Категорія
Новини
Дата

«Енергоатом» купив за 16,4 млрд грн обладнання для будівництва нового енергоблока Хмельницької АЕС в американської Westinghouse

Державна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» уклала угоду з Westinghouse про придбання обладнання для нового енергоблока Хмельницької АЕС на $437,5 млн, або 16,4 млрд грн, свідчать дані Prozorro.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Енергоатом» закуповує у Westinghouse обладнання для ядерної установки АР100. Угода, маршрутний лист і переддоговірне листування мають гриф «Комерційна таємниця», за даними на Prozorro.
  • Обладнання для ядерної установки АР1000 мають поставити до 30 листопада 2027 року. Його встановлять у Нетішині Хмельницької області.
  • «Техніко-економічного обгрунтування проєкту АР-1000 на ХАЕС досі немає. Не існує законодавчих підстав купувати дороговартісне обладнання зараз», – написала всередині грудня Ольга Кошарна, колишній член колегії Держатомрегулювання, на сторінці у Facebook.
  • Для початку будівництва АЕС з реакторами АР1000 в Україні треба буде готуватися близько семи років, вважає Кошарна. 

Контекст

Президент «Енергоатома» Петро Котін та головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман 17 грудня 2023-го підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблока №5 Хмельницької АЕС, який має будуватися за американською технологією АР1000.

«Енергоатом» – фігурант антикорупційних розслідувань за керівництва Петра Котіна. Теща Котіна придбала елітну нерухомість і землю під Києвом під час війни, хоча офіційно не має власних доходів, тепер він мешкає у будинку майже на 7 млн грн, свідчить розслідування журналістів «Схеми» Радіо Свобода. 

Народний депутат Ярослав Железняк із колегами подав заяву Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) та Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК). «В основу поклали дані з сюжету «Схем» і додаткову інформацію», – написав він 26 грудня у своєму Телеграм-каналі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні