Категорія
Новини
Дата

У Грузії відкликали законопроєкт про «іноагентів» після масових протестів

1 хв читання

Правляча партія Грузії відкликала законопроєкт про «іноагентів» із парламенту після двох ночей протестів проти запропонованого документу, який подібний до російського, пише Financial Times. На думку критиків, законодавча ініціатива свідчила про скочування до репресій у російському стилі.

Ключові факти

  • У заяві в четвер, 9 березня, партія «Грузинська мрія» заявила, що «беззастережно» відкликає законопроєкт після громадського резонансу.
  • США та Брюссель заявили, що законопроєкт про «іноземних агентів», очевидно, був натхненний законом з аналогічною назвою в Росії, який президент Володимир Путін використав для придушення незалежних ЗМІ та неурядових організацій, що несумісно із зусиллями Грузії щодо вступу до ЄС та НАТО.
  • За даними Bloomberg, заява партії була зроблена через кілька годин після того, як спецназ застосував сльозогінний газ та водомети проти демонстрантів, які протестували біля будівлі парламенту в Тбілісі. Це була друга ніч насильства поспіль, після того законодавці ухвалили законопроєкт у першому читанні.
  • У документі були передбачені штрафи та тюремні увʼязнення на строк до пʼяти років організаціям або фізичним особам, які отримують не менше 20% свого доходу з-за кордону та не реєструються в уряді як «агент іноземного впливу». 
  • Опозиційні групи назвали цю пропозицію «російським законом», попередивши, що вона підірве багаторічні спроби Грузії вирватися з-під впливу Москви та вступити до ЄС та НАТО.

Контекст

Напередодні парламент Грузії ухвалив у першому читанні законопроєкт про «іноземних агентів». За законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» проголосували 76 депутатів, проти виступили 13 депутатів. Документ передбачає, що в Грузії зʼявиться реєстр «іноземних агентів», у якому будуть зазначені всі некомерційні юридичні особи та ЗМІ, які фінансуються більш ніж на 20% з-за кордону.

За даними порталу «Новини–Грузія», голосування за другим варіантом законопроєкту про «іноагентів» – «Про реєстрацію іноземних агентів» – мало відбутися 9 березня. Цей документ передбачає, що статус «агента іноземного впливу» можуть набути будь-які фізичні та юридичні особи, які отримують фінансування з-за кордону.

Це викликало протести та сутички під парламентом, під час яких поліція застосувала сльозогінний газ, а згодом активно задіяла водомети для розгону мітингу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні