Дрон DJI FPV демонструється під час 19-ї Шанхайської міжнародної виставки автомобільної промисловості (Auto Shanghai 2021) у Національному виставковому та конференц-центрі, 19 квітня 2021 року. /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Гоночні FPV-дрони увірвалися у війну і б'ють російську техніку. Чи стануть вони зброєю масового знищення армії РФ

3 хв читання

Дрон DJI FPV демонструється під час 19-ї Шанхайської міжнародної виставки автомобільної промисловості (Auto Shanghai 2021) у Національному виставковому та конференц-центрі, 19 квітня 2021 року. Фото Getty Images

Російські блогери скаржаться на новий вид озброєння в руках українських солдатів – FPV-дрони. Як технологія, створена для розваг, стала засобом знищення і які її перспективи?

Дрони вже давно використовуються не тільки для спостереження і розвідки. Поступово комерційні і розважальні технології адаптують для потреб війни і перетворюють на точну і дешеву силу. Саме комбінація ефективності і дешевизни робить їх незамінними. 

У мережі є маса відео, які демонструють, наскільки ефективними в бойових умовах є відносно прості рішення, такі як дрони із системою скидання. Проте вони не покривають усіх потреб сучасної війни, адже ефективні для ураження повільних і не броньованих цілей. 

Війна стає дедалі динамічнішою. Російські танки і САУ не стоять годинами в очікуванні відповіді української артилерії. Ворог здійснює численні атаки малими групами штурмової піхоти. Це потребує нових рішень – мобільних і доступних. 

Що таке технологія FPV

FPV – First Person View, вид від першої особи. Ця технологія набула поширення для гоночних дронів. Принципова різниця в тому, що замість планшету оператор вдягає відеоокуляри. Замість звичайного коптера – аскетичний і здебільшого кустарний дрон із мінімальною комплектацію, але потужними двигунами. 

Їхньою перевагою є зручна для оператора орієнтація в просторі і можливість легко проходити маршрут або переслідувати рухому ціль на великій швидкості. Інколи понад 200 км/год. Тому їх важко виявити і перехопити – вони швидкі, маневрені і дають максимальний рівень контролю оператору. Це робить їх оптимальним кандидатом для знищення рухомих цілей.

Існують комерційні FPV-дрони відомих брендів, зокрема і у DJІ, але вони відносно дорогі (від $1000 в базовій комплектації). Тому найбільш популярними є саморобні гоночні коптери, або коптери на замовлення. Оскільки дрон простий і будується довкола універсальної рами, це дуже доступна технологія. 

Функція FPV у поєднанні з високою швидкістю дозволяє виконувати завдання, яке не можуть виконати інші комерційні коптери – переслідування і знищення. 

Відео швидких українських дронів, які переслідують бронетехніку, почали з’являтися у грудні. Зараз їх уже багато. Вони настільки маневрені, що здатні влучити в окремого солдата і можуть наздогнати практично будь-яку ціль на полі бою.

Один із російських пропагандистів розповідає, що під час штурму російського підрозділу українські FPV-дрони знищили всі машини бойової піхоти росіян. Тоді FPV-дрони змогли залетіти в найбільш вразливі місця техніки. 

Інший пропагандистський Telegram-канал також підтверджує те, наскільки ефективними виявилися FPV-дрони в руках ЗСУ.

У колах російських мілітарі-блогерів зʼявилися ознаки паніки: якщо ця технологія стане масовою, вона може стати істотною загрозою на полі бою.

Чому FPV-дрони так лякають росіян

Одна з переваг нової зброї – її вартість. Наприклад, середня ціна такого дрона в партії від Сергія Стерненка – 13 300 грн. Це у 5–10 разів дешевше від комерційних DJI Mavic, які використовують для розвідки. 

Оскільки це одноразовий дрон, на нього не встановлюють дорогу камеру та інші компоненти. З урахуванням бойового заряду повна вартість FPV-дрона може становити $500–600. Це ціна одного артилерійського снаряду. Але артилерійський снаряд далеко не завжди влучає в ціль, особливо в рухому.

Судячи з публічних відео, FPV-дрони вже використовують у бою принаймні два підрозділи. Але їх виробництво має стати серійним, їх мають випускатись тисячами щомісяця, аби істотно вплинути на перебіг війни. І зробити це потрібно максимально швидко.

Яке місце FPV-дронів на полі бою

Лінія фронту стала щільною, і між позиціями сторін часом може бути менше кілометра, тому FPV-дрони стали особливо корисними. Їхнім недоліком є відносно малий радіус дії, але за нинішніх умов вони максимально ефективні.

Якщо таких засобів буде достатньо на всіх ділянках фронту, це може ускладнити проведення атак і штурмів ворога.

Нинішня тактика росіян спирається передусім на малі розосереджені штурмові групи піхоти до 10–20 солдатів і невеликі групи бронетехніки. Також проблемою є танки і самохідна артилерія, яка обстрілює передові позиції нашої оборони. Зазвичай це поодинокі рухомі цілі, які є дуже складними для класичної артилерії. Для їхнього знищення артилерією потрібно багато засобів ураження і велика кількість снарядів, що в умовах дефіциту боєприпасів є проблемою.

До того ж тривале перебування артилерії на позиціях теж ускладнюється контрбатарейною боротьбою ворога. 

FPV-дрони можуть у кілька разів зменшити кількість заряду, необхідного для знищення штурмової групи, а також дозволить непомітно вичікувати момент атаки і оперативно реагувати на неї.

Тому це може бути дуже ефективним точковим засобом знищення мобільних цілей на фронті. І це та потреба, яку зараз переважно закриває піхота ціною власних життів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні