Дрон DJI FPV демонструється під час 19-ї Шанхайської міжнародної виставки автомобільної промисловості (Auto Shanghai 2021) у Національному виставковому та конференц-центрі, 19 квітня 2021 року. /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Гоночні FPV-дрони увірвалися у війну і б'ють російську техніку. Чи стануть вони зброєю масового знищення армії РФ

Дрон DJI FPV демонструється під час 19-ї Шанхайської міжнародної виставки автомобільної промисловості (Auto Shanghai 2021) у Національному виставковому та конференц-центрі, 19 квітня 2021 року. Фото Getty Images

Російські блогери скаржаться на новий вид озброєння в руках українських солдатів – FPV-дрони. Як технологія, створена для розваг, стала засобом знищення і які її перспективи?

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Дрони вже давно використовуються не тільки для спостереження і розвідки. Поступово комерційні і розважальні технології адаптують для потреб війни і перетворюють на точну і дешеву силу. Саме комбінація ефективності і дешевизни робить їх незамінними. 

У мережі є маса відео, які демонструють, наскільки ефективними в бойових умовах є відносно прості рішення, такі як дрони із системою скидання. Проте вони не покривають усіх потреб сучасної війни, адже ефективні для ураження повільних і не броньованих цілей. 

Війна стає дедалі динамічнішою. Російські танки і САУ не стоять годинами в очікуванні відповіді української артилерії. Ворог здійснює численні атаки малими групами штурмової піхоти. Це потребує нових рішень – мобільних і доступних. 

Що таке технологія FPV

FPV – First Person View, вид від першої особи. Ця технологія набула поширення для гоночних дронів. Принципова різниця в тому, що замість планшету оператор вдягає відеоокуляри. Замість звичайного коптера – аскетичний і здебільшого кустарний дрон із мінімальною комплектацію, але потужними двигунами. 

Їхньою перевагою є зручна для оператора орієнтація в просторі і можливість легко проходити маршрут або переслідувати рухому ціль на великій швидкості. Інколи понад 200 км/год. Тому їх важко виявити і перехопити – вони швидкі, маневрені і дають максимальний рівень контролю оператору. Це робить їх оптимальним кандидатом для знищення рухомих цілей.

Існують комерційні FPV-дрони відомих брендів, зокрема і у DJІ, але вони відносно дорогі (від $1000 в базовій комплектації). Тому найбільш популярними є саморобні гоночні коптери, або коптери на замовлення. Оскільки дрон простий і будується довкола універсальної рами, це дуже доступна технологія. 

Функція FPV у поєднанні з високою швидкістю дозволяє виконувати завдання, яке не можуть виконати інші комерційні коптери – переслідування і знищення. 

Відео швидких українських дронів, які переслідують бронетехніку, почали з’являтися у грудні. Зараз їх уже багато. Вони настільки маневрені, що здатні влучити в окремого солдата і можуть наздогнати практично будь-яку ціль на полі бою.

Один із російських пропагандистів розповідає, що під час штурму російського підрозділу українські FPV-дрони знищили всі машини бойової піхоти росіян. Тоді FPV-дрони змогли залетіти в найбільш вразливі місця техніки. 

Інший пропагандистський Telegram-канал також підтверджує те, наскільки ефективними виявилися FPV-дрони в руках ЗСУ.

У колах російських мілітарі-блогерів зʼявилися ознаки паніки: якщо ця технологія стане масовою, вона може стати істотною загрозою на полі бою.

Чому FPV-дрони так лякають росіян

Одна з переваг нової зброї – її вартість. Наприклад, середня ціна такого дрона в партії від Сергія Стерненка – 13 300 грн. Це у 5–10 разів дешевше від комерційних DJI Mavic, які використовують для розвідки. 

Оскільки це одноразовий дрон, на нього не встановлюють дорогу камеру та інші компоненти. З урахуванням бойового заряду повна вартість FPV-дрона може становити $500–600. Це ціна одного артилерійського снаряду. Але артилерійський снаряд далеко не завжди влучає в ціль, особливо в рухому.

Судячи з публічних відео, FPV-дрони вже використовують у бою принаймні два підрозділи. Але їх виробництво має стати серійним, їх мають випускатись тисячами щомісяця, аби істотно вплинути на перебіг війни. І зробити це потрібно максимально швидко.

Яке місце FPV-дронів на полі бою

Лінія фронту стала щільною, і між позиціями сторін часом може бути менше кілометра, тому FPV-дрони стали особливо корисними. Їхнім недоліком є відносно малий радіус дії, але за нинішніх умов вони максимально ефективні.

Якщо таких засобів буде достатньо на всіх ділянках фронту, це може ускладнити проведення атак і штурмів ворога.

Нинішня тактика росіян спирається передусім на малі розосереджені штурмові групи піхоти до 10–20 солдатів і невеликі групи бронетехніки. Також проблемою є танки і самохідна артилерія, яка обстрілює передові позиції нашої оборони. Зазвичай це поодинокі рухомі цілі, які є дуже складними для класичної артилерії. Для їхнього знищення артилерією потрібно багато засобів ураження і велика кількість снарядів, що в умовах дефіциту боєприпасів є проблемою.

До того ж тривале перебування артилерії на позиціях теж ускладнюється контрбатарейною боротьбою ворога. 

FPV-дрони можуть у кілька разів зменшити кількість заряду, необхідного для знищення штурмової групи, а також дозволить непомітно вичікувати момент атаки і оперативно реагувати на неї.

Тому це може бути дуже ефективним точковим засобом знищення мобільних цілей на фронті. І це та потреба, яку зараз переважно закриває піхота ціною власних життів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні