Категорія
Компанії
Дата

Дмитро Фірташ VS «Нафтогаз». Чому націоналізація облгазів мультимільйонера йде зі скрипом 

Дмитро Фірташ /УНІАН

Дмитро Фірташ Фото УНІАН

«Нафтогаз» майже рік намагається встановити контроль над облгазами групи РГК, які за рік виручали на розподілі газу близько 20 млрд грн. Перший скромний успіх – заміна керівництва в «Дніпрогазі» та «Харківгазі». Чому націоналізація йде зі скрипом

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Зранку 16 січня спецпризначенці з автоматами заїхали на територію головних офісів «Харківгазу» та «Дніпрогазу», щоб замінити керівництво компаній на ставлеників державної «Газмережі» – дочірньої компанії «Нафтогаза України». Обидва облгази входять у групу РГК, яку пов’язують із Дмитром Фірташем, 57. Проте офіційно він не є бенефіціаром цієї компанії.

Напередодні, 12 січня, «Нафтогаз» призначив керівником «Харківгазу» Aнатолія Бистрая. «Дніпрогаз» очолив Богдан Поп’юк

До кінця року «Нафтогаз» планує замінити керівництво на всіх облгазах РГК, каже голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов під час Business Breakfast Forbes. Цю задачу «Нафтогаз» переклав на плечі новоствореній компанії «Газмережі». Щоб взяти під контроль розподіл газу в регіоні, «Газмережі» реєструють місцеву філію, яка має отримати ліцензію у НКРЕКП.

Паралельно регулятор має анулювати ліцензію діючого облгаза. За такою схемою у грудні до «Газмережі» перейшов «Кіровоградгаз», який з 2017 року контролює «Нафтогаз». «Дніпрогаз» і «Харківгаз» поки продовжують працювати за старими ліцензіями.

«Процес інтеграції [«Харківгазу» та «Дніпрогазу»] відбувся штатно та прогнозовано», – каже Чернишов. 

Чи дійсно це так?

Проблемна націоналізація

Напередодні зміни керівництва облгазів менеджери РГК встигли відключити ІТ-інфраструкту, білінг і знищити установчі документи, протоколи діяльності, фінансову документацію, повідомила Forbes пресслужба «Газмережі». «Вони залишили по собі випалену землю», – написав колишній очільник держкомпанії Денис Миргородський у Facebook.

«Робота без IT-системи – це камʼяний вік, – каже колишній керівник «Оператора ГТС» Сергій Макогон. – Ти не бачиш профілі споживачів, не можеш зробити розрахунки». Збудувати з нуля автоматизовану систему – це роки і десятки мільйонів гривень, додає він.

Поки «Нафтогаз» пропонує тимчасові рішення, щоб компенсувати відключені електронні сервіси РГК. Наприклад, споживачі можуть подати показники та отримати консультацію на сайті «Газмережі», у чат-боті та колцентрі. На березень 145 000 клієнтів, або третина абонентів «Дніпрогазу», передали показники лічильників нафтогазівській дочці. 

Також IT-система РГК дозволяла відслідковувати тиск у мережі: якщо він падає – значить, сталася аварія. У такому випадку працівники облгазу віддалено перекривають ділянку газогону, де стався витік, а на місце аварії виїжджають ремонтники. 

Як «Нафтогаз» вирішив проблему з втратою білінгу та віддаленого моніторингу тиску? «Знайшли технологічне рішення», – повідомили в пресслужбі «Газмережі» без подробиць.

Getty Images

До кінця року «Нафтогаз» планує замінити керівництво на всіх облгазах РГК, каже голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов під час Business Breakfast Forbes. Фото Getty Images

Колишній керівник «Харківгазу» Дмитро Новицький заперечує інформацію про відключення білінгової системи та знищення документації. «Уся відповідальність – на тих, хто вважає себе керівниками», – каже він у письмовій відповіді на запит Forbes.

Ще одна проблема – це багатомільярдні борги облгазів. На кінець року облгази та облгаззбути заборгували «Нафтогазу» 76 млрд грн, за даними керівника держкомпанії Олексія Чернишова. Окремо облгази вині «Оператору ГТС» 16,8 млрд грн. Після націоналізації облгази не зможуть займатися основною діяльністю, оскільки втратять ліцензію, каже Макогон. Фактично це означає, шо облгази збанкрутують, а їхні борги перед державними компаніями доведеться списати.

Яким «Нафтогаз» бачить розвʼязання цієї проблеми? У Чернишова поки немає чіткої відповіді на це питання. «Нафтогаз» не забиратиме на себе приватні борги. Врегулювання відбуватиметься в межах тих нормативних актів, які передбачають компенсації», – каже він.

Акціонери «Дніпрогазу» та «Харківгазу» оскаржують усі рішення щодо націоналізації облгазів, повідомили у пресслужбі РГК. Вони вважають, що «Нафтогаз» змінив наглядові ради облгазів в порушення закону «Про акціонерні товариства», а керівництво компанії — без проведення зборів акціонерів.

Також у другій половині січня група РГК намагалася декілька разів змінити правління «Дніпрогазу» в реєстрі за нібито підробленими документами, каже Миргородський. Але ці спроби, за його словами, виявились марними. 

Судові процеси можуть затягнутися на роки, каже старший юрист юридичної компанії «Міллер» Артур Лозіцький. «Частина акціонерів, акції яких арештовані, є нерезидентами України. А отже, вони шукатимуть можливості захистити свої права в іноземних юрисдикціях», – додає він. 

Чому «Нафтогаз» націоналізує облгази РГК

Облгази доставляють газ споживачам газовими мережами, які перебувають у власності держави. Приватні оператори їх лише експлуатують і підтримують у справному стані. Виторг облгазів залежить від тарифу на розподіл газу, який щороку встановлює НКРЕКП. Річний виторг облгазів становить близько 20 млрд грн, каже Макогон. 

21 лютого 2017-го Кабмін ухвалив постанову, яка передбачала підписання нових контрактів із операторами газорозподільних мереж зі щорічною сплатою за експлуатацію мереж. До цього мережі перебували в користуванні операторів ГРМ на безоплатній основі, згідно з постановою уряду Миколи Азарова від 2012 року.

У червні 2021-го ДБР з’ясувало, що співробітники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України у 2017 році передали газорозподільні системи у безоплатне користування 37 приватним операторам всупереч постанові Кабміну. У підсумку безоплатне користування мережами завдало державі збитків на 1,5 млрд грн протягом 2017–2020 років, підрахували в ДБР. 

Найбільший гравець на ринку розподілу газу – група РГК, яка обʼєднує 20 компаній в 16 областях країни. Облгази РГК розподіляють приблизно 70% всього газу в Україні. Серед них великі оператори, такі як «Київоблгаз», «Харківгаз», «Запоріжгаз», «Дніпрогаз».

УНІАН

Зранку 16 січня спецпризначенці з автоматами заїхали на територію головних офісів «Харківгазу» та «Дніпрогазу», щоб замінити керівництво компаній на ставлеників державної «Газмережі» – дочірньої компанії «Нафтогаза України». Обидва облгази входять у групу РГК, яку пов’язують із Дмитром Фірташем, 57. Проте офіційно він не є бенефіціаром цієї компанії. Фото УНІАН

У травні 2022-го Печерський районний суд арештував і передав в управління АРМА корпоративні права 26 облгазів. Потім уряд передав ці активи в управління «Нафтогазу України». Причина арешту – 1,5 млрд грн несплати за користування мережами.

Менеджер РГК, який попросив не називати його прізвище та посаду в матеріалі, запевняє, що НКРЕКП не передбачила в тарифі на розподіл газу грошей на сплату за користування мережами. Це було доведено ще на початку 2021 року в суді вищої інстанції. «В операторів ГРМ просто не було цих грошей», – каже він.

Тариф дійсно міг не покривати всіх витрат облгазів, каже екскерівник «Оператора ГТС» Сергій Макогон. Наприклад, за його словами, 30-50% тарифу облгазу – це технологічні витрати газу за ціною по 7 грн за кубометр. При цьому облгаз мусить купувати газ за ринковими цінами – 20-40 грн за кубометр. 

За даними Youcontrol, «Дніпрогаз» і «Харківгаз» – хронічно збиткові компанії, які щороку отримують сотні мільйонів збитку. 

Чому тоді РГК бореться за ці активи? Контроль над облгазами дає змогу відносно легко маніпулювати обʼємами поставок газу та виробничо-технологічними витратами (ВТВ), за словами ексміністра енергетики у 2019–2020 роках Олексія Оржеля.

«Облгази традиційно роздували свої витрати, щоб в наступному році отримати більший тариф», – каже він.

Наприклад, у 2017 році аудит «Кіровоградгазу» виявив 384 фіктивних споживача, які на папері спожили 9,8 млн кубів газу вартістю 78 млн грн, писав «БізнесЦензор».

Контроль розподільчих компаній також дозволив Фірташу побудувати вертикально інтегрований бізнес. Одночасно з розвитком трейдингу та розподілу він скуповував потужності з переробки природного газу на аміак, який використовується для виробництва природних добрив. Азотні заводи Фірташа сконцентровані в компанії Ostchem Holding.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні