Категорія
Компанії
Дата

Як змінилися виручка, середній чек і відвідуваність закладів харчування в 2023 році. Три висновки і дев'ять інфографік із дослідження Poster

Макдоналдс /надано пресслужбою

Макдоналдс Фото надано пресслужбою

Виручка закладів громадського харчування України в другому півріччі 2023-го зросла на 30% у порівнянні з аналогічним періодом 2022-го, відвідуваність – на 10%, а середній чек – на 18%. Про це йдеться в дослідженні української компанії з автоматизації закладів Poster. Forbes зібрав ключові факти з дослідження.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

У 2023 році український ресторанний ринок продовжив адаптуватися до нових воєнних реалій, розбирався з поверненням майже всіх податкових перевірок та намагався втримати ціни, йдеться в дослідженні Poster. З проблем на головне місце вийшли найм та утримання команди. Нове слово, що частіше лунало на ринку, – інклюзивність. Як ще змінювався ресторанний ринок?

Виручка, середній чек та відвідуваність закладів зросли на третину, але не всюди

Виручка закладів громадського харчування України в другому півріччі 2023-го зросла на 30% у порівнянні з аналогічним періодом 2022-го, відвідуваність – на 10%, а середній чек – на 18%. Найбільше зростання виручки у порівнянні з минулим роком показав сегмент ресторанів – на 37%. Середній чек закладів збільшився на 23%, з 508 грн до 625 грн, відвідуваність – на 11%. Сегмент кав’ярень підвищив виручку на 31% у 2023 році. Відвідуваність зросла на 9%, середній чек – на 20% з 82 грн до 98 грн. 

Виручка сегмента кафе показала зростання на 26% у порівнянні з минулим роком. Середній чек зріс на 17%, зі 187 грн до 219 грн. Відвідуваність зросла на 7%. У барах виручка сегмента барів підвищилася на 28% у порівнянні з 2022 роком, середній чек на 12%, із 311 грн до 348 грн. Відвідуваність збільшилася на 15%. Виручка фастфуду зросла на 27%, середній чек – на 21%, зі 145 грн до 175 грн. Відвідуваність – на 5%.

Як змінилися виручка, середній чек і відвідуваність закладів харчування в 2023 році. Три висновки і дев'ять інфографік із дослідження Poster /Фото 1

Зростання відвідуваності закладів

Як змінилися виручка, середній чек і відвідуваність закладів харчування в 2023 році. Три висновки і дев'ять інфографік із дослідження Poster /Фото 2

Зростання середнього чека

Як змінилися виручка, середній чек і відвідуваність закладів харчування в 2023 році. Три висновки і дев'ять інфографік із дослідження Poster /Фото 3

Зростання виручки закладів громадського харчування

Попередній слайд
Наступний слайд

Показники роботи закладів виправдали очікування або перевищили їх у понад 50% рестораторів

44% опитаних рестораторів зазначають, що показники роботи закладів у 2023 році виправдали їхні очікування, у 16 % – перевищили. Натомість 40% мають протилежну думку.

Найскладніше рестораторам у 2023 році було наймати та утримувати команди, фіксувати ціни на страви попри зростання цін, знаходити власну мотивацію для роботи та розбиратися з перевірками. Окрім цього, підприємців турбувала повна зміна ЦА, комунальні та корупція, низькі продажі та зміна поведінки покупців.

Як змінилися виручка, середній чек і відвідуваність закладів харчування в 2023 році. Три висновки і дев'ять інфографік із дослідження Poster /Фото 4
Як змінилися виручка, середній чек і відвідуваність закладів харчування в 2023 році. Три висновки і дев'ять інфографік із дослідження Poster /Фото 5
Попередній слайд
Наступний слайд

Рентабельність ресторанів у чверті закладів зросла

38% рестораторів стикнулися зі зниженням рентабельності бізнесу в 2023 році. Майже така ж кількість зазначає, що рентабельність їхніх закладів не змінилася. Чверть опитаних каже про зростання рентабельності. 

Більш ніж половина опитаних мала середню рентабельність бізнесу у 10–20%, а 13% взагалі не отримували прибуток у 2023 році.

Майже половина опитаних рестораторів відзначила, що працює з 30–35% фудкостом. Також більшість рестораторів зазначили, що змогли зберегти команду в 2023 році в тій же кількості, а 30% навіть залучили нових працівників. 

Як змінилися виручка, середній чек і відвідуваність закладів харчування в 2023 році. Три висновки і дев'ять інфографік із дослідження Poster /Фото 6
Як змінилися виручка, середній чек і відвідуваність закладів харчування в 2023 році. Три висновки і дев'ять інфографік із дослідження Poster /Фото 7
Як змінилися виручка, середній чек і відвідуваність закладів харчування в 2023 році. Три висновки і дев'ять інфографік із дослідження Poster /Фото 8
Як змінилися виручка, середній чек і відвідуваність закладів харчування в 2023 році. Три висновки і дев'ять інфографік із дослідження Poster /Фото 9
Попередній слайд
Наступний слайд
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні