Категорія
Компанії
Дата

Велика буря для Burisma. Історія ексміністра часів Януковича Миколи Злочевського: від газового магната до політичного скандалу в США між Трампом і Байденом

Колишній президент Польщі Александр Квасневський, Дональд Трамп, Микола Злочевський, Гантер і Джо Байдени, доньки Злочевського. Янукович, Злочевський, Байден, Burisma /ілюстрація Ілля Колесник для Forbes Ukraine

Колишній президент Польщі Александр Квасневський, Дональд Трамп, Микола Злочевський, Гантер і Джо Байдени, доньки Злочевського Фото ілюстрація Ілля Колесник для Forbes Ukraine

Burisma 10 років тому – одна з найперспективніших приватних газовидобувних груп України з респектабельною радою директорів. Сьогодні назва вже неіснуючої компанії лунає в одному з найгучніших політичних скандалів у США. Що буде з активами, які зібрав колишній міністр Микола Злочевський

Колишній міністр екології в уряді Януковича Микола Злочевський, 57, створив найуспішнішу в Україні приватну групу компаній, що спеціалізується на видобутку природного газу. Спосіб, у який це було зроблено, залишив групу без назви, а сам бізнесмен став мішенню правоохоронців на батьківщині і республіканців – у США.

Екскерівник великої нафтогазової компанії пояснює успішність Burisma Group трьома чинниками. По-перше, адміністративні важелі забезпечили компанії доступ до найкращих родовищ. По-друге, в неї був доступ до величезного капіталу, який група використала для закупівлі найсучаснішого обладнання і технологій. По-третє, Злочевський виявився сильним менеджером, що зібрав у своїй групі класних фахівців.

Бізнесменові залишалося перетворити Burisma на легітимного міжнародного гравця, але саме тут його спіткала невдача. Збіг обставин перетворив групу Злочевського на «найпопулярнішу українську компанію у США», як в одному з інтервʼю назвав Burisma член її ради директорів і колишній президент Польщі Александр Квасневський.

Злочевський точно не розраховував на те, що намагання поліпшити свою репутацію призведе до імпічменту одразу двох президентів Америки.

Як почуваються бізнеси Злочевського, доки республіканці використовують його історію для атаки на президента Байдена?

З чого починався Burisma-гейт

11 січня 2024-го. Біля будівлі Федерального суду в центрі Лос-Анджелеса натовп. Сотні журналістів і прихильників експрезидента Дональда Трампа чекають на початок слухань.

«Не винен», – каже підозрюваний, 53-річний син президента Гантер Байден. Щоб не перетинатись із репортерами і трампістами, він залишає будівлю через чорний хід.

Серед іншого, Байдена-молодшого підозрюють у несплаті $1,4 млн податків з доходів, які він отримав в Україні та Китаї. Програш може коштувати йому до 17 років увʼязнення, а Джо Байдену – другого президентського строку. Республіканці в Конгресі звинувачують президента у причетності до бізнес-оборудок сина.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні