Категорія
Новини
Дата

Зеленський схвалив збільшення видатків держбюджету на 537,2 млрд грн. Майже всі кошти спрямують на оборону

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про збільшення видатків державного бюджету на 537,2 млрд грн, з яких 96,5% будуть спрямовані на сектор національної безпеки і оборони. Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо забезпечення видатками сектору безпеки і оборони» № 9105 повернуто до парламенту з підписом президента, йдеться в картці проєкта. Закон набуде чинності після опублікування.
  • Законопроєкт передбачає спрямування 518 млрд грн на потреби війська. Зокрема, грошове забезпечення військових, харчування, виробництво і закупівлю спеціального обладнання, БПЛА. 
  • 19 млрд грн – на поповнення резервного фонду держбюджету, який використовується для непередбачених та невідкладних заходів.

Хто і скільки отримає

  • Для Міноборони передбачено 372,4 млрд грн. З них на оплату праці – 364 млрд грн.
  • Нацполіція, Держприкордонслужба, Нацгвардія, ДСНС – 98,3 млрд грн. З них оплата праці – 95,9 млрд грн. 
  • Головне управління розвідки – 4,6 млрд грн. 
  • Служба безпеки України – 9,3 млрд грн.
  • Адміністрації Держспецзвʼязку – 31,6 млрд грн.
  • Служби зовнішньої розвідки – 807,6 млн грн.
  • Національне антикорупційне бюро – 50,6 млн грн.
Зеленський схвалив збільшення видатків держбюджету на 537,2 млрд грн. Майже всі кошти спрямують на оборону /Фото 1

Контекст

Законопроєкт про рекордне збільшення видатків держбюджету Верховна Рада ухвалила 21 березня. 

У країні, яка веде активну війну за виживання, на весь 2023-й було заплановано витрат на оборону і безпеку приблизно стільки ж, як витрачено лише у другій половині минулого року. При тому що інтенсивність війни не передбачає жодного зниження порівняно з другою половиною 2022-го, вважає керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Це вказує на те, що уряд планував у 2023 році воювати лише пів року. Такі оптимістичні прогнози закладати зарано, принаймні на рівні Кабміну. Тож зростання витрат на війну – адекватний і навіть вимушений крок.

Збільшивши витрати, уряд має збільшити і фінансування цих витрат, наголошує Паращій. За попередньою інформацією від уряду, дефіцит бюджету-2023 після перегляду може зрости на 477 млрд грн (приблизно до 1,73 трлн грн). До цього також треба додати 405 млрд грн запланованих повернень державного боргу, тож уряду треба буде десь знайти загалом 2,14 трлн грн нового фінансування (проти початкового плану з фінансування на рівні 1,67 трлн грн).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні