Літак-розвідник А-50 пролітає над Червоною площею під час військового параду до Дня Перемоги /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Білоруси стверджують, що вразили новітній російський літак-розвідник. Forbes оцінив його вартість у $500 млн

Літак-розвідник А-50 пролітає над Червоною площею під час військового параду до Дня Перемоги Фото Getty Images

Білоруські моніторингові групи повідомили про підрив партизанами російського літака далекого радіолокаційного виявлення А-50У. Його вартість становить близько $500 млн. Якщо літак знищено, це найдорожча втрата Росії після крейсера «Москва» ($750 млн)

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Що за літак-РЛС

Авіація далекого радіолокаційного виявлення й управління є дороговартісним комплексом, який стоїть на озброєнні в небагатьох країн. Його перевагою перед наземними комплексами РЛС є можливість зазирнути «за горизонт».

Наземні радіолокаційні комплекси мають обмежене поле зору і не можуть бачити об’єкти, що летять на низьких висотах. Що більша відстань від комплексу РЛС, то більшою є мінімальна висота спостереження. Авіація далекого радіолокаційного виявлення може спостерігати з неба за об’єктами, які летять на низьких висотах і на далеких відстанях. 

Це дає змогу Росії відстежувати місця дислокації українських літатків і систем ППО, складати карту стратегічних об’єктів оборони та коригувати ракетні удари. 

Вибухи в Мачулищах

26 лютого моніторингова група «Беларускі Гаюн» повідомила про два вибухи на військовому аеродромі Мачулищі (Білорусь), назвавши їх причиною партизанську диверсію. Вибухи нібито вразили радіолокаційний літак А-50У Повітряно-космічних сил РФ, який знаходився на аеродромі, та пошкодили передню й центральну частини, авіоніку й радіолокаційну антену.

Білоруські телеграм-канали стверджували, що партизани атакували російський літак за допомогою двох дронів. Цю інформацію підтвердив голова білоруської ініціативи BYPOL Олександр Азаров, зазначивши, що пошкодження літака «серйозні».

У коментарі «Белсату» Азаров розповів, що напад за допомогою безпілотників здійснили учасники плану «Перемога», операція готувалася кілька місяців, зараз її виконавці в безпеці.

Україна офіційно не коментувала вибухи. Проте спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат сказав, що «довіряє» інформації від білорусів, бо має «свої джерела».

Білоруси стверджують, що вразили новітній російський літак-розвідник. Forbes оцінив його вартість у $500 млн /Фото 1

A-50EI на базі транспортного Іл-76 з двигунами PS-90A-76, з ізраїльським радаром EL/W-2090, виготовленим для ВПС Індії.

Вартість літака

Літак-розвідник А-50 – радянський авіаційний радіолокаційний комплекс на базі Іл-76. Його виготовлено в 1978–1985 роках. Пізніше Росія розробила кілька удосконалених версій, зокрема, модернізовані варіанти А-50М та А-50У та експортні А-50І та А-50ЕІ.

Базову вартість А-50 оцінено в $330 млн. Але модернізовані версії коштують значно дорожче.

У 2020 році Індія закупила в Росії два літака А-50ЕІ на суму близько $1 млрд. Тобто вартість одного експортного варіанта літака А-50 складає близько $500 млн. 

На аеродромі Мачулищі нібито було пошкоджено найсучаснішу версію авіаційного комплексу А-50У, в якому встановлено новий радіотехнічний комплекс із покращеними параметрами виявлення низькополітних та малопомітних повітряних цілей. Вартість літака-розвідника в конфігурації А-50У може навіть перевищувати експортний варіант А-50ЕІ.

Загалом у Росії 16 літаків А-50 різних конфігурацій. У 2014-му вона почала розробляти нову версію – А-100. Проте цю програму було заблоковано західними санкціями в сфері авіації й електроніки. Ймовірно, Росія більше не може виготовляти або модернізувати ці авіаційні комплекси. 

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні