Terra incognita української економіки /Ілюстрація Олександра Карасьова
Категорія
Свій бізнес
Дата

Terra incognita української економіки. Чотири висновки з дослідження середнього бізнесу Інституту економічних досліджень

Середній бізнес в Україні — тerra incognita економіки Фото Ілюстрація Олександра Карасьова

Середній бізнес є головним роботодавцем України і швидше відновлюється порівняно з малими та великими компаніями. Що ще потрібно знати про середній бізнес? Forbes публікує найважливіше з дослідження ІЕД.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

30 січня ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД) презентував результати дослідження «Середній бізнес в Україні: Terra incognita чи схований Mittelstand». 

Згідно з останніми даними Держстату України, у 2022 році кількість малих та середніх підприємств в Україні становила 1,7 млн, що на 11,4% менше, ніж у 2021 році. Проте ці дані не враховують тимчасово окуповані території.

Для підготовки аналітичного звіту ІЕД опитав 206 керівників підприємств з середньою кількістю співробітників 124 особи та провів 22 глибинних інтервʼю з представниками зацікавлених сторін, таких як бізнес-асоціації середнього розміру, представники середнього бізнесу, влади та органів місцевого самоврядування.

Середній бізнес швидше відновлюється 

Згідно з дослідженням ІЕД, середній бізнес показує кращі темпи економічного відновлення порівняно з підприємствами інших розмірів. Найвище значення Індексу відновлення ділової активності середні підприємства мали у липні-листопаді 2023 року, середній бізнес разом з великим демонструє кращі темпи зростання виробничих показників – обсягів виробництва, продажів, нових замовлень, експорту. Він випереджає великий бізнес за рівнем завантаження виробничих потужностей. 

Індекс відновлення ділової активності. Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств

Індекс відновлення ділової активності. Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств

За даними на жовтень 2023 року, середні компанії мають найвищий Індекс відновлення ділової активності – 0,41. Для порівняння: відповідний індекс для малих підприємств становить 0,35, для великих – 0,26, а для мікропідприємств – 0,03.

Під час війни середній бізнес виявив вищий рівень стійкості порівняно із компаніями інших розмірів. «Середній виробничий бізнес може бути одним з драйверів відновлення», – вважає старший науковий співробітник ІЕД Євген Ангел. 

Головний роботодавець країни 

За підсумками 2022 року в секторі малих та середніх підприємств працювало 6,1 млн осіб або 82% усіх зайнятих на суб’єктах господарювання, йдеться в дослідженні ІЕД. При цьому найвища частка зайнятих припадала саме на середні підприємства – 2,6 млн осіб. «Середній бізнес є однією з основ української економіки та забезпечує кожне пʼяте робоче місце», – каже Ангел. 

Середня кількість працівників серед 206 опитаних підприємств – 124 особи. Водночас, за державною статистикою, у 2022 році на кожне середнє промислове підприємство припадало 193 зайняті особи. Але офіційна статистика зараховує до середнього бізнесу також підприємства, які мають понад 250 зайнятих. 

Розподіл середніх підприємств за галуззю промисловості, % опитаних

Розподіл середніх підприємств за галуззю промисловості, % опитаних

Народилися та виросли в незалежній Україні

За два десятиліття виріс новий приватний бізнес-сектор попри економічні кризи та не завжди сприятливий діловий клімат. Дві третини опитаних підприємств повідомляють, що досягли свого розміру, розпочавши як маленькі компанії. Це підтверджує органічне зростання середнього бізнесу в останні десятиліття. «За 20 років у нас змінилася якість і природа нашої економіки, – каже виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

В дослідженні ІЕД 2003 року переважали середні підприємства, які виникли внаслідок приватизації колишніх державних підприємств (88% опитаних). Проте за 20 років суттєво змінилася структура української економіки та бізнес-сектору. «Зараз середній бізнес – новий бізнес, який створено за роки незалежності України, – пояснює Ангел. – Це підтверджує певну зрілість економіки України». 

Більшість опитаних підприємств повідомляють, що досягли свого розміру шляхом зростання від малого підприємства у минулому (64%). 15% становлять великі у минулому підприємства, які досягли свого розміру шляхом зменшення кількості працівників або шляхом подрібнення на окремі підприємства. 

Перешкоди для зростання малого бізнесу до середнього у 2023-му

Джерело: дослідження ІЕД, червень-листопад 2023 року, 206 респондентів

  1. Низький попит на продукцію/ недостатньо замовлень
  2. Втрата податкових переваг (спрощенки)
  3. Відсутність ресурсів для інвестицій та капіталовкладень
  4. Обмежений доступ / висока вартість кредитного ресурсу
  5. Інші вимоги для бухгалтерської звітності
  6. Необхідність ведення товарного, складського обліку
  7. Очікування зростання собівартості або погіршення якості продукції/послуг
  8. Низький рівень дотримання прав власності 
  9. Необхідність в додатковій інформації про ринок 

Стосунки з владою: недовіра і страх 

На думку експертів, малі компанії побоюються зростання через страх додаткової уваги податкової після виходу за рамки спрощеної системи оподаткування. Навіть при нижчих податкових ставках в Україні, адміністрування стає складнішим, а ризики, пов’язані з перевірками, набагато вищі. «Малий і середній бізнес при зростанні бояться податкових та контролюючих органів, – каже старший науковий співробітник ІЕД. – Це проблема, яка може стримувати зростання бізнесу в Україні». 

Страх втратити спрощену систему оподаткування є однією з найбільш вагомих перешкод, які виникають із втратою статусу малого підприємства та переходом до категорії середнього підприємства. Інші зміни, як-от ведення товарного та складського обліку (суттєва перешкода для 12% малих підприємств), вимоги до бухгалтерської звітності (теж 12%), менш турбують бізнес. 

Згідно з дослідженням ІЕД, середні підприємства вважають найважливішим взаємодію з місцевою владою. Також вони відзначають важливість відносин з податковими органами та митницею. Проте значення взаємодії з правоохоронними органами та обласною владою менше значуще. Найменш вагомим на рівні середніх підприємств є співпраця з центральною владою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні