Категорія
Світ
Дата

«Чіткий курс на Росію». Протести в Грузії все більше нагадують український Майдан. Якими можуть бути наслідки

Протести в Тбілісі, Грузія /Getty Images

Протести в Тбілісі, Грузія Фото Getty Images

У Грузії декілька тижнів тривають протести, які спровокував законопроєкт «про прозорість іноземного впливу». Що відбувається – геополітичний розворот чи зняття масок чинної грузинської влади?

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Законопроєкт про «прозорість іноземного впливу» в Грузії просуває керівна партія країни «Грузинська мрія». Контекст – неурядові медіа та організації (НГО) з понад 20% річного іноземного фінансування реєструються як «провідники інтересів іноземної сили». Мін’юсту надають право моніторингу з доступом до персональних даних.

Протестувальники називають законопроєкт «російським», апелюючи до схожого закону у РФ. Залишилося пройти третє й остаточне читання парламентом для його прийняття. Слухання супроводжувалися бійками, вилученням опозиційних депутатів із зали парламенту та демонстраціями, які силовики намагалися розганяти водометами та газом.

Це вже друга спроба «Грузинської мрії» зареєструвати «іноагентів»: навесні 2023 року в Грузії хотіли прийняти схожий закон. Тоді після протестів населення партія відмовилась від ідеї.

Чому влада Грузії повернулась до контроверсійного закону? Версій було багато, каже Хатія Деканоїдзе, опозиційна грузинська депутатка та ексголова українського Нацполу. 

Відповідь дав сам Бідзіна Іванішвілі, засновник «Грузинської мрії», експрем’єр та нині тіньовий бос місцевої політики.

Бідзіна Іванішвілі /Getty Images

Бідзіна Іванішвілі Фото Getty Images

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні