Категорія
Новини
Дата

Роздрібний товарообіг упав на 20% у 2022 році. Ритейлери втратили торгові точки, українці виїжджали за кордон

1 хв читання

Оборот роздрібної торгівлі за січень–вересень 2022 року скоротився до 992,3 млрд грн, йдеться в даних Державної служби статистики, які отримав Forbes. Через війну ритейлери втратили частину своїх торгових точок, а потенційні покупці виїхали за кордон.

Ключові факти 

  • З січня по вересень 2022 року оборот роздрібної торгівлі склав 992,3 млрд грн. Це на 20,1% менше, ніж за аналогічний період 2021-го – тоді товарообіг складав більше 1 трлн грн. 
  • Однією з причин падіння роздрібного товарообігу є втрати ритейлерами торгових точок, зокрема тих, які знаходилися на окупованій території та були пограбовані російськими військами. Незважаючи на це компанії відновлювали роботу магазинів. Якщо в квітні були закриті 24% продуктових магазинів, то у вересні таких зосталося 7,4%. 
  • У вересні 2022 року в АТБ працювали 1144 магазинів у 22 областях, тоді як у попередньому році – 1314, у Fozzy Group працюючих магазинів було 679, це на 4,9% менше, ніж у 2021-му. Водночас компанія «Львівхолдинг» («Рукавичка» і «Під боком») відкрила шість магазинів, а мережі «Близенько» і «Файно Маркет» – 18 і девʼять торгових точок відповідно. 
  • З 24 лютого 2022 року загалом з України виїхало 17,4 млн громадян, за даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців. Водночас, станом на 7 лютого, до країни повернулося 10 млн осіб. 

Контекст 

Загальний обсяг прямих збитків торговельної сфери оцінювався у більш ніж 50,7 млрд грн, йдеться в дослідженні Асоціації ритейлерів України та Української ради торгових центрів. Це в середньому 30 400 грн на 1 кв. м площі ушкоджених торгових точок, або 17,4 млн грн на один пошкоджений магазин. 

Водночас 41% збитків припадає на ушкодження будівель, приміщень магазинів, інженерних мереж, оздоблення, 17% – збитки товарних залишків у магазинах, 14% – втрати товару на складах. Ще 9% склали збитки складських, виробничих, офісних будівель/приміщень та обладнання в них. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні