Категорія
Інновації
Дата

9000 кібератак за два роки. Як злам «Київстару» змінив підходи до кібербезпеки у великого бізнесу? Forbes запитав у Vodafone, lifecell, ДТЕК та «Укренерго»

Кібератаки на критичну інфраструктуру /ілюстрація згенерована Олександром Скоріченко за допомогою ШІ DALL-E

Кількість кібератак під час війни вимірюється тисячами Фото ілюстрація згенерована Олександром Скоріченко за допомогою ШІ DALL-E

Кількість кібератак на українські компанії, урядові організації та сектор безпеки та оборони виросла на 15,9% у 2023-му, йдеться в повідомленні Держспецзв’язку. Змінився й масштаб – у грудні хакери поклали найбільшого мобільного оператора «Київстар». Які уроки український бізнес виніс із цієї атаки та як готується до чергового витка кібервійни?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

За майже два роки великої війни хакери здійснили понад 9000 кібератак на українські компанії та держпідприємства, свідчать дані СБУ, надані на запит Forbes.

Останні гучні кейси – атака на «Київстар» 12 грудня 2023 року, яка на кілька днів залишила без зв’язку 24,4 млн абонентів найбільшого оператора, та січнева атака на дата-центр «Парковий», клієнтами якого є десятки державних компаній. Через це частково не працювали сервіси державних «Нафтогазу», «Укрпошти» та «Укрзалізниці», а також система перетину кордону «Шлях». 

«Після атаки на «Київстар» стало зрозумілим, що злам компаній критичного сектору – цілком реальний», – каже менеджер підрозділу платформ безпеки оператора lifecell Іван Соколов.

Forbes звернувся до 10 компаній та двох великих банків із проханням прокоментувати, як вони готуються до чергового витка кібервійни. Державний ПриватБанк, оператор фіксованого зв’язку «Укртелеком», продуктова IT-компанія Ajax Systems та фармацевтичний гігант «Фармак» відмовилися коментувати це питання, пославшись на безпекові причини. 

Як захищаються інші критично важливі компанії?

Як відбуваються кібератаки на критичну інфраструктуру 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні