Категорія
Новини
Дата

Зеленський ветував закон про конфіскацію активів «окремих осіб». Документ мав допомогти націоналізувати майно Медведчука

1 хв читання

Президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності санкцій, повʼязаних з активами окремих осіб». Цей закон не встановлює чітких критеріїв щодо підсанкційних осіб, повідомила пресслужба Офісу президента. 

Ключові факти

  • Прийнятий закон не встановлює чітких критеріїв, за якими особа може бути віднесена до числа тих, на кого поширюється дія санкцій. Це не відповідає вимогам Конституції України, вважають в Офісі президента.
  • Закон наділяє новими повноваженнями Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) у виявленні та розшуку активів, що підлягають блокуванню, фізичних та юридичних осіб, вказаних у рішеннях РНБО. Ці повноваження НАЗК виходять за межі його компетенції, визначеної Законом «Про запобігання корупції», йдеться у поясненні голови держави.
  • Крім того, документ пропонує доповнити Закон «Про санкції» положеннями про здійснення Вищим антикорупційним судом (ВАКС) адміністративного судочинства у справах про застосування санкції у вигляді стягнення активів у дохід держави. Водночас не передбачено внесення відповідних змін до Закону «Про Вищий антикорупційний суд», яким визначаються засади організації та діяльності ВАКС, вважає президент України.

Контекст

Законопроєкт №7194 Верховна Рада ухвалила 21 квітня. Документ передбачає новий механізм санкцій щодо субʼєктів із РФ на період воєнного стану. У фракції «Слуга народу» пояснювали, що цей закон може допомогти у конфіскації активів голови політради партії «ОПЗЖ» Віктора Медведчука на користь України.

Очільник НАЗК Олександр Новіков заявляв, що активи Медведчука можна буде конфіскувати у разі ухвалення законопроєкту №7194.

На початку березня Верховна Рада прийняла закононопроєкт №7122, який визначає правові засади примусового вилучення російського майна в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні