Рада схвалила збільшення видатків держбюджету на 537 млрд грн, переважно на оборону /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Рада схвалила збільшення видатків держбюджету на 537 млрд грн, переважно на оборону

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Верховна Рада ухвалила в цілому зміни до державного бюджету, які передбачають збільшення видатків на 537,2 млрд грн, з яких 96,5% спрямовуються на сектор національної безпеки і оборони, повідомила голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що 518 млрд грн спрямовується на потреби війська. Зокрема грошове забезпечення військових, харчування та виробництво і закупівлю спеціального обладнання, БПЛА.
  • 19 млрд грн спрямовується на поповнення резервного фонду державного бюджету, який використовується для непередбачених та невідкладних заходів.
  • «Бюджетний комітет додав до проєкту закону норму про те, що кошти резервного фонду мають бути використані, зокрема, на виплату одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих військовослужбовців (не менше 3 млрд грн у 2023 році) та на будівництво фортифікаційних споруд (не менше 2 млрд грн)», – написала Підласа.
  • Закон набуде чинності після підпису президентом.

Контекст

13 березня Кабінет Міністрів підтримав законопроєкт про збільшення видатків державного бюджету на 537 млрд грн, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Понад 518 млрд грн пропонують додатково спрямувати на сектор безпеки й оборони, а на 19 млрд збільшити резервний фонд.

Раніше Підласа повідомляла, що 518,2 млрд грн запропонованого збільшення видатків спрямовуються на сектор національної безпеки та оборони, переважно на збільшення загального обсягу грошового забезпечення військовослужбовців. Додаткові кошти отримають, зокрема, Збройні сили України – 366,5 млрд грн, Національна гвардія – 49,9 млрд грн, Державна прикордонна служба – 25,5 млрд грн, СБУ – 9,3 млрд грн, ГУР Міноборони – 4,6 млрд грн та інші. 

17 березня президент Володимир Зеленський підписав перші цьогорічні зміни до бюджету, завтра вони набудуть чинності, повідомила очільниця бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа. Серед ключових нововведень – збільшення витрат бюджету на 5,5 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні