Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція у квітні прискорилася до 16%. Найбільше ціни зросли на тимчасово окупованій Херсонщині – НБУ

Споживча інфляція в Україні в річному вимірі пришвидшилася до 13,7% у березні та майже до 16% у квітні, йдеться в макроекономічному та монетарному огляді Національного банку. Найбільші темпи зростання споживчих цін зафіксовані в тимчасово окупованій Херсонській області.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Споживча інфляція в Херсонській області в річному вимірі досягла 25,9%, у Сумській – 16,4%, Донецькій – 15,2%. У Києві споживчі ціни зросли на 14,4%.
  • Швидше дорожчали оброблені продукти, молоко, окремі овочі та фрукти. Натомість через сезонне розширення пропозиції, скорочення експорту та слабший попит подешевшали яйця.
  • Зростання цін на непродовольчі товари було стриманим через фіксований курс гривні та переорієнтацію попиту громадян на товари першої необхідності. Водночас останнє зумовило стрімке подорожчання ліків та окремих товарів особистого догляду.
  • Зменшення податків на пальне зумовило сповільнення зростання цін на нього, проте було нівельоване подорожчанням нафти та логістики, руйнуванням НПЗ та нафтобаз. Стримувало інфляцію також збереження незмінними тарифів на комунальні послуги, відміна імпортних податків та незмінний курс гривні до долара США.
Річна інфляція у квітні прискорилася до 16%. Найбільше ціни зросли на тимчасово окупованій Херсонщині – НБУ /Фото 1
Річна інфляція у квітні прискорилася до 16%. Найбільше ціни зросли на тимчасово окупованій Херсонщині – НБУ /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Прискорення інфляції викликане порушенням ланцюгів постачання, нерівномірним попитом, збільшенням витрат бізнесу та фізичним знищенням активів підприємств через повномасштабний напад РФ на Україну, зазначили в НБУ. 

Крім того, пришвидшення інфляції пояснюється значним зростанням цін у частково захоплених областях унаслідок блокування російськими загарбниками постачання товарів.

За даними голови Херсонської ОВА Геннадія Лагути, попри відсутність офіційних «зелених» коридорів, територію тимчасово окупованої Херсонщини покинув кожен пʼятий мешканець, з обласного центру виїхала майже половина людей. На тимчасово захопленій території регіону вичерпуються ресурси, зупинився бізнес. У Херсоні російські військові захопили гуманітарний хаб, організований для допомоги херсонцям та медзакладам.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні