Категорія
Новини
Дата

«Земельний банк». Парламент визначив розподіл надходжень від оренди держаної землі

Верховна Рада внесла зміни до Бюджетного кодексу для врегулювання розподілу 12% від нормативної грошової оцінки землі, які будуть стартовою ціною на аукціонах з передачі земель в оренду. Це необхідно для запуску проєкту «Земельний банк», повідомив голова Фонду державного майна Віталій Коваль.

Ключові факти

  • Зміни передбачають, що 90% таких надходжень йтимуть до державного бюджету, а 10% – до місцевих бюджетів.
  • Коваль вважає, що це допоможе значно збільшити доходи держбюджету завдяки прозорому ринку оренди землі через «Земельний банк».
  • Крім того, за словами голови ФДМУ, це не тільки збереже надходження місцевих бюджетів на поточному рівні, а й допоможе їх збільшити за рахунок виведення з тіні орендних відносин.
  • «Команда ФДМУ працює над тим, щоб «Земельний банк» запрацював якнайшвидше. Нагадаю, у першому пулі заплановано передати в оренду через онлайн-аукціони понад 100 000 га сільгоспземель», – зазначив Коваль.

Контекст

ФДМУ почав реалізацію проєкту «Земельний банк» у 2023 році. Він є одним із пріоритетів фонду на 2024 рік. «Земельний банк» має відкрити аграріям доступ до ринку державних сільгоспземель через онлайн-аукціони в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі».

Таким чином має забезпечуватися ринкова вартість оренди, яка буде залежати від розташування, якості ґрунту та наявності інфраструктури. Початкова ціна складатиме 12% від нормативної грошової оцінки угіддя.

ФДМУ вже провів інвентаризацію державних земельних активів, виділив частку, яка належить Фонду та визначив перелік підприємств, землі яких буде виставлено на аукціони оренди в першу чергу. 

Загальна кількість державних сільськогосподарських земель наразі оцінена майже в 806 000 га, з яких перебуває: 386 000 га в управлінні ФДМУ; 277 000 га в Національній академії аграрних наук; 99 200 га в Мінʼюсті; понад 40 000 га в інших міністерствах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні