Замкнуте коло. Україна витрачає рекордну кількість грошей на оборону. Чому їх не вистачає для оновлення армії /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Замкнуте коло. Україна витрачає рекордну кількість грошей на оборону. Чому їх не вистачає для оновлення армії

2 хв читання

Shutterstock

Українська армія витрачає $4,4 млрд на рік. І хоча фінансування оборонної сфери збільшилося у 2,5 рази за сім років, цих грошей мало для закупівлі серйозних систем озброєння — вистачає лише на підтримку наявної у армії техніки, найчастіше радянської. Продаж державних активів і скорочення кількості службовців може змінити ситуацію на краще

Україна витрачає 2,5% свого ВВП на оборону і в 2020 році країна посіла 34 місце за обсягами витрат на цю сферу, свідчать дані Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу (SIPRI). Однак майже всі вони йдуть на утримання військових і допоміжного персоналу, а не модернізацію армії, каже Сергій Згурець, директор консалтингової компанії Defense Express.

Збройні сили України — це приблизно 250 000 осіб, з яких 204 000 — військовослужбовці. На модернізацію, ремонт та закупівлю озброєння в підсумку залишається менше $1 млрд. За словами Валентина Бадрака, директора Центру досліджень армії, цього мало для закупівлі серйозних систем озброєння. «Вистачає лише на підтримку радянських зразків техніки, які є в наявності, — говорить він. — Нову зброю закуповують в одиничних екземплярах».

Для порівняння: бюджет румунської армії майже $6 млрд, у ній служать 70 000 військових. Армія сусідньої Польщі вдвічі менша за українську — 124 000 осіб, але її бюджет — близько $10 млрд і $3-4 млрд із них йдуть на переозброєння, говорить Згурець. «Середній показник для армії будь-якої європейської країни, яка не має ядерного озброєння, — $10 млрд на 100 000 особового складу», — говорить Згурець. В Україні на 100 000 військових припадає $1,76 млрд.

Щоб успішно захищати свою територію від російських військ, за словами Бадрака, Україна має щороку купувати нової зброї на $2–3 млрд: країні потрібне сучасне ракетне й артилерійське озброєння, наприклад, комплекси «Нептун» і «Вільха»; бронетехніка, військові дрони і радіолокаційні станції. «Така сума дозволить активізувати закупівлі нових оборонних систем, а також дасть поштовх для розвитку української військової промисловості», – говорить він.

Де взяти додаткове фінансування? Одне з джерел – продаж непрофільних активів Міноборони, наприклад, готелю «Козацький» на Майдані Незалежності, який у 2020 році приніс країні збитків на 12 млн грн. Загальна вартість активів у підпорядкуванні Міноборони – 1,7 млрд грн. Це 111 підприємств, 40 з яких у процесі ліквідації або реорганізації.

Ще одна опція: скоротити допоміжний штат ЗСУ і кількість військовослужбовців на майже 90 000. 160 000 військових – достатньо для України, каже Бадрак. Таке скорочення звільнило б приблизно $1 млрд. «Можна було б витрачати більше на переозброєння, не надто підвищуючи загальний бюджет армії», – говорить він.

Хороший спосіб скоротити кількість військових – перейти на контрактну армію, каже Згурець. Зарплати військових на контракті на передовій – від 12 000 до 30 000 грн. Така зарплата – стимул, який дозволив би укомплектувати армію контрактниками. Але її однієї неостатньо: за інформацією Генерального штабу, в 2018–2020 роках зі Збройних сил звільнилося понад 77 000 контрактників, пише ВВС. Щоб люди залишалися на службі, а не йшли в армію «заробити трохи грошей і піти», за словами Бадрака, потрібні мотиваційні пакети, привʼязані до кількості років служби. «Щоб військовослужбовець розумів: якщо прослужить 10 років, то отримає квартиру, безкоштовну вищу освіту для себе або дітей», – каже він.

Загалом, за словами опитаних Forbes експертів, керівництво Збройних сил побоюється йти на скорочення кількості призовників: це може знизити здатність країни воювати з Росією. «Отже, це замкнуте коло, – каже Бадрак. – Ми не можемо замінити застаріле озброєння через брак коштів. А через застаріле озброєння ми змушені витрачати величезні гроші на утримання великої армії».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні