Фото: Віктор Распутін
Категорія
BrandVoice
Дата

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність

Фото: Віктор Распутін

Від інклюзивного дитячого одягу до інновацій у сфері agrofoodtech – ми зібрали 10 інноваційних проєктів-фіналістів грантової програми Think ON. Ukraine від компанії Lenovo.

Переможець програми отримав грант в 1 млн грн на розвиток свого бізнесу. Розповідаємо, чим унікальна кожна бізнес-ідея та як її реалізація може змінити Україну і світ.

Think ON. Ukraine – це грантова програма від компанії Lenovo, яка включала інтенсивний навчальний курс для усіх бажаючих підприємців, а для переможця — отримання грантового фінансування на розвиток інноваційного бізнес-проєкту.

Програму організовано з нагоди 30-річчя бренда бізнес-ноутбуків Lenovo ThinkPad з метою підтримки розвитку інновацій серед малого та середнього бізнесу. Усі подробиці про програму тут.

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 1

Фото: Віктор Распутін

Лінійка адаптивного одягу для дітей з інвалідністю

Тетяна Пилипчук

Тетяна Пилипчук

Артдиректор компанії Bembi

Нині в Україні немає жодного спеціалізованого магазину одягу для дітей з особливими потребами, тому батьки змушені самостійно перешивати речі, а процес одягання цих дітей – це виклик, повʼязаний із великими зусиллями й незручностями. Наші інноваційні дизайнерські рішення покликанні розв’язати цю проблему.

Ми прагнемо створювати стильний одяг, що не буде відрізнятися дизайном від трендового одягу з основних колекцій Bembi. Наша головна мета – щоб кожна дитина почувалася щасливою й упевненою. Для нас надважливо висвітлити тему інклюзії в індустрії дитячої моди в Україні й надихнути інших виробників звернути увагу на цей сегмент.

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 2

Фото: Віктор Распутін

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 3

Фото: Віктор Распутін

Попередній слайд
Наступний слайд

Виробництво інноваційних децентралізованих вентиляційних систем

Роман Кузич

Роман Кузич

Директор компанії «ПРАНА ПЛАТІНУМ»

Понад 90% свого життя сучасна людина проводить у закритих приміщеннях і змушена дихати вуглекислим газом, виділеннями зі стін, підлоги й меблів. Мета нашого проєкту — забезпечити людей свіжим повітрям у будь-якій будівлі.

Постійний аналіз імплементарних норм, участь у форумах і конференціях (зокрема, конференції ООН зі зміни клімату) дозволяють нам формувати й застосовувати якісні прогнози та створювати готові рішення на стадії їх формування на ринку. 

Наш інноваційний проєкт полягає у створенні, патентуванні, виробництві та тривалій реалізації компанією Prana продукту, який буде дуже суттєво випереджати якісні показники та характеристики існуючих на ринку децентралізованих вентиляційних систем. 

Вентиляційні системи PRANA прості у монтажі та керуванні, вирізняються екологічністю та енергоефективністю. Крім того, кожна з них запобігає утворенню шкідливих для клімату парникових газів у кількості понад 1000 кг щороку та виготовляється з матеріалів, які підлягають вторинному переробленню. Це дає можливість суттєво покращити якість життя кожної людини.

Наші найближчі плани — збільшити можливості наявних моделей, вивести на ринок нові прогресивні рекуператори, розширити дилерську мережу в Україні та у світі.

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 4

Фото: Віктор Распутін

Створення українських матеріалів для наборів творчості

Олена Єлагіна

Олена Єлагіна

Директорка та засновниця компанії Ideyka

Ми виробляємо набори для творчості й саме тепер працюємо над проєктом з імпортозаміщення китайських матеріалів у них. Цей проєкт є продовженням нашої стратегічної мети – розробити в Україні повний цикл виробництва матеріалів для наших наборів.

Наша ціль – стати світовим лідером виробників товарів для творчості. Хочемо робити 100% український продукт, що створить нові робочі місця й додану вартість для України та буде гідно представляти нашу країну у світі. Впевнені, що зможемо це зробити!

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 5

Фото: Віктор Распутін

Розширення виробничих потужностей перероблення лісових грибів

Максим Заіка

Максим Заіка

Операційний директор компанії BIONERICA

Bionerica – компанія, що заготовляє, оброблює й реалізує недеревну продукцію лісу й культивованих ягід. Повномасштабна війна поставила перед нами нові виклики. Один із них – потреба з’ясувати, що може посилити компанію й зробити її розвиток більш стійким. Наша відповідь – нові для України продукти, наприклад мухомор та їжовик, а також нові ринки – Японія, Південна Корея й Малайзія. 

Кожна вкладена в наше виробництво копійка притягує за собою сотні нових робочих місць, тисячі гривень сплачених податків, створює новий продукт для українських компаній. Нині ми плануємо дообладнати цех сушіння й стати найбільшим переробником дикорослих грибів в Україні.

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 6

Фото: Віктор Распутін

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 7

Фото: Віктор Распутін

Попередній слайд
Наступний слайд

Проєкт з автоматизації й диджиталізації бізнес-процесів та навчання хмарних адміністраторів

Михайло Городецький

Михайло Городецький

Директор компанії Indi Vision

Наш проєкт – це соціальна ініціатива, завдяки якій кожен охочий зможе опанувати нову спеціальність та отримати добре оплачувану роботу хмарного адміністратора.

Більшість сучасного програмного забезпечення живе у хмарах – цифрових сховищах даних. Наприклад, багато хто знає Microsoft 365 – хмарний інтернет-сервіс і програмне забезпечення, що містить у собі такі програми, як Word, Excel, PowerPoint, Microsoft Teams та багато інших. Цей потужний інструмент може підняти ІТ-інфраструктуру будь-якого бізнесу на світовий рівень. Але для цього його потрібно правильно налаштувати й підтримувати його роботу. Саме для цього ми й навчаємо людей працювати із хмарами.

Насамперед ми бажаємо навчити жінок з дітьми, надати їм роботу в Україні чи за її межами. У серці цього проєкту дуже особиста історія. Кілька років тому мій девʼятирічний син утратив маму. Друзі стверджували, що буде дуже складно ростити дитину й водночас інтенсивно працювати. Проте мені вдалося, бо я був готовий до цього виклику. Інші – ні. Тому я вирішив їм допомогти.

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 8

Фото: Віктор Распутін

Офісні кабіни, що замінюють класичні переговорні кімнати

Анна Сербіна

Анна Сербіна

Співзасновниця SilentBox

Великі відкриті офіси мають одну значну проблему: мало місця для дзвінків і зустрічей віч-на-віч, бракує невеликих кімнат для перемовин, де можна попрацювати наодинці. 

Офісні кабіни змінюють звички співробітників. Завдяки унікальному дизайну, продуманій ергономіці й технологічності вони дозволяють легко фокусуватися, ефективно працювати й наприкінці дня не почуватися втомленим.

Наш проєкт – успішний приклад імпортозаміщення, бо раніше такі кабіни привозили з Європи. Однак тепер завдяки вдалій конструкції й дизайну вже наші кабіни мають попит у ЄС. Ми розпочали експорт української продукції з високою додатковою вартістю – це робочі місця, валютний виторг та експансія українських брендів у світі. 

Основна мета на поточний рік – увійти в п’ятірку брендів за впізнаваністю в ЄС у ніші офісних кабін. Велика мета – побудувати велике серійне виробництво в Україні й експортувати нашу продукцію по всьому світу.

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 9

Фото: Віктор Распутін

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 10

Фото: Віктор Распутін

Попередній слайд
Наступний слайд

Сучасна екологічна лабораторія з дослідження вмісту вуглецю в матеріалах для промислових підприємств

Владислав Антипов

Владислав Антипов

Генеральний директор та засновник компанії ЦЕРН

На початку цього року Єврокомісія провела оцінку рівня євроінтеграції України. За сферу «Довкілля та зміна клімату» наша країна отримала мінімальний бал. Однією з причин цього стали проблеми з розрахунком викидів CO2 від промислових підприємств. У ЄС такі розрахунки проводяться на основі лабораторних аналізів, у нас – на основі довідкових коефіцієнтів з книжок. Саме тому ми вирішили створити сучасну лабораторію, що аналізуватиме вміст вуглецю й даватиме змогу рахувати викиди CO2 за європейськими стандартами.

Ми хочемо поєднати екологію з ІТ та зробити єдину цифрову систему всіх викидів CO2 в Україні. Це «Дія» в галузі зміни клімату й викидів парникових газів. Нині над аналогічними проєктами працюють кілька розвинутих країн, але ми маємо змогу зробити нашу систему більш сучасною й зручною. Завдяки Міністерству цифрової трансформації ми маємо один з найвищих у світі темп цифровізації держави. Чому б не зробити ще один прорив? Це посилить бренд України у світі, зробить нашу державу більш екологічною й поліпшить якість життя всіх українців. 

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 11

Фото: Віктор Распутін

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 12

Фото: Віктор Распутін

Попередній слайд
Наступний слайд

Розумні автомобільні ваги

Іван Мовчан

Іван Мовчан

Директор Української вагової компанії

Ціль нашого проєкту – зробити автомобільні ваги розумними, а роботу з ними безпомилковою, зрозумілою й простою. Ми не маємо на меті замінити працівника, ми хочемо допомогти йому технологіями Predictive Maintenance, Machine Learning та AI. 

Ідея виникла, коли я почав заглиблюватися в Індустрію 4.0 й усвідомив, що розумними повинні бути не лише побутові пристрої, а й промислові.

Конкуренція на світовому ринку автомобільних ваг традиційно зосереджена навколо технології виробництва металоконструкцій і електронного обладнання. Ми хочемо додати в ІоТ ваги дух (Spirit), що й буде головною цінністю для споживачів. У цьому ми бачимо збільшення експортного потенціалу до €40 млн. 

Кінцева мета проєкту – забезпечити єдність вимірювань у сфері вантажних перевезень. 

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 13

Фото: Віктор Распутін

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 14

Фото: Віктор Распутін

Попередній слайд
Наступний слайд

Діагностична продукція для виявлення збудників інфекційних захворювань

Олександра Українець

Олександра Українець

Директорка компанії Sanimed-M

Успіх лікування залежить від якісної діагностики. Завдяки сучасним технологіям ми в змозі запропонувати лабораторіям сучасні, високоякісні й комфортні у використанні готові реагенти. 

Завдяки співпраці з нашими європейськими партнерами ми змогли втілити інноваційні технології створення виробів для діагностики інфекцій. Після чого ми вирішили впровадити використання вітчизняними лабораторіями саме готових до застосування продуктів.

Наш продукт допоможе частково розвʼязати проблеми охорони здоров’я за допомогою широкого асортименту спеціальних середовищ для ідентифікації відповідних патогенних мікроорганізмів.

Епідемічна ситуація з інфекційними захворюваннями в Україні потребує постійного удосконалення методів діагностики з метою зниження інфікованості/захворюваності. Ми плануємо запустити в Хмельницькому друге виробництво задля забезпечення всіх лабораторій країни готовими, зручними у використанні та якісними поживними середовищами.

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 15

Фото: Віктор Распутін

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 16

Фото: Віктор Распутін

Попередній слайд
Наступний слайд

Сервіс, що допомагає бізнесу збирати та обробляти зворотний звʼязок від клієнтів

Сергій Шапіренко

Сергій Шапіренко

Директор компанії Revisior

Revisior – комплексний сервіс зворотного звʼязку й індексу споживчої лояльності (NPS). Ми надаємо детальну аналітику сервісу в цифрах і графіках для повного розуміння ситуації й оперативних рішень. Допомагаємо бізнесу повертати, утримувати та залучати клієнтів завдяки системі контролю якості сервісу. 

Кожен бізнес втрачає близько 45% клієнтів протягом перших 100 днів роботи. З них майже 57% припиняють співпрацю через низький рівень сервісу, а власник отримує менше 1% скарг. Компанії втрачають величезні гроші, не утримуючи своїх клієнтів.

Сервіс Revisior допомагає оперативно збирати відгуки від клієнтів з будь-яких каналів комунікації в єдину омніканальну систему. Про кожен відгук наші клієнти отримують миттєве повідомлення в месенджері, імейлі чи персональному кабінеті. Детальна аналітика сервісу й семантичний аналіз відгуків показує, що потрібно змінити, аби покращувати рівень сервісу й підвищити лояльність до бренда.

В Україні нам довіряють уже понад 150 компаній, серед яких «Укрзалізниця», «Нова пошта», «Інтертоп», Meest, Fozzy Group, «Укрпошта», Pandora й багато інших.

Плануємо надалі масштабуватися у країнах ЄС та США. Вже відкрили компанію у Польщі та підʼєднали перших клієнтів. Наша ціль – розвивати першокласний сервіс по всьому світу за допомогою українського продукту. 

10 нових проєктів, що готові змінити Україну і світ. Хто за ними стоїть та в чому їхня інноваційність /Фото 17

Фото: Віктор Распутін

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні