Категорія
Новини
Дата

Зеленський ветував закон про конфіскацію активів «окремих осіб». Документ мав допомогти націоналізувати майно Медведчука

Президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності санкцій, повʼязаних з активами окремих осіб». Цей закон не встановлює чітких критеріїв щодо підсанкційних осіб, повідомила пресслужба Офісу президента. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Прийнятий закон не встановлює чітких критеріїв, за якими особа може бути віднесена до числа тих, на кого поширюється дія санкцій. Це не відповідає вимогам Конституції України, вважають в Офісі президента.
  • Закон наділяє новими повноваженнями Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) у виявленні та розшуку активів, що підлягають блокуванню, фізичних та юридичних осіб, вказаних у рішеннях РНБО. Ці повноваження НАЗК виходять за межі його компетенції, визначеної Законом «Про запобігання корупції», йдеться у поясненні голови держави.
  • Крім того, документ пропонує доповнити Закон «Про санкції» положеннями про здійснення Вищим антикорупційним судом (ВАКС) адміністративного судочинства у справах про застосування санкції у вигляді стягнення активів у дохід держави. Водночас не передбачено внесення відповідних змін до Закону «Про Вищий антикорупційний суд», яким визначаються засади організації та діяльності ВАКС, вважає президент України.

Контекст

Законопроєкт №7194 Верховна Рада ухвалила 21 квітня. Документ передбачає новий механізм санкцій щодо субʼєктів із РФ на період воєнного стану. У фракції «Слуга народу» пояснювали, що цей закон може допомогти у конфіскації активів голови політради партії «ОПЗЖ» Віктора Медведчука на користь України.

Очільник НАЗК Олександр Новіков заявляв, що активи Медведчука можна буде конфіскувати у разі ухвалення законопроєкту №7194.

На початку березня Верховна Рада прийняла закононопроєкт №7122, який визначає правові засади примусового вилучення російського майна в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні