ЄС затвердив єдині правила для криптоактивів. Як це вплине на європейський та український ринок. Пояснюють юристи Даниїл Волощук та Вʼячеслав Златін /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

ЄС затвердив єдині правила для криптоактивів. Як це вплине на європейський та український ринок. Пояснюють юристи Даниїл Волощук та Вʼячеслав Златін

Getty Images

20 квітня Європарламент затвердив перші у світі зведені вимоги для криптовалют - MiCA (Markets in Crypto-assets). Що це за вимоги, чому на них так чекав криптобізнес та як впливатимуть на український ринок та компанії. Пояснюють юристи Juscutum Даниїл Волощук та Вʼячеслав Златін.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Уніфікація законодавства щодо функціонування ринку криптоактивів бере початок з 24 вересня 2020 року, коли Європейська Комісія виступила з пропозицією щодо єдиних правил його регулювання в ЄС — MiCA.

24 листопада 2021 року Рада ЄС затвердила переговорний мандат щодо MiCA. Далі були перемовини між законодавцями, які розпочалися 31 березня 2022 року та завершилися попередньою угодою від 30 червня 2022 року. Її й схвалив Європейський парламент 20 квітня.

Криптоспільнота, включаючи представників великих криптовалютних платформ, позитивно сприйняла уніфікацію європейського законодавства. Прийняття MiCA — ключовий момент для криптоіндустрії в регіоні, так прокоментував подію віцепрезидент з міжнародної політики Coinbase Том Дафф Гордон. 

Чому крипторинок так чекав MiCA

На загальному європейському рівні не існує жодних загальних правил регулювання крипторинку. Чинне регулювання ґрунтується на різноманітті нормативно-правових актів, роз’яснень та настанов в законодавстві різних держав-членів ЄС. Є окремі, що протидіють відмиванню коштів, для послуг, повʼязаних з нерегульованими криптоактивами, в тому числі — діяльності криптовалютних торгових платформ, та з обміну або зберіганню криптоактивів.

Як наслідок — в ЄС відсутня єдина правова визначеність природи криптоактивів. Така ситуація робить їх власників вразливими до ризиків, стримує розвиток ринку, обмежує можливості інноваційних цифрових послуг, альтернативних платіжних інструментів, слугує платформою для маніпуляцій ринком та основою фінансових злочинів.

Тепер ринок криптоактивів існуватиме за єдиними правилами та принципами. Це створить підґрунтя для розвитку технологічних інновацій, відреагував засновник біржі LCX Монті Метцгер на прийняття MiCA.

Для чого приймали MiCA 

Три цілі MiCA:

  • Гармонізувати європейські стандарти для емісії та обігу різних типів віртуальних активів. 
  • Підтримка інновацій та впровадження нових технологій.
  • Захист прав споживачів та інвесторів.

MiCA будуть застосовувати до юридичних та фізичних осіб, а також бізнесу, що займається емісією криптоактивів, допуском до торгівлі або наданням послуг, повʼязаних з криптоактивами в ЄС.

Нові правила також поширюватимуться на ринкові зловживання, пов’язані з будь-якими видами транзакцій або послуг: маніпулюванням та інсайдерською торгівлею.

Нове регулювання

MiCA визначають, хто такий постачальник послуг криптоактивів або «CASP». Це будь-яка особа, чиєю діяльністю або бізнесом є надання однієї або декількох послуг з віртуальних активів третім особам на професійній основі.

Положення MiCA так класифікують послуги з віртуальних активів:

  • зберігання та адміністрування віртуальних активів від імені третіх осіб;
  • функціонування торговельного майданчика для віртуальних активів;
  • обмін віртуальних активів на грошові кошти;
  • обмін віртуальних активів на інші віртуальні активи;
  • розміщення віртуальних активів;
  • надання послуг з переказу віртуальних активів від імені третіх осіб;
  • отримання і передача замовлень на віртуальні активи від імені третіх осіб;
  • надання консультацій щодо віртуальних активів;
  • діяльність з управління портфелем віртуальних активів.

Щоб надавати послуги з віртуальних активів, постачальники повинні будуть:

  • Отримати ліцензію. Так постачальник послуг зможе працювати в усіх країнах-членах ЄС.
  • Мати зареєстрований офіс в ЄС.
  • Відповідати високому рівню організаційних вимог.
  • Мати страхове покриття.
  • Дотримуватися порядку обробки та зберігання персональних даних клієнтів.
  • Мати мінімальний статутний капітал на рівні від 50 000 євро до 150 000 євро, залежно від виду послуг, та інше.

Це має захистити споживачів від ризиків, повʼязаних з інвестиціями в криптоактиви, в тому числі й шляхом відповідальності постачальника послуг у разі втрати криптоактивів клієнтів.

Питання токенів також врегульовано

MiCA встановлюють три види токенів, які не підпадають під дію законодавства щодо фінансових послуг:

  • Asset-referenced токени. Їх функція — підтримувати стабільну вартість шляхом прив’язки до декількох валют, які є законним платіжним засобом, одного або декількох товарів, криптоактивів або кошика таких активів. Будуть виступати як засіб платежу, а також як засіб зберігання вартості.
  • E-money токени — криптоактиви зі стабільною вартістю, базуються на одній фіатній валюті та будуть функціонувати подібно до електронних грошей, замінюючи фіатну валюту в платежах.
  • Utility токени — надають доступ до додатків, послуг або ресурсів.

Емітенти цих токенів будуть зобов’язані опублікувати офіційний документ (англійською мовою або офіційною мовою держави ЄС) з інформацією про характеристики токена, основну технологію, ризики та інформацію про сам проєкт.

Додатково, в залежності від виду токена, до емітентів можуть бути застосовані інші вимоги, наприклад, щодо статутного капіталу, наявності зареєстрованого офісу в ЄС, статусу установи електронних грошей, ліквідного резерву.

Положення MiCA не будуть регулювати фінансові інструменти, депозити, невзаємозамінні токени (за винятком випадків, коли вони підпадають під наявні категорії токенів), стейкінг та платформи децентралізованих фінансів.

Коли MiCA наберуть чинності

Очікується, що MiCA набере чинності в липні 2023 року, після схвалення всіма учасниками-членами ЄС.

Нові правила крипторинку застосовуватимуть поступово:

  • Положення щодо стейблкоінів почнуть застосовуватися з липня 2024 року.
  • Положення щодо емітентів та постачальників послуг почнуть застосовуватися з січня 2025 року.

Це надасть державам-членам ЄС час для прийняття вторинного законодавства, а бізнесу – для адаптації до нового регулювання.

MiCA та український ринок криптоактивів

Верховна Рада України вже проголосувала закон №2074-IX від 17 лютого 2022 року «Про віртуальні активи», який набере чинності з дня прийняття законопроєкту №7150 від 13 березня 2022 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами».

При розробці документа враховано рекомендації Міжнародної групи з протидії відмиванню «брудних» грошейFATF.

Однак, зважаючи на отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС, норми українського законодавства щодо криптовалютної індустрії необхідно буде адаптувати до європейських стандартів. Зокрема, з урахуванням MiCA.

Тепер, окрім вже очікуваних змін до Податкового кодексу, мають змінити й ухвалений закон «Про віртуальні активи». Його оновлений текст, з урахуванням положень MiCA та найкращої європейської практики, незабаром має оприлюднити Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР). Текст представлять для публічного обговорення з профільними державними органами та представниками криптоспільноти.

Щоб здійснювати свою діяльність в Україні, український криптобізнес має готуватися до суттєвих змін у законі та відповідати вимогам перейнятого до українського законодавства регламенту MiCA.

А український бізнес, який має офіси та працює на території ЄС, має адаптовувати свої бізнес-процеси згідно з новими MiCA-стандартами ринку. Як переформатовувати внутрішні процеси (за необхідності), так і дотримуватися зовнішніх вимог.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні