Категорія
Війна
Дата

Bradley, Marder, Leopard. Захід пообіцяв Україні важку наступальну зброю. Як вона може вплинути на хід війни

БМП Bradley /Getty Images

На початку року стало відомо, що США планує поставити перші 50 важких БМП Bradley. Фото Getty Images

Західні країни істотно розширили перелік зброї, яку планують постачати до України. Велика Британія і Польща уже говорять про можливість поставити перші важкі танки НАТО для ЗСУ. Чи готові союзники змінити свій підхід до підтримки України і що це змінить?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

UPD У середу 25 січня уряд Німеччини погодився надати Україні першу роту з 14 танків Leopard 2 A6 із запасів Бундесверу та пообіцяв видати дозволи іншим партнерам, які готові передати ЗСУ свої Leopard 2. Forbes нагадує читачам про текст від 11 січня, де ми детально розібрали характеристики важкої техніки, яку Україні пообіцяли союзники.

США і союзники неодноразово казали, що планують постачати Україні західну зброю лише для захисту і не будуть передавати наступальну зброю.

Неофіційно існувало табу на певні види озброєння НАТО – танки, важкі БМП, ракети ATACMS і багато іншого. Чимало дискусій було щодо передачі Україні артилерії НАТО і систем HIMARS саме тому, що ця зброя може використовуватися як для оборони, так і для наступу.

Це табу не поширювалося на радянську техніку, адже вона не потребувала погодження з боку інших країн-членів НАТО. Проте за 10 місяців війни запаси радянських танків Т-72 і БМП в Східній Європі поступово вичерпалися. А Захід починав розуміти, що тактика стримування агресора не діє. 

Чим Bradley і Marder відрізняються від іншої бронетехніки

На початку року стало відомо, що США планують поставити перші 50 важких БМП Bradley. Логічне запитання: чому ці системи не передавали Україні раніше?

Західні союзники передали Україні досить багато типів броньованої техніки: від бронеавтомобілів типу «Хамві» і «Хаскі» до БМП М113, яких дали чимало – загалом близько 500 одиниць. Але вся ця бронетехніка має легку броню і не потужну зброю.

Це не означає, що її не можна використовувати в наступі. Ми бачили бойове застосування «Хамві» в атакувальних діях щодо іншої відносно легкої бронетехніки. Але це здебільшого вимушені кроки ЗСУ, адже ця техніка не призначена для таких завдань. 

БМП Bradley /Getty Images

БМП Bradley, його зброя значно потужніша – автоматична гармата калібру 25 мм, яка здатна знищувати важку бронетехніку на відстані до 2,5 км. Фото Getty Images

Легка броня захищає переважно від стрілецької зброї. Та й потужність власного озброєння – кулемети калібру 7,62–12,7 мм – не є достатньою для ефективного ураження оборонних позицій і бронетехніки ворога. 

Бронемашини й легкі БМП типу YPR-765 і М113, ймовірніше, призначені для патрулювання, зачистки та прифронтового переміщення, ніж для атаки проти повноцінних армійських підрозділів. Саме тому цю бронетехніку можна віднести до класу оборонної зброї, а не наступальної. Хоч це й досить умовний поділ. 

БМП Bradley має вдвічі більшу вагу, ніж М113, а це означає – значно більше броні. Його зброя значно потужніша – автоматична гармата калібру 25 мм, яка здатна знищувати важку бронетехніку на відстані до 2,5 км. Також є дві ракети TOW для ураження танків на відстані до 4,5 км. Тож Bradley має зовсім інший рівень захисту, дальність і потужність враження. Що дає змогу йому бути значно ефективнішим під час атаки на позиції ворога.

Marder

Слідом за США Німеччина заявила про готовність передати 40 важких БМП німецького виробництва – Marder. За своїми характеристиками ця БМП подібна до Bradley, але має менш потужну гармату і лише одну ракету ПТРК.

Останні модифікації Bradley лише на кілька тонн легші, ніж танк Т-72. Але крім трьох членів екіпажу вони можуть перевозити шість солдат для висадки десанту. 

Слідом за США Німеччина заявила про готовність передати 40 важких БМП німецького виробництва – Marder. За своїми характеристиками ця БМП подібна до Bradley, але має менш потужну гармату і лише одну ракету ПТРК.

Якщо М113 важко вийти переможцем у бою проти танків і російських БМП, то Bradley і Marder здатні знищувати і БМП, і танки. Ця зброя може істотно посилити наступальні спроможності ЗСУ, якщо її передадуть у достатній кількості.

Поки що США заявляє, що щомісячно буде готувати по 500 членів екіпажу для М2А2 Bradley. Із цього можна зробити висновок, що поставки плануються на регулярній основі і в значній кількості. 

Колісний танк АМХ-10 від Франції – чому це не зовсім танк

Але і Bradley, і Marder не можуть повноцінно замінити танки на полі бою. На початку війни багато хто скептично ставився до ролі танків у сучасній війні, однак вони досі є основою наступу на укріплені позиції ворога. Адже танк має потужну гармату калібру 100-120 мм і магазин 30-40 снарядів. Тобто він може перебувати достатньо довго в бою і знищити багато ворожої техніки. І при цьому має потужну броню, яка здатна захистити екіпаж від влучання РПГ і ПТРК. 

Першою країною, яка наважилась порушити табу на постачання танків НАТО, стала Франція. Макрон у телефонній розмові із Зеленським пообіцяв Україні колісні танки АМХ-10 RC. Точну кількість поки що не називають.

Це досить специфічна техніка, адже вона поєднує в собі концепцію швидкого і мобільного БТР та башти танку з гарматою 105 мм. Французькі колісні танки також називають колісним винищувачем танків.

Його вага менша, навіть за БМП Bradley – усього 17 тонн. Проте завдяки цьому колісний танк на твердому покритті може розвивати швидкість до 85 км/год. І долати відстані до 800 км. 

Ймовірно, логіка його створення полягає в перевазі його швидкості над швидкістю класичних повільних танків. Але все-таки колісна формула більше підходить для посушливого клімату, і на бездоріжжі АМХ-10 може бути не надто прохідним, а його перевага в швидкості не буде реалізована.

«Велика четвірка» важких танків НАТО

У той же час поставка навіть такого екзотичного танку відкрила діалог про те, що Україні вже час поставляти і справжні сучасні важкі натівські танки: Abrams (США), Leopard (Німеччина), Challenger (Британія), Leclerc (Франція)

Останні два типи танків досить нечисельні й перебувають на озброєнні тільки в одній країні. Проте саме з Challenger може початися постачання важких танків.

Британія почала обговорювати можливість передачі 10 танків Challenger у наступних пакетах допомоги. Навряд чи Лондон готовий поставити багато одиниць цієї техніки, адже на озброєнні в Британії лише 227 таких танків, але, найімовірніше, це крок, аби спонукати США й Німеччину передати танки Abrams і Leopard. США має понад 6000 танків М1 Abrams, а танки Leopard стоять на озброєнні у 15 країн–членів НАТО (загалом більше 3000 одиниць).

Танк Leopard /Getty Images

Cучасні важкі натовські танки Leopard (Німеччина) Фото Getty Images

Польща і Франція начебто намагаються переконати Німеччину ухвалити рішення про поставку танків Leopard на найближчому форумі країн угоди «Рамштайн». 

«Нещодавно ми справді ухвалили рішення про передачу такої підтримки (танків, – ред.) Україні з боку Польщі. Роту танків Leopard буде надано в рамках коаліції», – заявив 11 січня польський президент Анджей Дуда.

Танки НАТО мають значно потужнішу броню, ніж радянські російські танки. Наприклад, вага Challenger в 1,5 раза більша за вагу Т-72. І він має довшу гармату в 55 калібрів, яка здатна ефективно вражати цілі на відстані до 8 км нереактивними снарядами. Також цей танк має істотно вищий рівень технічної комплектації і ширше поле зору, ніж радянський танк.

Панорамні приціли, ефективні прилади нічного бачення і високоточні дальноміри значно спрощують процес виявлення цілі і скорочують час наведення. Під час битви танків кожна доля секунди може мати вирішальне значення. 

Танк АМХ-10 /Getty Images

Колісний танк АМХ-10 від Франції Фото Getty Images

Для радянських танків істотне обмеження поля зору в бою є головним ризиком бути виявленим раніше або потрапити в засідку ПТРК чи РПГ.  

Якщо найближчим часом Захід прийме рішення постачати сучасні танки в Україну, це означатиме зміну підходу до підтримки України. Натовські танки дадуть можливість сформувати потужне ударне угруповання. І це дасть зовсім інші атакувальні можливості, порівняно з тими, які мали ЗСУ під час контрнаступів на Харківщині й Херсонщині. Але також важливо, щоб цієї техніки було достатньо. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні