Одеса /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Зморена енергосистема. Одеса була без світла пʼять днів, можливі проблеми в Києві та Харкові. Як уникнути найгірших сценаріїв

Росія випустила по українській енергосистемі близько 700 ракет і дронів. Дві масштабні аварії на ключовій підстанції «Укренерго», яка живила Одесу та частину області, сталися 3 та 4 лютого Фото Getty Images

П’ять днів майже вся Одеса, у тому числі критична інфраструктура, була без світла. Попередні обстріли пошкодили високовольтні підстанції, і все працювало за резервними схемами, які також зламалися. Чи може таке повторитися в інших українських містах

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Одеські мережеві ресторани «Компот», «Дача», «Тавернетта» з 4 лютого працюють на генераторах щодня з 9:00 до 21:00, каже Forbes CEO компанії «Ресторани Сави Лібкіна» Катерина Горбоконь. У центрі міста, де вони розташовані, протягом тижня світло вмикали на дві години, потім 8–10 годин без електрики.

Кожен ресторан мережі обладнаний генератором на 100 кВт вартістю $20 000. Дизель на місяць для одного генератора обходиться у понад 250 000 грн, каже Горбоконь. «Ми зараз працюємо в нуль», – визнає вона. Мотивація – зберегти репутацію, щоб влітку можна було заробити, пояснює керівниця мережі.

Перебої з енергопостачанням – основний виклик для бізнесу, свідчить опитування Європейської Бізнес Асоціації. Дефіцит електроенергії коштуватиме українській економіці 1,9 в.п. економічного зростання, близько $2 млрд додаткового дефіциту зовнішньої торгівлі та кількох додаткових процентних пунктів до цьогорічної інфляції, свідчить дослідження НБУ. Чому в Одесі бізнес змушений цілий день працювати на генераторах і чи можливе подібне в інших регіонах?

Енергетика на волосинці

Дві масштабні аварії на ключовій підстанції «Укренерго», яка живила Одесу та частину області, сталися 3 та 4 лютого. Без світла залишилися три із чотирьох районів міста і частина області: об’єкти критичної інфраструктури, підприємства, побутові клієнти.

В Одесі сталася аварія на магістральній мережі, яку вже відновлювали після попередніх російських обстрілів, каже член наглядової ради «Укренерго» Юрій Бойко. Дуже сильно постраждали підстанції, від яких заживлюється місто і значна частина області, додає голова енергетичного комітету ВР Андрій Герус.

«Вийшов з ладу автотрансформатор, який відновлювали після російських влучань», – говорить на правах анонімності високопосадовець, знайомий із ситуацією. Україна потребує 70 автотрансформаторів, щоб підлатати енергосистему, писав Forbes у грудні.

Getty Images

Дві масштабні аварії на ключовій підстанції «Укренерго», яка живила Одесу та частину області, сталися 3 та 4 лютого. Без світла залишилися три із чотирьох районів міста і частина області: об’єкти критичної інфраструктури, підприємства, побутові клієнти Фото Getty Images

Через аварію виникли проблеми з доставкою електроенергії в місто. Щоб електроенергія потрапила до споживача, має відпрацювати весь ланцюжок, пояснює Forbes Бойко. Електростанція має виробити електроенергію, магістральні мережі «Укренерго» – роздати по країні, розподільчі мережі на рівні кожної області – доставити до кінцевого споживача.

Як вирішували проблему? Генераторами. Одеський водоканал і теплоенергетики на вечір 7 лютого отримали дев’ять генераторів, повідомили «ДТЕК Одеські електромережі». «Місто гуде генераторами, ситуація складна», – розповів Forbes гендиректор Yasno Сергій Коваленко

На п’ятий день після аварій місто повернули до графіків 3/6 у тестовому режимі. «Це не довго, а мегашвидко», – каже директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. В умовах, коли немає чим ремонтувати, додає він, застосовуються дуже нестандартні технологічні рішення.

«Така сама ситуація, як в Одесі, може повторитися і в інших українських містах», – каже Коваленко. З близько сотні високовольтних підстанцій приблизно половина зазнала руйнувань, додає Forbes Харченко. «Приблизно 60% магістральних мереж пошкоджені», – каже Юрій Бойко.

Getty Images

«В Одесі нема достатньої генерації, завести електроенергію ззовні не можна. Місто у вакуумі» Фото Getty Images

Росія випустила по українській енергосистемі близько 700 ракет і дронів, зазначає Герус, це знизило запас міцності енергомережі практично до мінімуму. Існує кілька варіантів подачі енергії регіонам і великим містам, пояснює Бойко. Але якщо їх залишилося тільки два, то вони задіяні на повну потужність, і пошкодження одного з них призводить до скорочення постачання енергії удвічі.

«В Одесі нема достатньої генерації, завести електроенергію ззовні не можна. Місто у вакуумі», – каже Харченко. Таке може статися з іншими енергодефіцитними регіонами, додає він, Києвом або Харковом. Великі проблеми з енергоінфраструктурою у Чернігівській і Сумській областях, розповідав Герус в інтерв’ю Liga.net. Вона фактично розбита у Донецькій, Херсонській, Луганській та Харківській областях.

Як можна зберегти світло в містах

«Потрібні сучасні засоби ППО, щоб ракети не долітали», – каже Герус. «Укренерго» на випадок обстрілів фізично захищає своє основне обладнання на магістральних мережах, розповів Forbes Володимир Гетманов, операційний директор VS Energy. Сама VS Energy захищає основні елементи трансформаторних підстанцій бетонними блоками чи великими мішками з піском на випадок потрапляння уламків від ракет. Профільне міністерство та «Укренерго» втілюють пілотний проєкт, каже Бойко: будують захищені від ракетних і дронових атак магістральні підстанції.

Короткостроковий захід – мобільна генерація, зазначає Бойко. Станом на кінець грудня Україна знайшла 14 мобільних газових електростанцій, писав Forbes. «Уряд постійно говорить про газову генерацію, – каже Харченко. – Але розмов поки що більше, ніж дій».

Getty Images

Росія випустила по українській енергосистемі близько 700 ракет і дронів Фото Getty Images

Деякий прогрес є: газопоршнева електростанція на 1 МВт запрацювала в Ірпені 31 січня. Газотурбінна мобільна електростанція на 28 МВт від USAID прибула до України 7 лютого. Її встановили у Київській області, говорить співрозмовник Forbes, знайомий із ситуацією. «Мені дивно, що її не повезли прямо в Одесу», – додає він. Ця електростанція велика, щоб її підключити, потрібно завчасно підготовлене місце з доступом до газу певного тиску і можливістю підключення до електромереж, пояснює Герус. Монтаж і налаштування може тривати місяці залежно від технічних характеристик.

Мобільні газотурбінні електростанції допоможуть локальному енергозабезпеченню об’єктів критичної інфраструктури, вважає Германов із VS Energy. Для цього ключові міста потребують мобільної генерації на 450–500 МВт, додає Харченко. «Щоб заживити критичну інфраструктуру, Києву потрібно приблизно 160 МВт», – уточнює він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні