Категорія
Новини
Дата

«Слуга народу» готова голосувати за законопроєкт, який легалізує подвійне громадянство. Що про нього відомо

До розгляду Верховною Радою в першому читанні готові законопроєкти 6368-д та 6369-д, які частково легалізують подвійне громадянство в Україні. Документ підтримують в Офісі президента та в партії «Слуга народу». Forbes дізнався деталі реформи.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Законопроєкт 6368-д легалізує подвійне громадянство для осіб, які його вже мають, та дозволяє іноземцям набувати українського громадянства без відмови від паспорту іншої країни. Виняток – громадяни країни-агресора. Для цього людина має звернутися до Міграційної служби. Таким чином, у правовому та юридичному полі вона вважатиметься громадянином України та не зможе, наприклад, виїхати за кордон за паспортом іншої країни, пояснює один з юридичних консультантів Офісу президента (ОП) на правах анонімності. 
  • Також законопроєкт 6368-д розширює підстави для втрати українського громадянства. Так, його не можуть мати особи, які добровільно стали громадянами Росії, беруть участь у війні проти України або становлять загрозу національній безпеці.
  • Законопроєкт 6369-д забороняє особам із подвійним громадянством брати участь у політичному процесі, мати доступ до державної таємниці, керувати обʼєктами державної власності. Претенденти на такі посади мають подавати декларацію про відсутність подвійного громадянства до Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.
  • Законопроєкт мали розглядати 7 вересня, але в останню мить його зняли з розгляду, написав у Telegram голова парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк. Проте у нинішній версії документ мав би підтримку президентської партії, каже заступниця голови фракції партії «Слуга народу» депутатка Галина Янченко. До підтримки схилялися також у фракції «Голос». Остаточне рішення приймалося б після презентації законопроєктів у Верховній Раді, говорить нардеп від цієї фракції Ярослав Юрчишин.

Контекст 

У грудні 2021-го президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт 6368 про лібералізацію подвійного громадянства. Багато в чому нинішній документ повторює тези проєкту Зеленського. Тоді документ так і не дістався зали парламенту. Доопрацьована версія закону має запобіжники щодо російських громадян та держслужбовців, яких вимагає суспільство, каже Янченко. 

Наприкінці липня 2022 року Зеленський позбавив громадянства бізнесменів Геннадія Корбана, Вадима Рабіновича, Ігоря Коломойського та депутата від «Слуги народу» Ігоря Васильковського. «Нові закони також можуть використовувати для певного політичного тиску», – каже юрист, який консультує ОП.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні