Категорія
Компанії
Дата

«Вже нема сил». Як вплине на бізнес новий локдаун

4 хв читання

«Вже нема сил». Як вплине на бізнес новий локдаун /Getty Images

Getty Images

«Ми вже матюкнулися», – говорить засновник івент-агенції Prishepkin Event Team Єгор Прищепкін у відповідь на питання про можливий локдаун. Його введення припустив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, оголосивши про третю хвилю пандемії. А галузь проведення заходів – і так одна з найбільш постраждалих від пандемії. За оцінкою Прищепкіна, за 2020-й обсяг цього ринку зменшився на 80%.

З 4-го березня середньодобова захворюваність у країні, за офіційними даними, перевищує 7 000 осіб. Для введення карантину у кожному регіоні кількість нових зареєстрованих випадків має перевищити 320 на 100 000 населення за останні 14 днів – це відповідає 10 722 випадкам на країну в цілому. За умови збереження існуючої динаміки, цей рубіж може бути подоланий вже до кінця березня.

Втім, це не означає автоматичного оголошення всеукраїнського локдауна. Попереднього разу уряд увів всеукраїнський жорсткий карантин не 14 листопада, коли кількість хворих стала відповідати «червоній зоні», а 8 січня, після закінчення новорічних свят.

У цілому ВВП України скоротився у 2020-му на 4,4%, підрахували у НБУ. За даними опитування підприємців, проведеного в кінці 2020 року Центром прикладних досліджень та «Економічною правдою», крім зниження попиту на зовнішніх ринках, пандемія викликала погіршення ділових очікувань і інвестиційну паузу.

Січневий локдаун Нацбанк оцінює у мінус 0,2 процентних пункти до річного ВВП, розповів Forbes заступник голови НБУ Дмитро Сологуб. За його словами, Нацбанк не очікує, що нові карантинні заходи будуть такими ж жорсткими, як навесні 2020-го. Сологуб вважає, що бізнес вже пристосувався до обмежень: під час січневого локдауна обсяги роздрібного товарообігу зросли на 3,5%. Крім того, високими темпами зростали зарплати: +15% на рік до року в номінальному вимірі. «Якщо карантин буде жорстким, то економіка відновитися менш швидкими темпами», – пише Сологуб. Прогноз НБУ: +4,2%.

Першої декади березня через оголошення «червоного рівня» епідеміологічної небезпеки були введені обмеження в Івано-Франківській, Чернівецькій, Закарпатській та Житомирській областях. В умовах «адаптивного карантину» тут заборонено працювати закладам громадського харчування, ТРЦ, кінотеатрам, театрам, школам, ринкам і спортзалам. Ще майже десять областей, за словами Шмигаля, перебувають у «помаранчевій зоні» і наблизились до червоного рівня.

Один тиждень локдауна при повному припиненні продажів обходиться українському бізнесу в п'ять мільярдів гривень неодержаної виручки, підрахував Центр економічної стратегії. Локдаун, за оцінкою ЦЕС, зачіпає 18 000 юридичних осіб та 353 000 ФОП.

Є і більш апокаліптичні оцінки. За два перших місяці локдауна власники ТРЦ по всій Україні недоотримали 7 млрд грн орендних платежів, а орендарі – 50 млрд грн, підрахували в Українській раді торгових центрів. Втрати орендарів ТРЦ за період локдауна вихідного дня рада оцінює у 12–15 млрд грн.

СЕО Multiplex Роман Романчук розповідає, що один день простою кінотеатру у Житомирі приносить його компанії 30 000 грн збитків, – і це без урахування втраченої вигоди. Але бізнес, який пішов у простій, втрачає не тільки гроші. Виникають проблеми з персоналом. «Співробітники дуже виснажені, кажуть, що вони будуть переходити в індустрії, де немає таких нервувань, – розповідає Романчук. – Наприклад, працювати кур'єрами». Люди готові навіть втратити у зарплаті, аби отримати виразну перспективу, пояснює партнер консалтингової компанії Odgers Berndtson Олексій Комличенко.

В середньому, компанії скоротили штат на 15%, говорить Комличенко. Прищепкін з івент-агенції звільнив п'ятьох підлеглих, тепер він – єдиний постійний співробітник своєї фірми. За словами засновниці компанії «Ресторанний консалтинг» Ольги Насонової, за 2020-й кількість працівників громадського харчування скоротилося на третину, до 400 000 осіб. А ті, хто зберіг роботу, під час жорстких обмежень змушені йти у неоплачувані відпустки. «Без варіантів», – підтверджує співвласник ресторанної компанії !Fest Андрій Худо. Щоб якось зайняти персонал, якому було нічим платити зарплату, під час першого локдауна навесні 2020-го його компанія організувала пошиття масок. Виручка пішла на те, щоб підтримати співробітників, котрі залишилися без основної роботи.

Всього, за оцінкою ЦЕС, під час першого локдауна до 3,1 млн, або 17%, працюючих українців опинилися у ситуації прихованого безробіття.

Інфографіка Леонід Лукашенко

Інфографіка Леонід Лукашенко

Скорочують зарплати на час простоїв і у ритейлі. Мережа Intertop у період, коли не працюють магазини, скорочує зарплати на третину. Зав'язана на роздріб легка промисловість, за оцінкою асоціації «Укрлегпром», у 2020 році звільнила 20 000 осіб, або близько 8% від усіх зайнятих. За підсумками 2020-го галузь скоротила виробництво на 12,5%. «Такого падіння не було ніколи», – говорить засновник групи компаній «ТК-Груп» Олександр Соколовський.

Сам Соколовський, втім, вибивається із загального тренду. У 2020-му році бізнесмен збільшив штат із 1250 до 1390 осіб. Допоміг запуск нового виробництва – медичного захисного одягу. Але Соколовський не впевнений, що зможе довго підтримувати такий рівень виробництва і зайнятості, – він не знає, що буде із замовленнями.

«План дій під час локдауна стандартний – зменшувати кости, – говорить CEO Intertop Ukraine Сергій Бадрітдінов. – Але локдауна не дуже хочеться – вже немає сил». Жорсткий карантин із закриттям ТРЦ призведе не тільки до зменшення обороту ритейлерів, а й до падіння імпорту та надходжень до бюджету, пояснює він.

Із січня по листопад 2020-го імпорт, за даними Держстату, скоротився на 4,6% в натуральному вираженні. Імпорт одягу та взуття знизився на третину.

Для індустрій, які пов'язані з роздрібною торгівлею, карантин означає появу незапланованих витрат. Забудовнику SAGA Development доставка персоналу на будівельні майданчики обійшлася в 2 млн грн на місяць. «ТК-Груп» теж довелося витратитися на розвезення співробітників по швейних фабриках у Чернігові, Коростені та Лубнах.

Найкращим сценарієм для бізнесу, на думку ресторатора Дмитра Борисова, була б відсутність карантину. «Ми готові жертвувати справою всього свого життя, якщо від цього залежить життя інших, але тоді і влада повинна бути послідовною, – говорить він. – Коли у січні не закрили нічого, крім ресторанів і торгових центрів, це було більше схоже на точкове знищення». Його колега Худо дивується, чому влада готова зупинити бізнес замість того, щоб, наприклад, жорсткіше контролювати носіння масок та інші санітарні заходи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
Головний журнал 2024 року вже у продажу

Замовляйте з безкоштовною доставкою по Україні