Категорія
Війна
Дата

«Зброя терору». Росія атакує Україну балістичними ракетами Північної Кореї. Що це за ракети та ще які армія РФ може отримати від КНДР? Розбір Forbes

Станом на 16 лютого армія РФ атакувала Україну щонайменше 24 балістичними ракетами КНДР. Ймовірно це були ракети KN-23/24, цитує генпрокурора Андрія Костіна Інтерфакс-Україна. Росія ж намагається приховати їх застосування по Україні. Дальність північнокорейської балістики може сягати 690 км, а вартість – до $3 млн за одиницю. Що це за ракети та як з ними можуть боротися Україна і союзники – розбирався Forbes. Оновлена стаття від 9 січня 2024 року.

Росія вперше застосувала ракети з КНДР проти України, повідомив 4 січня координатор стратегічних комунікацій Білого дому Джон Кірбі. Під час атаки 30 грудня 2023-го армія РФ запустила корейські ракети по Запорізькій області, удари 2 січня – ще аналізуються.

Українські слідчі також не виключають, що саме корейські балістичні ракети могли прилетіти по Харкову 2 січня. За словами речника обласної прокуратури Дмитра Чубенка, уламки однієї з ракет дуже схожі і на російський «Іскандер», і на північнокорейську балістику. Серійні номери затерті – росіяни намагалися приховати її походження.

16 лютого генпрокурор Андрій Костін заявив, що Росія вже використала щонайменше 24 балістичні ракети північнокорейського виробництва для атак по Україні. «Ймовірно це були ракети KN-23/24», — цитує Костіна Інтерфакс-Україна. З 30 грудня 2023 року до 7 лютого 2024 року армія РФ завдала щонайменше 12 ударів по семи областях України цим типом ракет, додав Костін.

Оцінити запаси ракет КНДР та кількість, яку вона може дати РФ, неможливо через закритість країни та часту «показуху» тоталітарного режиму. Тим часом Джон Кірбі попереджає: Росія отримала від Північної Кореї пускові установки та десятки ракет. А також прагне отримати балістику від Ірану. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні