Чиновникам дозволили виїжджати за кордон лише у відрядження. Як працюватимуть обмеження? Пояснює військовий юрист /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Війна
Дата

Чиновникам дозволили виїжджати за кордон лише у відрядження. Як працюватимуть обмеження? Пояснює військовий юрист

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Раніше держслужбовці не мали додаткових обмежень на виїзд, порівняно з тими, хто не працює у держсекторі. Тепер такі обмеження стали істотними. Як вони працюватимуть, пояснює військовий юрист, адвокат та керуючий партнер Rostrum Артем Крикун-Труш.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

У п’ятницю, 20 січня, «Українська правда» вийшла з розслідуванням про те, що заступник генпрокурора Олексій Симоненко їздив у 10-денну новорічну відпустку в Іспанію. За інформацією видання, він використав «Мерседес» львівського підприємця і депутата Григорія Козловського, а супроводжував Симоненка охоронець Козловського. 

Після цього президент Зеленський у своєму зверненні повідомив, що відтепер українським посадовцям більше не вдасться їздити за кордон із недержавною метою. Вже за чотири дні генеральний прокурор Андрій Костін підписав наказ про звільнення Симоненка за власним бажанням.

Майже одночасно із цим Зеленський доручив Кабміну внести зміни до правил перетину кордону держслужбовцями. 

Нові правила мають запрацювати протягом п’яти днів. 

Що змінюється?

Згідно зі старою редакцією норм, чоловіки-держслужбовці можуть перетинати кордон на тих самих підставах, що й ті, хто не працює у публічному секторі: 

  • інвалідність;
  • супровід особи з інвалідністю;
  • троє дітей до 18 років;
  • ті, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • вік до 18 і після 60 років;
  • бронювання від організації на період мобілізації.

На кого поширюватимуться нові правила перетину кордону

На членів Кабінету Міністрів України, перших заступників та заступників міністрів, керівників центральних органів виконавчої влади, їхніх перших заступників та заступників, керівника Офісу президента України та його заступників, керівників інших допоміжних органів і служб, утворених президентом України, та їхніх заступників, голову Служби безпеки України, його першого заступника та заступників, голову та членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, голову та членів Рахункової палати, голову та членів Центральної виборчої комісії, голів та членів інших державних колегіальних органів, секретаря Ради національної безпеки і оборони України, його перших заступників та заступників, народних депутатів України, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та його представників, голову Національного банку України, його першого заступника та заступників, постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим та його заступників, голів місцевих державних адміністрацій, їхніх перших заступників та заступників, суддів Конституційного Суду України, суддів, прокурорів, керівників інших державних органів та їхніх заступників, а також керівників структурних підрозділів державних органів, працівників, заброньованих на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, можливість виїзду за межі України виключно у службові відрядження.

Коли запрацює нова редакція правил, цих підстав для держслужбовців стане недостатньо. Наприклад, зараз держслужбовець, який має трьох дітей до 18 років, може поїхати у відпустку за кордон. Коли правила змінять, чиновник зможе поїхати за кордон лише у службове відрядження

Тобто для держслужбовців діятимуть удвічі суворіші обмеження. 

Інше важливе обмеження – зміни вводять без прив’язки до статі. Зараз, наприклад, звичайна прокурорка може взяти відпустку на тиждень і поїхати за кордон провідати евакуйовану дитину. За п’ять днів така прокурорка зможе виїхати за кордон тільки у відрядження. Проте у пересічних держслужбовців мало шансів мати реальні підстави для закордонного відрядження, оскільки їхня робота може бути із цим не пов’язана.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні