Президент Китаю Сі Цзіньпін піднімає келих для тосту під час виступу перед обідом у SkyCity Grand Hotel 21 листопада 2014 року в Окленді, Нова Зеландія /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Проти односторонніх санкцій та біолабораторій. Китай оприлюднив свій мирний план для України. 12 пунктів

Президент Китаю Сі Цзіньпін піднімає келих для тосту під час виступу перед обідом у SkyCity Grand Hotel 21 листопада 2014 року в Окленді, Нова Зеландія Фото Getty Images

До річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну Китай, як і обіцяв, оприлюднив свій план для врегулювання конфлікту.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

  1. Повага до суверенітету всіх країн. Необхідно чітко дотримуватися всіх загальновизнаних міжнародних законів, серед яких і Статут ООН. Суверенітет, незалежність і територіальна цілісність усіх країн мають бути збережені. Однакові міжнародні закони повинні застосовуватися до всіх без будь-яких подвійних стандартів.
  2. Покінчити з ментальністю холодної війни. Безпека однієї країни не повинна досягатися за рахунок безпеки інших. Безпеку регіону не варто забезпечувати посиленням або розширенням блоків. Законне занепокоєння безпекою, яке висловлює кожна країна, потрібно сприймати серйозно й вирішувати відповідно. Для складних проблем немає простих рішень. Усі сторони повинні допомагати забезпечувати ефективну й стабільну архітектуру безпеки Європи. Потрібно уникати конфронтації блоків і разом працювати заради миру на Євразійському континенті.
  3. Припинити ворожі дії. Конфлікт і війна не йдуть нікому на користь. Усім сторонам варто зберігати холодний розум і витримку, уникати розпалювання напруги й запобігати поглибленню кризи. Всі сторони повинні підтримувати Росію і Україну заради єдиної мети й відновлення діалогу між ними, щоб можна було досягти поступової деескалації конфлікту, а врешті й припинення вогню.
  4. Відновлення мирних переговорів. Діалог і перемовини – це єдине життєздатне рішення для української кризи. Необхідно підтримувати будь-які зусилля для мирного врегулювання конфлікту. Китай продовжить грати конструктивну роль у цьому питанні.
  5. Вирішення гуманітарної кризи. Потрібно підтримувати й заохочувати всі заходи заради вирішення гуманітарної кризи. Гуманітарні операції повинні проводитися на принципах нейтралітету й неупередженості, а гуманітарні питанні не варто політизувати. Цивільних потрібно захищати й забезпечувати для них за необхідності гуманітарні коридори. Необхідно уникати розростання гуманітарної кризи до великих масштабів, а ООН потрібно підтримувати в її координації допомоги для зон конфліктів.
  6. Захист цивільних і військовополонених. Сторони конфлікту повинні непорушно дотримуватися міжнародних гуманітарних законів, уникати нападів на цивільних осіб або цивільні обʼєкти, захищати жінок, дітей та інших жертв конфлікту, а також поважати основні права військовополонених. Китай підтримує обмін військовополоненими між Росією і Україною та закликає всі сторони створити для цієї мети найкращі умови.
  7. Зберігати безпеку атомних станцій. Китай проти збройних нападів на атомні станції чи інші мирні атомні обʼєкти й закликає всі сторони дотримуватися міжнародних законів, серед яких Конвенція про ядерну безпеку, і рішуче уникати будь-яких рукотворних ядерних інцидентів. Китай підтримує МАГАТЕ в її роботі над досягненням безпеки мирних ядерних обʼєктів.
  8. Зменшення стратегічних ризиків. Ядерна зброя не повинна бути застосована, і ядерні війни нікому не потрібні. Ядерні погрози або застосування ядерної зброї неприпустимі. Розповсюдженню ядерної зброї потрібно запобігати й уникати ядерної кризи. Китай проти дослідження, розробки та використання хімічної та біологічної зброї будь-якої країни за будь-яких обставин.
  9. Сприяння експорту зерна. Всім сторонам потрібно втілювати Зернову ініціативу, яку підписали Росія, Туреччина, Україна і ООН. Ініціатива про співпрацю в питанні світової продовольчої безпеки, яку запропонував Китай, забезпечить досяжне рішення продовольчої кризи у світі.
  10. Припинення односторонніх санкцій. Односторонні санкції і максимальний тиск не вирішать проблему, а лише створять нові. Китай проти односторонніх санкцій, які не ухвалила Рада Безпеки ООН. Країни, які вдаються до таких заходів, повинні припинити зловживати односторонніми санкціями і своїм впливом проти інших країн; лише таким чином вони сприятимуть деескалації кризи в Україні і створять для країн, що розвиваються, умови, які б давали їм змогу покращувати свої економіки заради блага їхніх людей.
  11. Підтримка стабільних ланцюгів поставок. Усі сторони повинні підтримувати чинну світову економічну систему і виступати проти використання світової економіки як політичного інструменту чи зброї. Потрібні спільні зусилля, щоб послабити наслідки кризи і не дати їй вплинути на міжнародну співпрацю в питаннях енергії, фінансів, торгівлі продовольством і транспорту.
  12. Підтримка реконструкції після конфлікту. Міжнародній громаді потрібно вжити заходів для підтримки відновлення зон, що постраждали від конфлікту. Китай готовий надати свою допомогу і відіграти конструктивну роль у цій справі. 
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні