Категорія
Життя
Дата

Дисципліна без покарань, допитливість, фінансова грамотність. Найкращі книги про виховання дітей – радять підприємці

Дисципліна без покарань, допитливість, фінансова грамотність. Найкращі книги про виховання дітей – радять підприємці /колаж Анастасія Решетнік

колаж Анастасія Решетнік

Як побудувати якісне спілкування з дитиною, виховати її допитливою, самостійною та фінансово грамотною? Підприємці шукають відповіді в літературі з виховання дітей. Топменеджери та підприємці Дмитро та Оксана Феліксови, Анна Адом, Лідія Білас, Михайло Галян і Юлія Федосюк радять 12 улюблених видань

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Щоб навчитися батьківству, можна спиратися на досвід своїх родин, інтуїцію та експертну допомогу, каже засновниця мережі освітніх проєктів MriyDiy Лідія Білас. «Як правило, потрібно все це і навіть більше, – додає підприємиця. – В нагоді може стати хороша література з виховання дітей».

Forbes зібрав книги, які допомагають батькам виховати емоційно здорових, допитливих і самостійних дітей. Літературу з «батьківської» бібліотеки радять засновник книгарні Readeat Дмитро Феліксов, його дружина та бізнес-партнерка Оксана Феліксова, засновниця мереж КМДШ і MriyDiy Лідія Білас, ексдиректорка з управління персоналом Ferrexpo Анна Адом, СЕО компанії Boosters Михайло Галян і СЕО платіжного сервісу UAPAY Юлія Федосюк.

Як побудувати стосунки з дітьми

«Важливо, щоб ваші батьки прочитали цю книжку (а ваші діти радітимуть, якщо і ви це зробите)», Філіппа Перрі

радять Дмитро та Оксана Феліксови

«Важливо, щоб ваші батьки прочитали цю книжку (а ваші діти радітимуть, якщо і ви це зробите)», Філіппа Перрі

«Важливо, щоб ваші батьки прочитали цю книжку (а ваші діти радітимуть, якщо і ви це зробите)», Філіппа Перрі

Про що книга

Книга про батьківство британської письменниці і психотерапевтки Філіппи Перрі вийшла в 2019 році і стала бестселером The Sunday Times. На прикладах своїх пацієнтів і на основі власного досвіду материнства Перрі пояснює, як батькам побудувати якісний контакт із дітьми. 

Брак стосунків, на які діти можуть спертися, порушує в них відчуття безпеки. І навпаки, здорове спілкування з батьками стане для дитини джерелом сили, пише Перрі. Налагодити комунікацію найчастіше заважають очікування щодо дітей, страх за них і деструктивні моделі виховання, що дісталися «у спадок» від попереднього покоління, вважає психологиня.

«Хороша новина в тому, що ви можете змінити ці патерни, і це покращить життя ваших дітей», – каже Перрі. Вона розповідає, як реагувати на істерики, скиглення і брехню, як правильно встановлювати обмеження і вести діалог із дитиною.

Відгук Феліксових:

Легка для розуміння, з практичними порадами та ідеями про те, як зміцнити родинні стосунки. Перрі наголошує, що батькам необхідно зрозуміти себе та особливості власного виховання, адже ми переймаємо патерни поведінки і несвідомо переносимо їх у власне життя. Спойлер: ключем до всього є спілкування.

У книзі максимально добре донесли важливість емоційного звʼязку з дитиною. Це не загальний набір лайфхаків та порад, а мапа руху світом батьківства. Це підкуповує і змушує повертатися до неї час від часу. Радимо книгу всім батькам, які хочуть будувати емоційно здорові стосунки зі своїми дітьми та насолоджуватися спілкуванням із ними.

«5 мов любові до дітей», Гері Чепмен і Росс Кемпбелл

радить Анна Адом

«5 мов любові до дітей», Гері Чепмен і Росс Кемпбелл

«5 мов любові до дітей», Гері Чепмен і Росс Кемпбелл

Про що книга

Перша книга сімейного консультанта Геррі Чепмена «5 мов кохання» стала бестселером The New York Times. Після цього Чепмен поповнив серію ще кількома виданнями, зокрема книгою для батьків, яку написав разом із професором клінічної педіатрії Россом Кемпбеллом.

Щоб донести дитині свої почуття, потрібно демонструвати любов зрозумілим їй методом, вважає Чепмен. У кожної дитини є п’ять «мов любові», проте одна з них завжди домінує, йдеться у книзі. Автори пояснюють, як висловити любов до дитини через фізичний контакт, подарунки, слова, турботу і якісний час разом, і чому для одних дітей краще працюють поцілунки та обійми, а для інших – записки зі словами підтримки в ланчбоксі.

Відгук Адом:

Круті та неймовірно корисні поради зайнятим батькам про те, як побудувати міцні звʼязки з дитиною, пояснюючи та розуміючи її мову любові.

«Як говорити, щоб діти нас слухали. Як слухати, щоб діти з нами говорили», Адель Фабер і Елейн Мазліш

радить Юлія Федосюк

«Як говорити, щоб діти нас слухали. Як слухати, щоб діти з нами говорили», Адель Фабер і Елейн Мазліш

«Як говорити, щоб діти нас слухали. Як слухати, щоб діти з нами говорили», Адель Фабер і Елейн Мазліш

Про що книга

Як правильно спілкуватись з дітьми? Спеціалістки з сімейних стосунків Адель Фабер і Елейн Мазліш зібрали вправи та завдання з комунікації для батьків, які вони напрацьовували понад 20 років. Авторки навчають слухати, реагувати на слова дітей і допомагати їм розбиратися у власних почуттях.

Важливі правила – не заперечувати почуття дитини, а співчувати; ділитися власними переживаннями; заохочувати до самостійного вибору та шукати альтернативи покаранням, що сприятимуть самодисципліні.

Відгук Федосюк:

Автори наводять очевидні і не дуже поради спілкування з дітьми. Головне – вони ефективні.

Книги про виховання дошкільнят

«Перш ніж ваша дитина зведе вас з розуму», Найджел Латта 

радить Анна Адом

«Перш ніж ваша дитина зведе вас з розуму», Найджел Латта

«Перш ніж ваша дитина зведе вас з розуму», Найджел Латта

Про що книга

Перші роки життя – вирішальні для побудови стосунків між батьками та дітьми, вважає новозеландський сімейний психолог Найджел Латта. Він пропонує «реалістичні» стратегії для виховання дітей трьох вікових періодів: новонароджених, дошкільного і старшого (до 10 років) віку. 

Будь-яка поведінка дитини, зокрема конфліктна, це спосіб повідомити про щось батьків, пише Латта. Він аналізує базові конфліктні сценарії, як-от істерики, капризи, сон і харчування, та пропонує батькам інструменти реагування. 

Відгук Адом:

Докладно про те, як виростити дітей і залишитися в живих.

«Поглинаючий розум», Марія Монтессорі

радить Михайло Галян

«Поглинаючий розум», Марія Монтессорі

«Поглинаючий розум», Марія Монтессорі

Про що книга

Марія Монтессорі – одна з перших італійських докторок медицини. На початку ХХ століття освітянка розробила систему наукової педагогіки, в основі якої – фокус на природних запитах дітей. Дотепер метод Монтессорі використовують у державних і приватних школах у багатьох частинах світу, за ідеями докторки видається педагогічна література.

У книзі «Поглинаючий розум» Монтессорі описала розвиток дітей від народження до шести років. Зокрема, вона визначила, в який період дитина найбільш активно вивчає мову, досліджує дрібні предмети, розвиває соціальну поведінку. Монтессорі пропонує відповідним чином реагувати на кожен із «сенситивних періодів», закладаючи базу для наступних етапів розвитку. Наприклад, якщо дитині, яка активно досліджує предмети, дати помацати одну намистину, а потім кілька таких намистин, вона отримає уявлення про числа задовго до того, як розвине абстрактне мислення, пише науковиця.

Відгук Галяна:

У книжці описані особливі періоди сприйнятливості у дітей віком від 0 до 6 років. У цей період їм притаманні висока здатність до самоосвіти та величезна творча енергія. Авторка розповідає, як формуються основи розвитку руху, мовлення, письма та читання, і закладаються важливі якості характеру – зосередженість, терпіння, акуратність, допитливість.

«Проблеми малюка: гід по перших трьох роках батьківства», Джина Форд

радить Анна Адом

«Проблеми малюка: гід першими трьома роками батьківства», Джина Форд

«Проблеми малюка: гід по перших трьох роках батьківства», Джина Форд

Про що книга

Перш ніж стати авторкою бестселерів, британська експертка з догляду за дітьми Джина Форд працювала пологовою медсестрою. Її книги з виховання дошкільнят описують авторський підхід до вирішення дитячих проблем, пов’язаних зі сном і годуванням. Критики називають його «неліберальним», але Форд запевняє: строга дисципліна і чіткий розпорядок – кращі за вседозволеність, насамперед для дитини.

Відгук Адом:

У книзі повно порад з управління поведінкою дітей, які допоможуть зберегти атмосферу в сімʼї.

Альтернативні методи виховання

«Любов без умов», Алфі Кон

радить Лідія Білас

«Любов без умов», Алфі Кон

«Любов без умов», Алфі Кон

Про що книга

Література для батьків найчастіше фокусується на тому, як змусити дітей поводитися певним чином і контролювати їх, каже психолог і педагог Алфі Кон. Він вважає, що натомість потрібно шукати відповідь на інше питання: «Що потрібно дітям і як батьки можуть задовольнити ці потреби?» 

Кон радить відмовитися від звичних методів виховання, серед яких винагорода, похвала і покарання. Такі форми контролю привчають дітей, що їх люблять лише тоді, коли вони виконують вказівки, переконаний автор. Похвалу Кон радить замінити безумовною підтримкою. Адже найкращий спосіб сприяти успіхам дитини – допомогти їй полюбити своє заняття, а не отримати кращі результати, вважає педагог. 

Відгук Білас:

Батьківство – це цікаво і відповідально. Усім нам хочеться дати своїм дітям найкраще, і це прекрасно. Але діти не повинні бути об’єктом реалізації нездійснених мрій та планів батьків. Тому іноді найкраще, що ми можемо зробити для них, – дати їм трохи свободи.

Книга Алфі Кона – виклик традиційним методам виховання. Вона вчить, як змістити акцент на розвиток індивідуальності дітей, і допомагає розібратися, чому ми тримаємо життя дитини під контролем – заради неї самої чи щоб відчути себе важливими та потрібними. 

Тут є практичні поради, як дисциплінувати дітей без покарань і заохочень, і як виховувати в них здорову самооцінку. Кон впевнений, що можна будувати міцні стосунки зі своїми дітьми, засновані на взаємній любові, повазі та розумінні. 

«Як виховати надуспішних людей. The Woj Way», Естер Войчицькі 

радить Михайло Галян

«Як виховати надуспішних людей. The Woj Way», Естер Войчицькі

«Як виховати надуспішних людей. The Woj Way», Естер Войчицькі

Про що книга

Естер Войчицькі називають «супермамою» Кремнієвої долини. У неї три доньки: одна займала посаду генеральної директорки YouTube, інша заснувала біотехнологічну компанію 23andMe, третя стала професоркою педіатрії. Сама Войчицькі керує освітньою організацією Creative Commons і консультує Google з освітніх питань. 

Однієї недбалої фрази батьків достатньо, щоб позбавити дитину впевненості в собі, вважає Войчицькі. Вона запропонувала авторський метод виховання Woj Way, що базується на розвитку самостійності у дітей. Батьки повинні довіряти дітям і поважати їх, щоб ті не боялися ризикувати і брати відповідальність за свої рішення, пише Войчицькі.

Відгук Галяна:

Автор пропонує доповнену власними прикладами методику 5С. Це розшифровується як «самодовіра, самоповага, самостійність, співпраця, сердечність» – пʼять основних цінностей, які допомагають стати цілеспрямованими, успішними людьми.

Основна думка: дозволити дітям діяти самостійно, дбати про себе, цінувати та чути себе, поважати свою думку, висловлювати невдоволення та бути готовим не погодитися з думкою інших. Діти хочуть отримати схвалення і любов батьків, але якщо вони хочуть бути щасливими, їм доведеться прислухатися до себе.

«Про дітей. Заохочення духу свободи та допитливості», Ошо

радить Лідія Білас

Дисципліна без покарань, допитливість, фінансова грамотність. Найкращі книги про виховання дітей – радять підприємці /Фото 1

Про що книга

Трактат на тему виховання видали послідовники індійського філософа і проповідника Чандри Мохана Раджніша, більш відомого як Ошо. Автори запевняють: притаманні дітям від народження допитливість, грайливість і творчість згасають із віком через те, що від дітей вимагають продуктивності та «хорошої» поведінки. У книзі закликають давати дітям якнайбільше свободи, відкидаючи традиційні моделі виховання.

Відгук Білас:

Нехай вас не лякає ні назва, ні філософський підтекст, ні імʼя автора – твір читається і сприймається просто. Він про те, що дитина – це особистість, яка має право на свободу. Часто через те, що в дитинстві нашу свободу обмежували, ми, ставши дорослими, втрачаємо здатність щиро радіти і дивуватися, мріяти і вірити, бачити красу і добро.

Подарувавши дитині свободу, ми маємо великі шанси виростити сильну особистість зі світлою душею.

Про усвідомлене батьківство

«Стосунки в родині. Як стати усвідомленими батьками і сформувати сімейну культуру», Вікторія Боярина

радить Дмитро Феліксов

«Стосунки в родині. Як стати усвідомленими батьками і сформувати сімейну культуру», Вікторія Боярина

«Стосунки в родині. Як стати усвідомленими батьками і сформувати сімейну культуру», Вікторія Боярина

Про що книга

Вікторія Боярина – засновниця фонду Open Mind Fund та ініціаторка громадського проєкту «Сімʼя в пріоритеті». У книзі вона охоплює теми від підготовки до вагітності та пологів до сексуального виховання і навчання дітей фінансової грамотності. Найкращі уроки – особисті приклади батьків, вважає Боярина.

Експертами книги стали 18 психологів, педагогів і освітян, серед яких перинатальна психологиня Оксана Королович, лікарка-терапевтка Марія Матюшик і співзасновниця групи освітніх компаній DEC Наталя Тарченко.

Відгук Феліксова:

Мені був найцікавішим розділ про побудову та розвиток родинної культури. Посилаючись на фахівців, авторка дає багато корисних порад щодо здорового способу життя і формування корисних харчових звичок. Пояснює, як це все імплементувати в життя родини у ненав’язливій формі. Книга легко написана, підіймає актуальні питання і дає практичні поради.

«Дорослі діти емоційно незрілих батьків», Ліндсі К. Гібсон

радить Юлія Федосюк

«Дорослі діти емоційно незрілих батьків», Ліндсі К. Гібсон

«Дорослі діти емоційно незрілих батьків», Ліндсі К. Гібсон

Про що книга

Емоційно незріла поведінка батьків впливає на життя дітей і тоді, коли ті виростають. Серед проблем «дорослих дітей» – почуття самотності, невпевненість та труднощі у встановленні особистих кордонів. Клінічна психологиня і консультантка з питань особистісного зростання Ліндсі Гібсон пропонує стратегії, що допомагають зрозуміти й подолати негативні наслідки дорослішання в емоційно незрілій родині. 

Відгук Федосюк:

Це книга про дорослих і їхніх батьків, але читаючи, ти аналізуєш свою поведінку і розумієш, які питання тобі зададуть твої дорослі діти. 

«Матера вам не наймичка, або Чому діти це… прекрасно», Катя Бльостка

радить Оксана Феліксова

«Матера вам не наймичка, або Чому діти це… прекрасно», Катя Бльостка

«Матера вам не наймичка, або Чому діти це… прекрасно», Катя Бльостка

Про що книга

Катерина Баррел виховує чотирьох синів і веде блог про материнство в Instagram, де вона відома як Катя Бльостка. «Я давно перестала намагатися бути найкращою мамою», – пише Баррел. У книзі вона розповідає про досвід «неідеального материнства» – від тесту на вагітність до етапів садочку та школи. Аналізує стереотипи про те, якою повинна бути мама і як виховувати дітей. Книга написана у форматі гумористичного щоденника.

Відгук Феліксової:

Авторка відкрито розказує про свою історію материнства, розписуючи кожен етап. Головна ідея: варто робити так, як відчуваєте саме ви – не бабуся, не мати, не свекруха. Книжка написана дуже легко та має відбірний тонкий гумор між абзацами серйозних тем. Дуже раджу прочитати її жінкам, які тільки задумуються щодо вагітності, і тим, хто вже є матірʼю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні