Категорія
Війна
Дата

Китайська дилема. Чи може Пекін постачати зброю Росії і яку саме? Розмірковує The Economist

Президент Росії Володимир Путін розмовляє із президентом Китаю Сі Цзіньпіном під час саміту лідерів Шанхайської організації співробітництва (ШОС) у Самарканді 16 вересня 2022 року. /Getty Images

Президент Росії Володимир Путін розмовляє із президентом Китаю Сі Цзіньпіном під час саміту лідерів Шанхайської організації співробітництва (ШОС) у Самарканді 16 вересня 2022 року. Фото Getty Images

Китай не хоче приниження Росії, але й погіршувати відносини зі США та Європою він не поспішає. The Economist розглядає становище Китаю – Forbes резюмує матеріал.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Не один десяток років Росія постачала велику кількість зброї Китаю. В середньому в період 2001–2010 років росіяни надсилали Пекіну зброї на $2 млрд, а угода 2015-го передбачала постачання аж на $7 млрд. Але ситуація кардинально змінилася.

Під час провального вторгнення в Україну Росія втратила понад 9400 одиниць військового обладнання включно із більш як 1500 танками. Їй відчайдушно бракує боєприпасів.

Американська розвідка стверджує, що Китай розглядає можливість поставити росіянам зброю. Це може змінити перебіг війни, а також поглибити кризу відносин Китаю зі США та Європою.

Росія неодноразово просила зброю у Китаю ще з перших місяців війни. Пекін неодноразово відмовляв, надсилаючи нелетальну допомогу, таку як шоломи і товари подвійного призначення, як-то запчастини до літаків.

Американці не розкрили деталей, постачання чого розглядає Китай. Але 23 лютого німецький журнал Der Spiegel заявив, що російські збройні сили ведуть перемовини із китайською компанією Bingo Intelligent Aviation Technology про купівлю 100 ударних дронів.

Наступного дня після публікації Washington Post процитував американських чиновників, які сказали, що Китай думає про те, щоб надати Росії снаряди. І Росія, і Україна використовують радянські снаряди калібру 122 мм і 152 мм, і обидві країни вишукують ці снаряди по всьому світу.

Але у Росії закінчуються друзі, до яких можна звернутися: склади Білорусі спустошили, Північна Корея не поспішає вичерпувати власний арсенал, а у Ірану надто малі запаси.

Рятівна рука Китаю

У Китаю є потрібні снаряди. За словами колишнього розвідника Пентагону Лонні Генлі, про розмір і якість китайських запасів мало що відомо, але їх вистачить для приборкання російської кризи боєприпасів. Це може відіграти важливу роль у конфлікті, в якому виснаження суперника є основною стратегією.

У Китаю є можливість переважити шальки терезів у бік росіян. Китай – четвертий найбільший експортер зброї у світі. Вісім китайських компаній входять до рейтингу топ-100 світових виробників зброї за версією Стокгольмського інституту дослідження проблем миру.

Сім із цих компаній входять у топ-20, поступившись кількістю лише США. За останні кілька років продажі китайських виробників зброї значно зросли.

Інфографіка про продажі зброї /Скріншот зі статті The Economist

Продажі зброї за країнами походження у мільярдах доларів. 20 найбільших компаній, що виробляють зброю і надають військові послуги. Фото Скріншот зі статті The Economist

Російська війна в Україні може дати Китаю нагоду змінити баланс сил у його оборонних відносинах із Росією. Багато років Пекін імпортував російські військові технології, щоб використати їх для власного виробництва.

У 2017–2021 роках 81% китайського оборонного імпорту було родом з Росії, до якого увійшли і двигуни для нових китайських тактичних винищувачів.

За словами військового експерта Майкла Раски, тепер у Пекіна є можливість стати «відносно рівним партнером Росії в оборонній індустрії». Китай може допомогти Росії обходити західні санкції, надсилаючи країні-агресору високі технології для дронів, керованих ракет та іншої високоточної зброї.

Раска припускає, що натомість Китай може попросити технології RD-180, російського ракетного двигуна для космічних запусків (і, ймовірно, балістичних ракет). Технології підводних човнів і реактивні двигуни теж не будуть зайвими для Пекіна.

А може, не постачати?

Втім, перед китайським керівництвом дилема. Пекін не хоче приниження Росії на полі бою, тим паче від американської і європейської зброї. Крім того, Китаю може бути до смаку ідея того, що вся увага США буде спрямована на Європу, а не на Індотихоокеанський регіон.

Але є причини і для відмови постачати росіянам зброю. За словами європейського чиновника, який знайомий із питанням, Пекін розлючений через те, що інформація про продаж зброї просочилася в пресу і дійшла до американців.

Китай хотів зберегти у секреті свою підтримку Росії, адже в іншому разі він не зможе і надалі прикидатися нейтральним медіатором. Крім того, відкрита підтримка Росії ще більше зіпсує і так напружені відносини зі США та спровокує негативну реакцію Європи. 

Американська представниця в ООН Лінда Томас-Грінфілд і головний дипломат ЄС Жозеп Боррель попередили, що постачання летальної зброї перетне «червону лінію».

Хоча Китай неодноразово запевняв, що не надсилає зброю країнам у стані війни, насправді він робить це регулярно. Втім, Боррель і президент Байден вірять заявам китайського очільника МЗС Ван Ї про те, що Пекін «не постачатиме зброю Росії».

Якщо ж Росія почне програвати на полі бою навесні чи влітку, коли Україна сподівається розпочати наступ, така позиція Китаю може похитнутися.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні