланням на оперативну інформацію Нацполіції.

08:28. Проїзд у всьому комунальному транспорті міста: метро, трамваї, тролейбуси, автобуси – безкоштовний, написав у Telegram міський голова Києва Віталій Кличко.

08:25. З окупованого півострова Крим відбувся рух російської військової техніки, пише Державна прикордонна служба.

08:27. Президент Зеленський провів телефонні переговори з президентом США Джо Байденом, канцлером ФРН Олафом Шольцем, президентом Євросоюзу Шарлем Мішелем, президентом Польщі Анджеєм Дудою, премʼєр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.

Він закликав Захід терміново зробити над Україною безпольотну зону та зупинити Путіна.

«Закликаю негайно зупинити Путіна, війну проти України та світу! Будуємо антипутінську коаліцію. Негайні санкції, оборонна та фінпідтримка України. Закриття повітряного простору! Світ має змусити Росію до миру», – написав Зеленський у Twitter.

08:21. Київський метрополітен пускає пасажирів безкоштовно. Метро працює у звичайному режимі. Про зміни писатимуть на офіційних каналах.

08:20. Нацбанк послабив курс гривні до 29,25.

08:19. В районі Щастя знищено два танка та декілька вантажівок РФ.

08:17. У Борисполі відбулася спроба атаки на аеропорт та почалась пожежа у військовій частині, повідомив мер міста Володимир Борисенко у ефірі телеканалу «24». «Жодний житловий будинок не пошкоджено. ППО відпрацювала на відмінно. Жертв серед населення немає, тому ситуація абсолютно спокійна і стабільна», – каже Борисенко.

08:10. Верховна Рада підтримала запровадження воєнного стану в Україні 300 голосами.

08:10. Обʼєднані сили дають гідну відсіч збройним силам РФ. Військові підрозділи на своїх позиціях. Противник несе втрати, повідимив штаб ООС.

08:05. У КМДА рекомендують киянам залишатися вдома та прослідувати до укриття у разі увімкнення сирен. Садочки та школи не працюють. Карта укриттів тут.

08:00. Наслідок ворожих обстрілів: Хмельницька область: внаслідок артобстрілу загорання складу ПММ військової частини с. Старокостянтинів; Дніпропетровська область: м. Краснопілля та Марганець пожежа на військових складах; Вінницька область: м. Тульчин та с. Бохан – пожежа у військових частинах; м. Луцьк – підірвано телевежу; Київська область: пожежа військової частини поблизу м. Бровари; Захоплено села Городище та Мілове Луганської області, згідно з даними ДСНС України.

07:55. Військовий аеродром в Івано-франківську піддався ракетному обстрілу, за даними штабу ООС.

07:54. Українські захисники збили п’ять ворожих літаків та один вертоліт, повідомив штаб ООС.

07:46. Усі ключові транспортні шляхи з Києва перевантажені. Зокрема, ускладнений рух спостерігається на трасах Київ – Чоп та Київ – Одесса.

07:33. Українська армія збила ворожий літак, повідомила пресслужба ООС.

07:20. ДСНС повідомило про обстріл аеродрому м. Луцьк (травмовано 1 особу ДСНС).

7:12. У Києві зафіксована повітряна загроза

У разі ввімкнення сирен Київська міська державна адміністрація просить всіх терміново іти в укриття цивільного захисту.

В Україні вводять воєнний стан через війну з Росією

Про це у відеозверненні заявив президент Володимир Зеленський.

«Вранці Путін оголосив про початок спеціальної військової операції на Донбасі. Росія здійснила удари по нашій військовій інфраструктурі та наших прикордонниках. У багатьох містах України було чутно вибухи. Ми вводимо воєнний стан по всій території України».

Зеленський також додав, що хвилину тому провів розмову з президентом США Джо Байденом, і вони вже почали готувати міжнародну підтримку.

В Україні закрили повітрянний простір

Надання послуг з обслуговування повітряного руху цивільними користувачами призупиняється. Про зміни щодо використання повітряного простору України повідомлятимуть додатково, пише Украерорух.

Роботу аеропорту «Бориспіль» призупинено

Аеропорт не працює, всіх пасажирів аеропорту евакуйовано, злітно-посадкова смуга заблокована, пише Міністерство інфраструктури.

Міжнародний аеропорт «Львів» ім. Данила Галицького також скасував усі рейси через закриття повітряного простору України.

«Укрзалізниця» розповіла, як їздять поїзди

Всі поїзди до та зі столиці, а також поїзди західного напрямку курсують і продовжать відправлятися за графіком, пише «Укрзалізниця».

Поїзди східного напрямку продовжують рух на безпечній швидкості, при цьому можливі сповільнення та зупинки з міркувань безпеки біля станцій, що обладнані укриттями.

За офіційними повідомлення можна слідкувати у Telegram-каналі «Укрзалізниці». На посадку просять прибувати за 30 хвилин до графікового відправлення.

Кличко закликає киян залишатися вдома

Міський голова Києва Віталій Кличко закликав киян залишатися вдома і тримати напоготові документи й найнеобхідніші речі через наступ Росії на Україну.

«Всі, хто не задіяний в роботі критичної інфраструктури та життєзабезпечення міста, залишайтеся вдома. Тримайте напоготові «тривожну валізку». Документи, необхідний мінімум речей. Щоб оперативно, за потреби, дістатися до укриття чи сховища», – написав Кличко.

Путін заявив про початок військової операції на Донбасі

Президент Росії Володимир Путін виступив о 5:00 24 лютого з екстреним зверненням та заявив про початок «спеціальної військової операції» на Донбасі. Його промову транслював канал «Росія 24».

«Мета операції – захист людей, які протягом восьми років зазнають знущань, геноциду з боку київського режиму, і для цього ми будемо прагнути демілітаризації та денацифікації України, а також передачі суду тих, хто вчинив численні криваві злочини проти мирних жителів, включно з громадянами РФ», – йдеться у промові.

Путін заявив, що ухвалив це рішення після того, як самопроголошені «республіки» Донбасу звернулися до нього за допомогою. Як повідомляє Укрінформ, цитуючи промову, до планів Росії не входить окупація українських територій, але Путін вважає, що правом самовизначення мають «скористатися всі народи України».

Він також звернувся до російських військових та сказав, що певен, що вони «професійно та мужньо виконають свій обовʼязок, а всі рівні влади діятимуть злагоджено», – пише «Громадське».

Зараз російські ЗМІ говорять про «високу терористичну загрозу» для «республік» і про те, що там «небезпечно залишатися на вулиці».

Зеленський скликає РНБО, хочуть ввести воєнний стан

Про це у коментарі для Української правди сказав секретар Ради Національної безпеки і оборони Олексій Данілов. Небо над Україною, за його словами, закрили.

У містах України чути вибухи

Жителі міст України, зокрема Харкова, Одеси, Києва, Бердянська, Одеси, Маріуполя, Житомира та Борисполя повідомляють у соцмережах про звуки вибухів, що пролунали близько 5:00.

Радник голови МВС Антон Геращенко каже, що по центрах військового управління у Києві та Харкові завдали ракетних ударів. Зі сторони Росії у бік України почалися обстріли ГРАДами та з мінометів, за даними Операції обʼєднаних сил.

Сенатор США Марко Рубіо написав у Twitter, що зараз в Україні тривають запуски ракет великої дальності з Росії. «Вони прямують до різних попередньо вибраних військових об’єктів».

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба також підтвердив удари по мирних українських містах. «Це загарбницька війна. Україна буде захищатися та переможе. Світ може і має зупинити Путіна», – пише він.

Update: Мер Борисполя Володимир Борисенко пояснив, що вибухи у місті – це українські війська протиповітряної оборони, які відбивають атаку «невідомих літальних апаратів».

«Хочу одразу заспокоїти – це працює наша армія. Все нормально. Все перебуває під контролем. Це можна віднести до ряду провокацій. Спрацьовує наша армія по невідомому літальному апарату. Скоріш за все, це безпілотники», – повідомив він.

Аеропорти Харкова, Дніпра та Запоріжжя тимчасово закрили на прийом та відправлення рейсів

Міжнародні аеропорти Харкова, Дніпра та Запоріжжя закрили на прийом та відправлення рейсів з 23 лютого щонайменше до 8:35 24 лютого за київським часом.

Як пише видання «Дзеркало тижня» з покликанням на власні джерела, смуги в аеропорту блокують тягачами, щоб запобігти можливій посадці ворожих літаків із десантом. Також до закриття готують аеропорт у Херсоні.

Як зазначає видання Avianews, закриття аеропортів може бути запобіжним заходом через близьке розташування цих міст до кордону з Росією та межування з Донецькою областю.

Зеленський звернувся до Путіна, але той не відповів

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні сказав, що 23 лютого ініціював телефонну розмову із президентом Росії Володимиром Путіним, але поки що не отримав відповіді.

«Сьогодні я ініціював телефонну розмову з президентом Російської Федерації. Результат – тиша. Хоча тиша має бути на Донбасі», – сказав Зеленський. 

Він закінчив промову зверненням до росіян: «Про те, що може статися, говорить сьогодні весь світ. Вам кажуть, що це принесе звільнення українському народу, але український народ вільний».

У Нью-Йорку розпочалося термінове засідання Радбезу ООН щодо ситуації в Україні

Проведення засідання Радбезу ініціювала Україна. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав країни-членів до вжиття негайних заходів для запобігання подальшій агресії Росії проти України. Переважна більшість країн висловили підтримку Україні й засудили дії Росії, пише Укрінформ.

Під час засідання США заявили, що у четвер внесуть проєкт резолюції до Ради Безпеки ООН у зв’язку з актом військової агресії РФ проти України.

«США, наші союзники та партнери діятимуть об’єднаним і рішучим чином та притягнуть Росію до відповідальності», – сказала постійна представниця США при ООН посол Лінда Томас Грінфілд.

Президент США Джо Байден опублікував заяву щодо ситуації в Україні

Він сказав, що зустрінеться з послами G7, а потім «поговорить з американським народом», щоб оголосити про подальші наслідки, які накладуть на Росію через напад на Україну.

«Лише Росія несе відповідальність за смерть та руйнування, які принесе ця атака, а США та їхні союзники і партнери відповідатимуть об’єднаним і рішучим способом. Світ притягне Росію до відповідальності», – сказав Байден.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні