Категорія
Новини
Дата

Зеленський внесе до Верховної Ради законопроєкт про множинне громадянство

Президент Володимир Зеленський 22 січня внесе до Верховної Ради законопроєкт щодо запровадження в Україні множинного громадянства. Про це він сказав у промові з нагоди Дня Соборності.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зеленський заявив, що вносить до парламенту «ключовий законопроєкт, який дасть змогу ухвалити комплексні зміни до законодавства та запровадити інститут множинного громадянства».
  • За його словами, це дасть змогу мати громадянство України всім етнічним українцям та їхнім нащадкам із різних країн світу, а також іноземним добровольцям, які стали на захист України. Окрім громадян країни-агресора, наголосив президент.
  • «Всі, хто в періоди різних хвиль еміграції вимушено залишив рідну землю, опинившись у Європі, США, Канаді, країнах Азії, Латинської Америки. Всі, хто допомагає нам попри сотні й тисячі кілометрів від рідної землі», – заявив Зеленський.
  • Крім того, за словами президента, Україна має робити кроки не лише для зміцнення соборності України й народу, а й дії задля соборності прав і свобод, правди про українців та історію.
  • «Заради цієї мети сьогодні мною підписано указ «Про історично населені українцями території Російської Федерації». Це повернення правди про історичне минуле заради українського майбутнього», – наголосив Зеленський.

Контекст

У вересні 2022 року повідомлялося, що до розгляду Верховною Радою в першому читанні готові законопроєкти 6368-д та 6369-д, які частково легалізують подвійне громадянство в Україні. Документ підтримують в Офісі президента та в партії «Слуга народу».

Українське законодавство містить норми, що регулюють правовідносини подвійного (множинного) громадянства. Стаття 2 Закону «Про громадянство України» передбачено: «Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України».

Водночас добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, згідно ч. 1 ст. 19 цього Закону, є підставою для припинення громадянства України. Проте це не слід розцінювати як заборону подвійного громадянства, оскільки втрата громадянства України відбувається не автоматично з набуттям громадянства іншої держави, а виключно з дня видачі Указу президента України про припинення громадянства щодо певної особи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні