Категорія
Новини
Дата

Зеленський увів нові санкції проти «контрабандистів». У списку 13 громадян України та 95 компаній

Президент Володимир Зеленський підписав указ №169/2021, яким увів у дію рішення про застосування персональних економічних та інших обмежувальних заходів. Санкції запроваджено щодо 13 фізичних та 95 юридичних осіб, яких звинувачують у контрабанді.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Обмежувальні заходи, які запропонувала Служба безпеки України, введено на три роки.
  • До списку фізичних осіб потрапив колишній керівник Одеської митниці Михайло Грібанов. Також під санкціями Араік Амирханян, Сеяр Куршутов, Олександр Черепинський, Едуард Кукоба, Олег Доронін, Тигран Мелконян, Володимир Полуситок, Денис Амінєв, Сергій Сердюк, Андрій Попов, Олег Богданов та Юрій Дворак.
  • Також санкції накладено на 95 компаній. Зокрема, дві російські компанії: Будівельна компанія «Дорлідер» і «Граніт-001». Решта – українські.
  • Санкції передбачають низку обмежень. Зокрема, блокування активів, обмеження торгових операцій, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України, запобігання виведенню капіталів за межі України, анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, призупинення виконання економічних і фінансових зобовʼязань.
  • За підсумками засідання РНБО 15 квітня, на якому було ухвалено це рішення, Зеленський повідомляв, що обмежувальні заходи будуть запроваджені проти 12, а не 13 осіб.

Контекст

Це вже другий пакет санкцій проти осіб та організацій, яких Зеленський і РНБО називають «контрабандистами». Попередній пакет санкцій президент України увів у дію 4 квітня. Він стосувався 10 фізичних осіб та 79 компаній. Як переконував Зеленський, ці люди є «лідерами» серед контрабандистів, а такі санкції ввели вперше в історії України. 

Після цього від роботи відсторонили понад 100 працівників Держмитслужби, серед яких – 17 керівники митниць і митних постів.

Варто зазначити, що провину цих людей та компаній досі не встановлено судом. СБУ заявляє, що стосовно них раніше було відкрито низку відповідних кримінальних проваджень і їх розслідують СБУ та інші правоохоронні органи.

В останні місяці на засіданнях РНБО ухвалили низку рішень щодо санкцій. Так, РНБО запровадила санкції проти 27 осіб, які зрадили Україні. Також Зеленський увів санкції проти 19 видобувних компаній. На думку чиновників, вони отримали ліцензії за заниженою ціною й завдали державі збитків.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні