Категорія
Новини
Дата

Парламент Грузії схвалив законопроєкт про «іноагентів». Грузинська опозиція обіцяє щоденні протести «до перемоги»

Поліція розганяє протестувальників поблизу парламенту Грузії у Тбілісі /Getty Images

Поліція розганяє протестувальників поблизу парламенту Грузії у Тбілісі Фото Getty Images

У Грузії опозиція обіцяє перейти до щоденних протестів «до перемоги» після того, як спецпідрозділи поліції витіснили більшість мітингарів з проспекту Руставелі. Протести у Тбілісі спалахнули після ухвалення парламентом у першому читанні законопроєкту про «іноагентів», що подібний до російського.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Протягом ночі кілька разів ситуація у центрі Тбілісі ставала «напруженою» й доходило до локальних зіткнень між поліцією та мітингарями, пише ЄП із посиланням на грузинський суспільний Перший канал. 
  • Був навіть епізод, коли проти поліції застосували коктейлі Молотова, а кількох активних демонстрантів затримали. Також були спроби учасників мітингу прорватися до парламенту, утім, вони подолали лише металеву огорожу.
  • Після другої ночі спецпідрозділи поліції витіснили майже усіх учасників з-під будівлі. І мітинг, по суті, завершився, хоча окремі групи мітингарів, а також невелика частина поліцейських лишалися у центрі до ранку.
  • Опозиція, що заявляє про численні арешти учасників мітингу та деяких політиків, оголосила про завершення поточного протесту та анонсувала новий. 
  • Колишній лідер Єдиного національного руху (партія Саакашвілі) Ніка Меліа оголосив про новий протест під парламентом у середу.
  • «О третій годині дня ми збираємося на проспекті Руставелі. І це повторюватиметься щодня, поки весь проспект Руставелі (на якому розташований парламент) не стане грузинським, а не російським. Доки ми не досягнемо перемоги», – цитує Меліа опозиційний телеканал «Мтварі».

Контекст

7 березня парламент Грузії ухвалив у першому читанні законопроєкт про «іноземних агентів». За законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» проголосували 76 депутатів, проти виступили 13 депутатів. Законопроєкт передбачає, що в Грузії зʼявиться реєстр «іноземних агентів», у якому будуть зазначені всі некомерційні юридичні особи та ЗМІ, які фінансуються більш ніж на 20% з-за кордону.

За даними порталу «Новини-Грузія», голосування за другим варіантом законопроєкту про «іноагентів» – «Про реєстрацію іноземних агентів» – відбудеться 9 березня. Цей документ передбачає, що статус «агента іноземного впливу» можуть набути будь-які фізичні та юридичні особи, які отримують фінансування з-за кордону.

Це викликало протести та сутички під парламентом, під час яких поліція застосувала сльозогінний газ, а згодом активно задіяла водомети для розгону мітингу.

ЄС вже попередив Грузію про «серйозні наслідки» в разі остаточного ухвалення закону. Верховний представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель назвав прийняття законопроєкту «дуже поганою подією для Грузії та її народу». В США натякнули на можливі санкції проти Грузії. Речник державного департаменту США Нед Прайс заявив, що Вашингтон має інструменти для притягнення до відповідальності за порушення прав людини – так він прокоментував можливість накладання санкцій проти причетних до суперечливого закону про «іноагентів» у Грузії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні