Категорія
Війна
Дата

Росія за рік витратила на війну з Україною майже $115 млрд і всі танки, які підготувала перед вторгненням. Розрахунки Forbes

Потужну російську армію, якою Кремль лякав світ, майже повністю перемолола війна в Україні. Тільки російської техніки ЗСУ знищили майже на $25 млрд

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

За 12 місяців війни в Україні загинула не просто величезна кількість російських солдатів, знищені цілі армії. Армії, які готували та накачували зброєю протягом десятиліть. 

Росія більше не має того війська, яке розпочало повномасштабний наступ на Україну рік тому. Його замінили новими мобілізованими, колишніми в’язнями і знятою зі зберігання старою технікою. Міф про непереможну «другу армію світу» зруйновано. 

Росія за рік витратила на війну з Україною майже $115 млрд і всі танки, які підготувала перед вторгненням. Розрахунки Forbes /Фото 1

Скільки коштує війна

За оцінками Forbes, Росія витратила на війну $114,4 млрд за рік (майже $10 млрд на місяць). Це третина всіх доходів російського бюджету за 2021 рік.

Ця сума включає лише безпосередні витрати на війну та не враховує економічні й непрямі втрати, які Росія зазнала від санкцій і економічної ізоляції.

Найдорожче федеральному бюджету обійшлося забезпечення війська – близько $36 млрд за рік війни. Зарплата військових – $24,7 млрд. А сума компенсацій, які уряд РФ має сплатити загиблим і пораненим, навіть перевищує суму зарплат – $29,1 млрд.

Родинам кожного вбитого російського військового (145 850 станом на 23.02.23) мають виплатити компенсацію по 7,4 млн руб (приблизно $110 000). Тобто загальна сума компенсацій за вбитих росіян на перший рік війни перевищує 1 трлн руб. 

Поранений отримає від РФ 3 млн руб компенсації. Але кількість важкопоранених зазвичай вдвічі більша, ніж вбитих, тобто витрати на цю статтю не набагато менші.

Попри чутки про готовність Росії мобілізувати ще пів мільйона росіян, виникає питання, чи здатен російський бюджет витримати таке навантаження. 

Росія за рік витратила на війну з Україною майже $115 млрд і всі танки, які підготувала перед вторгненням. Розрахунки Forbes /Фото 2

Втрати солдатів

Останні тижні стали катастрофічними для Росії в плані втрат живої сили. За період з 24 січня по 24 лютого цього року за даними Генштабу ЗСУ в Україні ліквідовано 23 680 росіян. Це навіть більше, ніж у перший місяць війни та вчетверо більше, ніж середні втрати Росії влітки минулого року.

Збільшення чисельності війська за рахунок погано підготовлених мобілізованих і колишніх в’язнів і амбітні плани наступу практично по всій лінії фронту призвели до геометричного збільшення втрат ворога. 

Росія за рік витратила на війну з Україною майже $115 млрд і всі танки, які підготувала перед вторгненням. Розрахунки Forbes /Фото 3

Танки 

Росія довго інвестувала в свої танкові армії, намагаючись створити силу, якої боятиметься вся Європа. За рік майже всі ці армії назавжди залишаться в Україні.

Восени минулого року стало відомо, що Росія у війні втратила Першу танкову армію РФ – найбільше танкове військове формування Європи.

Загалом ЗСУ за 12 місяців війни знищили 3350 танків. Це більше, ніж мала Росія на початку вторгнення (3330 танків за даними The Military Balance).

Втрати настільки великі, що росіянам довелося відкривати свої склади тривалого зберігання. 

За даними Українського мілітарного центру, який провів OSINT-розвідку баз зберігання російських танків, у серпні на них знаходилися ще близько 2000 боєздатних танків старих моделей. Проте інформація про «десятки тисяч радянських танків на складах» виявилася міфом. 

У пошуках придатної техніки РФ навіть довелося розконсервувати старі Т-62. За даними Oryx, візуально підтверджено принаймні 62 знищених танки Т-62. 

Якщо проаналізувати відкриті джерела, Росія за рік війни змогла розконсервувати та виробити 1000-1800 танків. Це все ще багато, але в 2-3 рази менше, ніж Москва мала торік. До того ж усі найкращі одиниці уже поставлені на фронт. 

Forbes оцінив вартість знищеної та захопленої російської техніки майже в $25 млрд

Втрати іншої техніки

Втрати російської бронетехніки та артилерії не настільки катастрофічні. Загалом РФ втратила 40-70% своєї сухопутної військової техніки. Але особливо цінними трофеями для ЗСУ стала артилерія, яка приносила найбільші втрати українським військовим у перші пів року війни.

За 12 місяців ЗСУ змогли знищити 471 РСЗВ із 1100 одиниць і 2352 артилерійські установки з 3080. Росіяни мобілізували кілька сотень артсистем із запасів, але систематичне знищення ЗСУ дало змогу зрівняти ситуацію на полі бою.

Найбільш вартісними для росіян є втрати авіації. Попри те, що у війні в Україні авіація не відіграє настільки важливої ролі, як в інших сучасних війнах, відновлення авіапарку – найбільш складний і вартісний процес. 

Загальна вартість знищених російських літаків — близько $6,5 млрд. Ще приблизно $3 млрд коштували Росії знищені вертольоти. 

Сукупно втрати авіації перевищують навіть вартість втраченої бронетехніки.

Росія за рік витратила на війну з Україною майже $115 млрд і всі танки, які підготувала перед вторгненням. Розрахунки Forbes /Фото 4

Ракети

За даними Міністерства оборони України, на початку вторгнення Росія мала 2727 дальнобійних крилатих і балістичних ракет і понад 8500 ракет малого радіусу (до 200 км).

Загалом по Україні ворог використав понад 4000 ракет. 

Проте в останні місяці темп обстрілів значно знизився – з 250-300 до 110-180 ракет на місяць. А значить, цей ресурс також поступово вичерпується. 

За перші девʼять місяців війни Росія виготовляла в середньому близько 80 ракет на місяць, повідомляло Міноборони. Ця кількість поступово зменшується через технологічну деградацію російського виробництва. Глава ГУР Кирило Буданов впевнений, що максимум Росії зараз – 40 ракет на місяць. 

Цього не достатньо аби підтримувати поточний темп обстрілів. Проте у росіян все ще є запас – 1100-1300 далекобійних ракет.

Найбільше руйнувань і жертв ракетними обстрілами Росія нанесла Харкову, виходить із даних проекту Bellingcat. Міста, які знаходяться на відстані до 100-200 км, ймовірно, продовжуватимуть потерпати від ракетних обстрілів аж до кінця війни. Адже ракет малої дальності у росіян все ще дуже багато. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні