Замкнуте коло. Україна витрачає рекордну кількість грошей на оборону. Чому їх не вистачає для оновлення армії /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Замкнуте коло. Україна витрачає рекордну кількість грошей на оборону. Чому їх не вистачає для оновлення армії

Shutterstock

Українська армія витрачає $4,4 млрд на рік. І хоча фінансування оборонної сфери збільшилося у 2,5 рази за сім років, цих грошей мало для закупівлі серйозних систем озброєння — вистачає лише на підтримку наявної у армії техніки, найчастіше радянської. Продаж державних активів і скорочення кількості службовців може змінити ситуацію на краще

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Україна витрачає 2,5% свого ВВП на оборону і в 2020 році країна посіла 34 місце за обсягами витрат на цю сферу, свідчать дані Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу (SIPRI). Однак майже всі вони йдуть на утримання військових і допоміжного персоналу, а не модернізацію армії, каже Сергій Згурець, директор консалтингової компанії Defense Express.

Збройні сили України — це приблизно 250 000 осіб, з яких 204 000 — військовослужбовці. На модернізацію, ремонт та закупівлю озброєння в підсумку залишається менше $1 млрд. За словами Валентина Бадрака, директора Центру досліджень армії, цього мало для закупівлі серйозних систем озброєння. «Вистачає лише на підтримку радянських зразків техніки, які є в наявності, — говорить він. — Нову зброю закуповують в одиничних екземплярах».

Для порівняння: бюджет румунської армії майже $6 млрд, у ній служать 70 000 військових. Армія сусідньої Польщі вдвічі менша за українську — 124 000 осіб, але її бюджет — близько $10 млрд і $3-4 млрд із них йдуть на переозброєння, говорить Згурець. «Середній показник для армії будь-якої європейської країни, яка не має ядерного озброєння, — $10 млрд на 100 000 особового складу», — говорить Згурець. В Україні на 100 000 військових припадає $1,76 млрд.

Щоб успішно захищати свою територію від російських військ, за словами Бадрака, Україна має щороку купувати нової зброї на $2–3 млрд: країні потрібне сучасне ракетне й артилерійське озброєння, наприклад, комплекси «Нептун» і «Вільха»; бронетехніка, військові дрони і радіолокаційні станції. «Така сума дозволить активізувати закупівлі нових оборонних систем, а також дасть поштовх для розвитку української військової промисловості», – говорить він.

Де взяти додаткове фінансування? Одне з джерел – продаж непрофільних активів Міноборони, наприклад, готелю «Козацький» на Майдані Незалежності, який у 2020 році приніс країні збитків на 12 млн грн. Загальна вартість активів у підпорядкуванні Міноборони – 1,7 млрд грн. Це 111 підприємств, 40 з яких у процесі ліквідації або реорганізації.

Ще одна опція: скоротити допоміжний штат ЗСУ і кількість військовослужбовців на майже 90 000. 160 000 військових – достатньо для України, каже Бадрак. Таке скорочення звільнило б приблизно $1 млрд. «Можна було б витрачати більше на переозброєння, не надто підвищуючи загальний бюджет армії», – говорить він.

Хороший спосіб скоротити кількість військових – перейти на контрактну армію, каже Згурець. Зарплати військових на контракті на передовій – від 12 000 до 30 000 грн. Така зарплата – стимул, який дозволив би укомплектувати армію контрактниками. Але її однієї неостатньо: за інформацією Генерального штабу, в 2018–2020 роках зі Збройних сил звільнилося понад 77 000 контрактників, пише ВВС. Щоб люди залишалися на службі, а не йшли в армію «заробити трохи грошей і піти», за словами Бадрака, потрібні мотиваційні пакети, привʼязані до кількості років служби. «Щоб військовослужбовець розумів: якщо прослужить 10 років, то отримає квартиру, безкоштовну вищу освіту для себе або дітей», – каже він.

Загалом, за словами опитаних Forbes експертів, керівництво Збройних сил побоюється йти на скорочення кількості призовників: це може знизити здатність країни воювати з Росією. «Отже, це замкнуте коло, – каже Бадрак. – Ми не можемо замінити застаріле озброєння через брак коштів. А через застаріле озброєння ми змушені витрачати величезні гроші на утримання великої армії».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні