Категорія
Світ
Дата

Золото в боксі Хижняка, перемоги в боротьбі Насібова та шанси для Беленюка. Підсумки чергового дня Олімпіади в Парижі для України

3 хв читання

Золото в боксі Хижняка, перемоги в боротьбі Насібова та шанси для Беленюка. Підсумки чергового дня Олімпіади в Парижі для України

Українець Олександр Хижняк став олімпійським чемпіоном Парижу-2024. Також на Олімпійських іграх Україна гарантувала собі як мінімум ще одну медаль завдяки успішному виступу борця Парвіза Насібова. Зберігає шанси на медаль і Жан Беленюк. На прохання Forbes спортивний журналіст і військовослужбовець Юрій Онищенко підбиває підсумки дня Олімпіади.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Золото в боксі

Полтавчанин Олександр Хижняк, 29, переміг казахстанця Нурбека Оралбая та здобув золото у Олімпійському турнірі серед боксерів у категорії 80+ кг.

Хижняк виграв перший та третій раунди. Другий судді віддали Оралбаю.

Для Хижняка це вже друга медаль на Олімпіаді. У Токіо-2020 він виборов срібло.

До цього олімпійськими чемпіонами в боксі ставали українці Володимир Кличко, Василь Ломаченко (двічі) та Олександр Усик.

Олександр Хижняк /Getty Images

Олександр Хижняк під час чемпіонського бою Фото Getty Images

Греко-римська боротьба

Парвіз Насібов у категорії до 67 кг в 1/8 фіналу переміг четвертого сіяного серба Мате Немеша – 3:2. При цьому за 17 секунд до кінця Насібов поступався 1:2. У чвертьфіналі Насібов здолав пʼятого сіяного Амантура Ісмаїлова з Киргизстану – 7:6. І українець знову поступався по ходу сутички 2:6, але зумів вирвати перемогу. 

У півфіналі Насібов переміг азербайджанця Хасрата Джафарова, який є першим сіяним – 3:3. Парвіз отримав останній бал за активність, тому здобув перевагу.

Під час сутички наш борець отримав сильну гематому на правому оці. 8 серпня Насібов проведе фінальну сутичку. Він – срібний призер Токіо-2020.

Жан Беленюк у ваговій категорії до 87 кг у 1/8 фіналу впевнено здолав китайця Цяня Хайтао 7:1, а у чвертьфіналі переміг представника Казахстану Нурсултана Турсинова – 7:3.

У півфіналі Беленюк зазнав поразки від іранця Аліреза Мохмадіпіані – 3:3. Мохмадіпіані виконав останню результативну дію, тому здобув перевагу. 8 серпня Беленюк боротиметься за бронзову нагороду.

Беленюк — чемпіон Токіо-2020, а також срібний медаліст Олімпіади-2016 у Ріо.

Парвіз Насібов /Getty Images

Парвіз Насібов після перемоги в півфінальній сутичці Фото Getty Images

Вільна боротьба

Оксана Лівач у категорії 50 кг учора поступилася на стадії чвертьфіналу, але завдяки тому, що її кривдниця Вінеш Пхогат з Індії дійшла до фіналу, наша борчиня отримала шанс на втішні сутички 7 серпня.

Втім уже сьогодні Міжнародний олімпійський комітет дискваліфікував Пхогат після того, як вона провалила зважування, не вписавшись у межі категорії до 50 кг.

Таким чином, перша втішна сутичка Оксани Лівач проти чинної олімпійської чемпіонки Юї Сусакі з Японії автоматично стала бронзовою, в якій українка, на жаль, поступилася достроково – 0:10.

У Токіо-2020 Лівач також поступилася в бронзовій сутичці.

Легка атлетика

Людмила Оляновська та Іван Банзерук узяли участь у змішаній естафеті зі спортивної ходьби. Українці посіли 17-те місце серед 25 учасників із часом 3:01:50 години, відставши від переможців з Іспанії на 11 хвилин.

На Олімпіаді вперше розігрували медалі у цій дисципліні.

У кваліфікації змагань зі стрибків у висоту брали участь троє українців, і лише один із них вийшов до фіналу. Андрій Проценко з трьох спроб не взяв початкову висоту 2,15 м. Владислав Лавський із першої спроби взяв 2,15 м, але планка на 2,20 м йому вже не підкорилася. 

Олег Дорощук, який уперше виступає на Олімпіаді, взяв висоти 2,15 м, 2,20 м та 2,24 м, але не подолав 2,27 м. Втім він все ж потрапив до фіналу завдяки тому, що одразу кілька стрибунів, які показували гірші результати на попередніх висотах, теж її не подолали. Фінал відбудеться 10 серпня.

Веслування на байдарках та каное

Змагальний день у веслуванні сьогодні розпочинала Марія Повх у попередніх заїздах на байдарці-одиночці на 500 м. Українка у своєму заїзді посіла четверте місце, тоді як для потрапляння напряму до півфіналу потрібно було фінішувати в топ-2.

У чвертьфінальному заїзді Повх стала третьою і пробилася до півфіналу. Медальна стадія змагань відбудеться 10 серпня.

Павло Алтухов також не зміг напряму бути відібраним до півфіналу у спринті на каное-одиночках на 1000 м, ставши п’ятим у попередньому заїзді. У чвертьфіналі він посів третє місце, тоді як для продовження боротьби потрібно було фінішувати першим або другим.

Для Алтухова це третя Олімпіада, найкращим його результатом було четверте місце у Ріо-2016 на цій дистанції.

Стрибки у воду

Вікторія Кесарь у кваліфікації змагань на 3-метровому трампліні посіла 27-ме підсумкове місце із загальним доробком 217,75 бала. Цей результат не дав змоги їй пройти до фіналу.

Для Вікторії Кесарь паризька Олімпіада – друга в карʼєрі. 2021 року українка стрибала в одиночному турнірі з трьох метрів та посіла 23-тє місце.

У Парижі Кесарь з Ганною Письменською також брали участь у синхронних стрибках із трьох метрів – фінішували сьомими.

8 серпня українці вболіватимуть у медальних сутичках за наших борців. Крім того, веслувальники спробують пробитися до фіналу і теж поборотися за нагороди. Також у четвер виступить єдина представниця України у важкій атлетиці.

Розклад змагань:

11:00 Спортивне скелелазіння, болдеринг та трудність. Півфінал – Євгенія Казбекова.

11:30 Веслування на байдарках та каное. Каное-двійки на 200 м, попередні заїзди – Людмила Лузан / Анастасія Рибачок.

12:00 Вільна боротьба, категорія 57 кг. 1/8 фіналу – Аліна Грушина-Акобія.

12:00 Вільна боротьба, категорія 86 кг. 1/8 фіналу – Василь Михайлов.

12:50 Веслування на байдарках та каное. Байдарка-четвірки на 500 м, півфінал – Олег Кухарик, Дмитро Даниленко, Ігор Трунов, Іван Семикін.

16:00 Важка атлетика, категорія 59 кг. Фінал – Каміла Конотоп.

19:15 Греко-римська боротьба, категорія 67 кг. Фінал – Парвіз Насібов.

19:15 Греко-римська боротьба, категорія 87 кг. Сутичка за бронзу – Жан Беленюк.

Слід зазначити, що о 19:15 почнуться втішні сутички, медальні поєдинки – ближче до 21:00.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд