SpaceX Starlink ЗСУ /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

SpaceX обмежила використання Starlink на українському фронті. Звинувачує дрони. Що це означає для ЗСУ

SpaceX обмежила використання Starlink на фронті. Фото Getty Images

Президентка SpaceX Гвінн Шотвелл заявила, що компанія вжила заходів для обмеження використання Starlink із дронами. Які можуть бути реальні наслідки

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Що сталося

Космічна компанія Ілона Маска SpaceX вжила заходів, щоб обмежити українських військових у використанні супутникового інтернету Starlink для керування дронами. Таку заяву зробила президентка SpaceX Гвінн Шотвелл під час конференції у Вашингтоні. Призначенням Starlink ніколи не було використання у якості зброї, цитує Шотвелл агенція Reuters.

Станом на середину січня 2023 року в Україні працювало 30 000 терміналів Starlink, за даними Мінцифри. Це партії надані міжнародними партнерами – Польщею, Німеччиною та іншими країнами. Супутниковий інтернет резервує зв’язок для бізнесу, критичної інфраструктури, пунктів незламності, лікарень тощо.

Скільки терміналів перебуває на фронті, достеменно невідомо, проте вони забезпечують надійний зв’язок для ЗСУ. А дрони – невід’ємний атрибут російсько-української війни, що потрібен для аеророзвідки, корегування артилерії та інших операцій. То SpaceX тепер перекриє сигнал?

Заява Шотвелл досить туманна. У спілкуванні з журналістами вона посилалася на повідомлення про те, що українські військові використовують Starlink для керування БПЛА. Але це, за словами Шотвелл, виходить за рамки угоди між SpaceX та українським урядом. «Є речі, які ми можемо зробити, щоб обмежити їхню здатність робити це», – сказала вона. Про те, які саме обмеження застосовані та коли це було зроблено, вона не уточнила.

Вочевидь, зміни могли відбутися ще у 2022-му. «Дійсно, декілька місяців тому були зміни в функціонуванні geofencing», – стримано відповів на запит Forbes голова Мінцифри Михайло Федоров. Інших деталей він не називає, але зазначає, що термінали продовжують прибувати – 9 лютого в Україну доставили це кілька тисяч Starlink від уряду Німеччини.

SpaceX та пані Шотвелл час визначитися, відреагував на новину радник глави Офісу президента Михайло Подоляк у своєму Twitter. «Або вони на боці України та права на свободу і не шукають способів заподіяти шкоди. – пише Подоляк – Або вони на боці РФ та її «права» вбивати та захоплювати території».

Як ситуація впливає на фронтові Starlink

Жодних перебоїв із супутниковим зв’язком у зоні бойових дій не фіксується, в один голос запевняють опитані Forbes військовослужбовці (імена деяких спікерів не вказуються з міркувань безпеки). «Ми з такою проблемою не стикалися, бо користуємося Starlink лише для інтернету, а не для роботи дронів», – говорить один із військовослужбовців-фахівців аеророзвідки добровольчого батальйону «Дніпро-1». «Наразі жодних змін не бачили. Все так само», – каже його побратим з іншого підрозділу.

Щоб управляти розповсюдженими в ЗСУ DJI Matrice, Mavic, вітчизняними БПЛА, інтернет від Starlink взагалі не потрібен, каже лейтенант, командир підрозділу 15-ї бригади артрозвідки, продакт-менеджер в Uklon Олег Берестовий. Зв’язок між оператором і «пташкою» підтримується через окремий радіоелектронний сигнал.

Мережа потрібна, щоб передати зібрані дані, але це не конфліктує із заявами SpaceX, каже Андрій Павлисько, співзасновник мілітарі-стартапу BBWY, що розробляє софт для операторів дронів. «Ми знаємо, що військові використовують їх (Starlink. – Ред.) для зв’язку, і це нормально», – сказала Шотвелл журналістам. Компанію бентежить можливе використання «з наступальною метою».

Військові роблять стрім із дрона, щоб корегувати й наводити артилерію безпосередньо на місці, а не покладатися на оператора, каже Берестовий. Проте ідентифікувати пряму трансляцію з БПЛА може бути технічно складно. «Як вони (SpaceX. – Ред.) відрізнять це від звичайних стрімів, наприклад на TikTok чи OnlyFans, незрозуміло», – каже він.

Інша гіпотеза – SpaceX нервується через непублічні розробки для наступальних операцій. 18 листопада 2022-го російські ЗМІ повідомляли про невідомий морський безпілотник, що атакував нафтогавань «Шесхаріс» у Новоросійську.

Паралельно на платформі United24 тривав збір донатів на флот морських дронів – 100 розроблених в Україні ударних безпілотників із радіусом дії 400 км. «Про результати їхньої роботи незабаром дізнаєтеся з новин та по засмучених обличчях російських пропагандистів», – писав у Telegram Федоров на початку грудня 2022-го.

Подібні апарати можуть прямо використовувати зв’язок через супутниковий інтернет, припускає Павлисько. «Starlink на дроні – це можливість керувати дроном і виконувати цікаві завдання», – каже телеком-експерт Олександр Глущенко.

У проросійських Telegram-каналах є фото БПЛА з прилаштованою платою від терміналу Stralink, але підтвердити їхню достовірність складно. «Ми вже бачили велику «пташку» з прикрученим зверху Starlink», – розповідає Forbes волонтер, який регулярно возить допомогу військовим на фронт.

Наскільки є масовими подібні апгрейди, невідомо, але технічно SpaceX може їх засікти і заблокувати. У системі видно, що точка прийому сигналу рухається не лише в площині по горизонталі, але й по вертикалі вгору, каже Глущенко.

«Starlink не розроблено та не призначено для використання з наступальною чи оборонною зброєю або з іншою подібною кінцевою метою», – йдеться в умовах використання на сайті компанії. Starlink залишає за собою право припинити технічну підтримку будь-яких модифікованих версій обладнання.

Питання, чому SpaceX згадала про подібні обмеження майже через рік великої війни проти України, залишається відкритим. «Чи є хтось настільки дурний, щоб всерйоз вірити, що SpaceX не знала, що ЗСУ роблять зі Starlink ще з початку березня 2022 року?» – обурюється у Facebook австрійський військовий аналітик Том Купер.

Текст оновлено після публікації. Додано коментар міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні