Категорія
Інновації
Дата

Від Нижнього Новгорода до головного вченого найвідомішого ШІ-стартапу. Хто такий Ілля Суцкевер, який опинився в центрі скандалу зі звільненням гендиректора OpenAI Сема Альтмана

OpenAI, Ілля Суцкевер, Ілон Маск, Сем Альтман /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Головний науковий спеціаліст OpenAI Ілля Суцкевер опинився в центрі історії зі звільненням гендиректора Сема Альтмана. Вісім років тому Ілон Маск переконував його покинути Google та доєднатися до OpenAI. Фото Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Головний науковий спеціаліст OpenAI Ілля Суцкевер опинився в центрі історії зі звільненням гендиректора Сема Альтмана. Вісім років тому Ілон Маск переконував його покинути Google та доєднатися до OpenAI. Хто такий Суцкевер, який, на відміну від Альтмана, не балував медіа своїми інтерв'ю?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ввечері у четвер, 16 листопада, гендиректору OpenAI Сему Альтману написав головний науковий спеціаліст компанії Ілля Суцкевер, 37. Той попросив зідзвонитися наступного дня в обід. У визначений час Альтман приєднався до дзвінка у Google Meet, де вже були присутні всі члени ради директорів. 

Суцкевер повідомив Альтману, що його звільняють із посади гендиректора і що невдовзі з’являться новини про це. Менш ніж за пів години OpenAI опублікував офіційну заяву про звільнення Альтмана у своєму блозі. 

Таку версію розвитку подій опублікував президент компанії Грег Брокман у соцмережі X. Він дізнався про своє звільнення від ради директорів за 10 хвилин до офіційного повідомлення. Хоч рада і залишила Брокману посаду в компанії, той сам подав у відставку. 

Як Суцкевер опинився в OpenAI?

Між OpenAI та Google

Суцкевер народився в російському місті Нижній Новгород за п’ять років до розвалу СРСР у сім’ї російського інженера та співавтора винаходів у галузі електроніки Юхима Суцкевера. Сім’я репатріювалася в Ізраїль, коли хлопцеві було шість років.

У 2000–2002 роках він навчався у Відкритому університеті Ізраїлю. Довчався у Торонтському університеті на математичному факультеті, оскільки його сім’я переїхала в Канаду. У тому ж університеті Суцкевер здобув магістерську й докторську ступені. 

Його науковим керівником був Джеффрі Гінтон – піонер у галузі штучного інтелекту, якого називають хрещеним батьком ШІ. У 2012 році він разом із Суцкевером та ще одним студентом, українцем Алексом Крижевським, заснували ШІ-стартап DNNresearch. 

Один із винаходів компанії – нейронна мережа AlexNet, що застосовується для розпізнавання зображень. Це досягнення значно просунуло сферу комп’ютерного зору та популяризувало використання глибокого навчання для завдань розпізнавання зображень. У березні 2013-го Google придбав стартап науковців. Сума угоди не розголошувалася, додатково до неї Google подарував $600 000 університету на дослідження Гінтона. Суцкевер продовжив свою роботу у ШІ-лабораторії Google Brain.

Ілля Суцкевер

Ілля Суцкевер, 37. Джерело: Стенфордський університет

Під час роботи в Google Суцкевер відіграв ключову роль у розробці комп’ютерної програми AlphaGo. ШІ-інтелект програми був натренований для стратегічної настільної гри в го. AlphaGo стала першою компʼютерною програмою, що виграла в людини – професійного гравцевя в го Лі Седола. 

У 2015 році Суцкевер привернув увагу генерального директора Tesla Ілона Маска, який на той час переймався, що Google скуповує ШІ-стартапи. Маск був занепокоєний потенційною небезпекою ШІ для людства. «Чи є спосіб застрахувати або підвищити ймовірність того, що штучний інтелект розвиватиметься вигідно?» – ставив собі питання Ілон Маск в інтерв’ю головному редакторові Wired Стівену Леві в 2015 році. 

За наполяганням Маска Суцкевер залишив Google, аби стати співзасновником і головним науковим співробітником некомерційної організації OpenAI. Вона передбачалася як противага Google у сфері ШІ. «Це була одна з найжорсткіших битв за наймання з тих, що я будь-коли мав, але це було справді основою успіху OpenAI», – сказав Маск у подкасті Лекса Фрідмана 9 листопада 2023 року. 

Колаж Анна Наконечна

Очолив OpenAI сам Маск і колишній президент Y Combinator Сем Альтман Фото Колаж Анна Наконечна

Очолив OpenAI сам Маск і колишній президент Y Combinator Сем Альтман. Суцкевер став головним науковим співробітником. «Ілля був джерелом приземлення: він був чітким технічним експертом із широкими знаннями та баченням», – згадував перше враження про Суцкевера інший співзасновник OpenAI Грег Брокман.

В OpenAI Суцкевер відіграв ключову роль у розробці великих мовних моделей, включно з GPT-2, GPT-3 і моделлю генерування зображеннь DALL-E. 

На відміну від Альтмана, Суцкевер не настільки публічна людина. Однак 26 жовтня він дав інтерв’ю виданню MIT Technology Review, у якому говорив переважно про потенційні загрози штучного інтелекту. 

Питання безпеки використання ШІ було головним фактором у зміні керівництва OpenAI, писали The Wall Street Journal та Bloomberg із посиланням на обізнаних співрозмовників. Суцкевер не погоджувався з Альтманом щодо того, як швидко комерціалізувати генеративні продукти ШІ та які кроки потрібні для зменшення потенційної шкоди для людства. Звільнення відбулося після внутрішніх суперечок серед співробітників про те, чи достатньо безпечно компанія розробляє штучний інтелект, писав The Information.

«Інженери висловили занепокоєння щодо поспішного виведення технологій на ринок без відповідних перевірок безпеки в гонитві за отриманням прибутку від ажіотажу навколо ChatGPT, – написав на Reddit один із користувачів, який представився як працівник OpenAI. – Але Сем кинувся вперед. Ось хто він такий. Не хотів нас слухати».

На початку листопада OpenAI презентувала поліпшену версію популярної моделі GPT-4 – GPT-4 Turbo. Користувачі платної підписки отримали можливість створювати власні версії GPT. Компанія також обіцяла запустити GPT Store для їхнього продажу. За тиждень після оновлення OpenAI зупинила реєстрацію нових користувачів для ChatGPT Plus через сплеск використання.

«Очевидно важливо, щоб будь-який суперінтелект, створений будь-ким, не вийшов з-під контролю», – сказав Суцкевер в інтервʼю MIT Technology Review 26 жовтня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні