Категорія
Новини
Дата

Зеленський вперше після початку великої війни поговорив із Сі Цзіньпіном і призначив посла в КНР

Президент Володимир Зеленський 26 квітня провів телефонну розмову з головою КНР Сі Цзіньпіном, йдеться в повідомленні президента в Twitter. Це сталося вперше після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Президент також призначив посла України в КНР.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «У мене була довга та змістовна телефонна розмова з главою Китаю Сі Цзіньпіном. Вірю, що цей дзвінок, а також призначення посла України в КНР дадуть потужний поштовх для розвитку наших двосторонніх відносин», – йдеться в повідомленні Зеленського.
  • Речник президента Сергій Нікіфоров повідомив, що розмова між Зеленським та Сі Цзіньпіном тривала майже годину. Подробиці він обіцяє згодом.
  • За даними китайського агентства Xinhua, Сі Цзіньпін схиляв Зеленського до діалогу та переговорів із РФ. «Діалог і переговори є єдиним життєздатним виходом з «української кризи», а в ядерній війні ніхто не виграє», – пише видання.
  • Також президент призначив Павла Рябкіна надзвичайним і повноважним послом України в КНР. Відповідний указ опублікований на сайті президента.

Контекст

До річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну Китай, як і обіцяв, оприлюднив план для врегулювання конфлікту, він складається з 12 пунктів, серед яких – відновлення мирних переговорів і припинення односторонніх санкцій.

У січні Зеленський сказав, що планує зустрітися з Сі Цзіньпіном, щоб обговорити ідеї Китаю щодо припинення конфлікту в Україні. Президент України також висловив сподівання, що Китай не постачатиме зброю Росії – крок, який, на думку США, розглядався Пекіном, але Китай це заперечує.

Уряд Росії заявив, що поділяє погляди Пекіна на війну в Україні, та вітав мирну пропозицію Китаю.

Відомо, що Сі Цзіньпін не розмовляв із Зеленським з тих пір, як почалися бойові дії, хоча китайський лідер кілька разів спілкувався з Путіним за допомогою відеодзвінків і особистих зустрічей з того моменту, як почалася війна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні