Категорія
Новини
Дата

Зростання інфляції у квітні сповільнилося до 3,1% – Держстат

Зростання споживчих цін в Україні у квітні 2022 року сповільнилося до 3,1% із 4,5% у березні. Проте динаміка все ще вища, ніж було до повномасштабного вторгнення: 1,6% у лютому та 1,3% у січні. Про це повідомила Державна служба статистики.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У квітні минулого року інфляція становила 0,7%, тому в річному вимірі за підсумками квітня цього року вона зросла до 16,4% із 13,7% за підсумками березня.
  • Базова інфляція за минулий місяць також зменшилася до 3% із 3,8% у березні. Проте з урахуванням 0,7% у квітні 2021 року в річному вимірі вона збільшилася до 13% із 10,5% за підсумками березня
  • На споживчому ринку в квітні ціни на харчові продукти та безалкогольні напої зросли на 4,2%. Найбільше (на 18,2–12,5%) подорожчали рис, фрукти, продукти переробки зернових. 
  • На 8,6–3,1% зросли ціни на макаронні вироби, овочі, рибу та продукти з риби, безалкогольні напої, соняшникову олію, масло, сало. Водночас на 28,4% подешевшали яйця.  
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 4,8%, у тому числі на алкогольні напої – на 7,3%, тютюнові вироби – на 2,5%. 
  • Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 3,2% відбулося в першу чергу внаслідок подорожчання фармацевтичної продукції на 4,6%. 
  • Підвищення ціни на транспорт на 2,1% в основному спричинено зростанням цін на велосипеди на 6,0%, проїзд у залізничному та автодорожньому пасажирському транспорті – на 3,1% та 2,7% відповідно. 
  • У сфері зв’язку ціни зросли на 1,8%, що пов’язано з подорожчанням поштових послуг на 10,3% і телефонного обладнання на 6,2%. 

Контекст

Споживча інфляція в Україні в річному вимірі пришвидшилася до 13,7% у березні та майже до 16% у квітні, йдеться в макроекономічному та монетарному огляді Національного банку. 

Прискорення інфляції викликане порушенням ланцюгів постачання, нерівномірним попитом, збільшенням витрат бізнесу та фізичним знищенням активів підприємств через повномасштабний напад РФ на Україну, зазначили в НБУ. 

Крім того, пришвидшення інфляції пояснюється значним зростанням цін у частково захоплених областях унаслідок блокування російськими загарбниками постачання товарів.

У 2021 році інфляція в Україні зросла до 10% із 5% у 2020 році.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні