Хмельницька АЕС
Категорія
Компанії
Дата

Атомний секондхенд. «Енергоатом» купує у Westinghouse за близько $440 млн обладнання не побудованого у США атомного енергоблока. Коли він буде потрібен?

У розпал війни «Енергоатом» домовляється з американською Westinghouse про будівництво нового атомного енергоблока на Хмельницькій АЕС.

У розпал війни «Енергоатом» домовляється з американською Westinghouse про будівництво нового атомного енергоблока на Хмельницькій АЕС. Коли почнеться будівництво – невідомо, але держкомпанія вже домовилась про придбання виготовленого у 2013-2017 роках обладнання за $440 млн. Куди поспішає «Енергоатом» та чи потрібен Україні новий атомний енергоблок?

Президент «Енергоатома» Петро Котін з 2021-го домовляється про побудову на Хмельницькій АЕС двох атомних енергоблоків за технологією АР з американською Westinghouse. Здавалось би, це дуже далека перспектива з огляду на війну та фінансовий стан «Енергоатома». За 2022 рік виручка компанії – 134,2 млрд грн, збиток – майже 9 млрд грн, за даними YouControl.

Проте наприкінці грудня Westinghouse став переможцем тендеру «Енергоатома» на закупівлю обладнання для будівництва нового пʼятого атомного реактора Хмельницької АЕС. Ціна угоди – $437,5 млн, або 16,4 млрд грн, свідчать дані Prozorro. Йдеться про вже виготовлене обладнання, свідчать опубліковані документи. Детальні умови угоди засекречені через комерційну таємницю.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні