Сем Альтман, колишній гендиректор OpenAI. /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Боротьба за владу в OpenAI. Чому розробник ChatGPT так різко звільнив Сема Альтмана? Пояснює інвестиційний аналітик Horizon Capital Андрій Бродецький

Сем Альтман, колишній гендиректор OpenAI. Фото Getty Images

Американська ШІ-лабораторія OpenAI, яка розробила ChatGPT, одним днем звільнила Сема Альтмана з посади гендиректора. Це стало несподіванкою і для самого Альтмана. Тепер інвестори тиснуть на компанію, щоб відновити його на посаді. Андрій Бродецький, інвестиційний аналітик Horizon Capital, пояснив імовірні причини звільнення у своєму дописі у LinkedIn. З дозволу автора Forbes публікує переклад допису із доповненнями від автора.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Читання новин у суботу, 18 листопада, нагадувало перегляд серіалу в реальному часі. Генерального директора найважливішої у світі компанії в галузі штучного інтелекту звільняє рада директорів просто у розпал ШІ-революції. Поділюся ключовими фактами із десятків статей у бізнес-медіа та власними думками щодо ситуації. 

Рада директорів OpenAI 17 листопада звільнила Сема Альтмана з посади генерального директора. Чому? Ймовірно, через боротьбу за владу між співзасновниками. Ця боротьба могла бути викликана несумісністю поглядів на майбутнє компанії.

Альтман хотів швидко розробляти ще потужніші ШІ-продукти. Він оголосив про початок роботи над GPT-5 за кілька днів після великого оновлення ChatGPT, флагманського проєкту OpenAI. Також він планував залучити десятки мільярдів фінансування від засновника SoftBank Масайосі Сона та інвесторів із Близького Сходу для створення вертикально інтегрованої компанії, яка вироблятиме власні чипи та ШІ-пристрої.

Натомість співзасновник OpenAI та головний науковець Ілля Суцкевер був відданий первинній місії організації – розробляти безпечний AGI, який відповідає суспільним цінностям. Розбіжності в баченні між співзасновниками призвели до боротьби за владу: після внутрішніх дебатів Суцкевера призначили керівником проєкту з безпеки ШІ, але його роль у компанії зменшилася.

Конфлікт між комерційними амбіціями Альтмана та початковою місією компанії не зʼявився раптово. 2021 року саме через це компанію залишив віцепрезидент із досліджень Даріо Амодеі. Він заснував Anthropic – одного з головних та найкраще профінансованих конкурентів OpenAI, який залучив понад $7 млрд інвестицій на побудову безпечного ШІ, зокрема від Alphabet та Amazon.

Getty Images

Getty Images

Отже, хто насправді звільнив Альтмана? Щоб відповісти на це питання, варто поглянути на незвичайну корпоративну структуру OpenAI. Її було засновано як некомерційну організацію у 2015 році з метою дослідження та розробки безпечного AGI, який би сприяв людству. У 2019-му OpenAI створила комерційну дочірню компанію, яка могла залучати зовнішнє фінансування для створення нових великих мовних моделей, таких як GPT-3, і, власне, заробляти гроші, випускаючи продукти на кшталт ChatGPT та OpenAI API.

До ради директорів некомерційної організації OpenAI входило шестеро членів. Троє з них – співзасновники OpenAI. Сем Альтман – підприємець, інвестор та експрезидент топового акселератора Y Combinator, Грег Брокман – колишній технічний директор Stripe, та Ілля Суцкевер – провідний дослідник ШІ та автор проривних досліджень у галузі нейромереж. У раді також були незалежні директори – гендиректор сервісу Quora Адам Дʼанджело, технологічний засновник та вчений Таша Макколі та експерт із ШІ-безпеки Хелен Тонер.

Боротьба за владу в OpenAI. Чому розробник ChatGPT так різко звільнив Сема Альтмана? Пояснює інвестиційний аналітик Horizon Capital Андрій Бродецький /Фото 1

Корпоративна структура OpenAI.

Варто зазначити, що серед членів ради не було інвесторів. Ілон Маск залишив раду у 2018 році через конфлікт інтересів із Tesla. Рід Хоффман пішов у березні 2023 року також через конфлікт інтересів зі своїми проєктами – він є співзасновником Inflection AI та інвестує в інші ШІ-стартапи через свій венчурний фонд Greylock. Microsoft не має місця в раді директорів навіть після інвестицій у $10 млрд.

Усі троє зовнішніх директорів гаряче підтримували ідею безпечного ШІ. Крім того, у них були питання щодо статусу нових ініціатив Альтмана – зокрема, чи будуть ці комерційні компанії підпорядковуватись OpenAI. Разом із Суцкевером вони мали більшість голосів і звільнили Альтмана з посади генерального директора. Дізнавшись про це, співзасновник та президент OpenAI Грег Брокман також залишив компанію на знак протесту. З ним пішли ще принаймні троє старших дослідників.

Дії ради стали сюрпризом не лише для Альтмана та Брокмана, а й для найбільшого інвестора компанії – Microsoft. Генеральний директор Сатья Наделла був розлючений і здивований новинами, пишуть медіа.

Ситуація розвивається стрімко, і найближчими днями та тижнями зʼявиться більше інформації. Я виокремлю кілька тем для спостереження.

Що чекає на OpenAI? Альтман привів компанію до беззаперечного лідерства у сфері ШІ. Під його керівництвом OpenAI створила найгарячіший технологічний сервіс, що зростає найшвидше у світі, досягнувши обороту в $1,3 млрд і оцінки в $86 млрд (на вторинному ринку) лише за кілька років. Хто зможе керувати компанією краще? Як звільнення генерального директора вплине на моральний дух співробітників? Яке бачення принесе новий лідер замість грандіозних планів Альтмана з GPT-5, власними чипами та гаджетами?

Shutterstock

Shutterstock

Що робитиме Сем Альтман? Він уже оголосив про створення нової компанії. Очевидно, з фінансуванням проблем не буде. Якщо він зможе залучити таланти з OpenAI, майбутнє останньої стане ще більш сумнівним. Чи зможе він повернутися на посаду за підтримки інвесторів OpenAI?

Що робитиме Microsoft? Технологічний гігант уже глибоко інтегрував технології OpenAI у свої продукти. Очевидно, переворот у раді директорів – не те, що хотілося б бачити після такої великої ставки на лідера ШІ-революції. Як пишуть медіа, Microsoft поки що переказав лише частину своїх інвестицій із суми у $10 млрд. Значна частина цих коштів являє собою кредити на хмарні потужності.

А тепер Microsoft разом з іншими інвесторами OpenAI – мегафондами Sequoia та Tiger Global – обговорює план повернення Альтмана. За інформацією Forbes, план полягає в тому, щоб переконати новий менеджмент OpenAI в «неприйнятності ситуації через масовий бунт старших дослідників, блокування кредитів на хмарні обчислення від Microsoft і потенційний позов від інвесторів».

Стратегічний директор OpenAI Джейсон Квон у внутрішньому листі запевнив співробітників, що компанія активно працює над поверненням Альтмана. Цю ідею точно підтримають співробітники, які хотіли продати свої акції компанії за оцінкою $86 млрд, але тепер не можуть цього зробити – інвестор Thrive Capital поставив угоду на паузу у світлі останніх новин. За даними джерел The Information, якщо Альтман повернеться, рада директорів муситиме піти у відставку. Це стане локальною перемогою інвесторів, але викличе нові питання щодо місії й цінностей компанії.

Getty Images

Getty Images

Як це все вплине на індустрію ШІ? Чи пришвидшать конкуренти темпи розвитку, користуючись слабкістю OpenAI? Чи призведуть катаклізми в компанії до відтоку талантів? Чи побачимо ми нових лідерів у споживчому та корпоративному сегментах ШІ? Якщо OpenAI не вироблятиме власні ШІ-чипи, гаджети та нові гігантські LLM, хто це зробить?

Щодо корпоративної структури – побудова найкращого споживчого ШІ-продукту за всі часи з «експертами з ШІ-безпеки» замість інвесторів у раді директорів має вигляд фундаментального конфлікту інтересів.

Я прочитав новини про звільнення Альтмана одразу після перегляду останнього епізоду WeCrashed, серіалу про історію WeWork. Рада директорів WeWork також звільнила засновника та генерального директора компанії. Це було правильне та необхідне рішення, оскільки він нестабільно керував бізнесом, знищував цінність для акціонерів та ледь не довів компанію до банкрутства, при цьому говорячи нісенітниці про порятунок людства.

У випадку з OpenAI все інакше. Генеральний директор веде компанію до створення видатних продуктів із величезною швидкістю, захоплює значну частку зростаючого ринку та будує лідера індустрії з вибуховим зростанням доходів. А рада директорів знищує цю історію лише через внутрішню боротьбу за владу? Я не розумію цього.

Поза сумнівом, ми побачимо серіал, заснований на цих подіях. Але поки що новини захопливіші за будь-який фільм.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні