Категорія
Життя
Дата

Хочете мати адаптивну компанію? Крок перший – побудувати командну стресостійкість. Як – в уривку з нової книги від автора «Ніколи не їжте наодинці»

За час пандемії автор бестселлера «Ніколи не їжте наодинці» Кіт Ферацці з колегами Кіаном Ґохаром та Ноелем Вейрічем провели інтерв’ю із більш ніж 2000 керівників. Вони побачили: існує набір якостей, що допомагає лідерам всіх галузей будувати навігацію у непевному майбутньому. Його назвали «радикальна адаптивність»

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ферацці, Ґохар та Вейріч поєднали уроки лідерства під час кризи в схему та виклали її в книжці «Конкуренція в новому світі праці». Ця книга – про радикальну адаптивність. Про те, як випереджати зміни та бачити в них нові можливості.

Одна з важливих умов радикальної адаптивності організації – готовність команди зустрічати зміни та бути ефективними в них. Для цього необхідна стресостійкість цілого колективу. Як його забезпечити? Forbes публікує уривок із «Конкуренції в новому світі праці», що вийшла в українському перекладі у видавництві «Лабораторія».

Хочете мати адаптивну компанію? Крок перший – побудувати командну стресостійкість. Як – в уривку з нової книги від автора «Ніколи не їжте наодинці» /Фото 1

У жовтні 2020 року генеральний директор Apple Тім Кук поділився з аналітиками Wall Street прогнозами на четвертий квартал. Він сказав, що фінансові показники компанії перевищують всі очікування і що це заслуга стресостійкості команди. «Ми розділені, але за цей рік стало очевидно, що команди та колеги підтримували одне одного й допомагали більше, ніж у звичайний час. Думаю, тим, як ми впоралися цього року, ми завдячуємо цій інстинктивній витривалості», – каже він. 

Події поза робочим місцем по-різному впливають на членів команди. Щоб команда мала сили й хотіла працювати, ми мусимо зміцнювати її спільну витривалість і водночас створювати дієві механізми підтримки всередині команди. Ви керівник, тож ваше завдання – підтримувати витривалість команди й переконатися, що працівники розділяють відповідальність за стан своїх колег. 

Команди перемагають і зазнають поразок разом. Власною поведінкою можна підвищити чи знизити стресостійкість інших працівників. Наступні чотири кроки допоможуть зрозуміти, як оцінити рівень командної стресостійкості й потім спонукати членів команди спільно її розвивати. 

  1. Оцініть командну стресостійкість.
  2. Зверніться до високовигідних методів підтримки командної стресостійкості.
  3. Спільно усувайте джерела стресу.
  4. Підтримуйте ментальне здоров’я, щоб зберігати стресостійкість. 

На особистісному рівні кожен сам несе відповідальність за свою стресостійкість, але витривалість на роботі – це все ж командна гра. Будь-яку компанію живлять енергією працівники. Це особливо помітно на рівні команд: результати роботи прямо пропорційні енергії, що її має команда. Команди варто сприймати як живі організми: від того, наскільки вони міцні й витривалі, залежить їхнє здоров’я. 

Оцініть командну стресостійкість

Багато команд, із якими Кіт працював як наставник, потерпали від стресу, викликаного пандемією. Їхні керівники казали, часто зі сльозами на очах, що вони виснажені. 

GFTW Institute звернувся по допомогу до WW та Headspace, двох знаних компаній, які працюють у сфері досліджень самопочуття на робочому місці. Ми готували опитування про явище командної стресостійкості й помітили цікаву штуку. Стосунки між колегами, завдяки яким команда показує хороші результати, розвивають ще й командну стресостійкість, яка допомагає ці результати закріпити. 

Зокрема, команди, які докладають більше зусиль для співрозвитку, також виявилися більш стресостійкими. Працівники не ставали у захисну позу, почувалися впевненіше серед колег, а відтак ті, кому була потрібна допомога, дозволяли собі попросити про неї. Це і є дух командної стресостійкості. 

Далі ми налагодили співпрацю з Мері-Клер Рейс із компанії lhh і Тарін Марі Штейскаль, засновницею та керівницею досліджень витривалості Resilience Leadership Institute. Ми вирішили не вимірювати, як мислять і поводяться окремі працівники, а дивитися на поведінку всієї команди. Виявилося, про командну стресостійкість найкраще свідчить спрямованість команди на: 

Результат. Найочевидніша ознака командної стресостійкості – здатність команди робити свою роботу і досягати очікуваних показників. 

Щирість. Від неї залежить не лише хороший результат роботи, а й стресостійкість команди. Чи можуть члени команди відверто спілкуватися й чесно оцінювати одне одного? Члени нестійких команд не здатні говорити правду чи виявляти й долати перешкоди на своєму шляху.

Винахідливість. Команди, яким бракує стресостійкості, витрачають час на те, щоб поскаржитись, що вирішувати проблему складно. Вони довго і мовчки сумніватимуться в сенсі завдання, замість того, щоб швидко висловити сумніви, пропрацювати їх і вирішити, як працювати далі. 

Співпереживання. Чи члени вашої команди діляться успіхами й невдачами? Витривалі команди об’єднують людей, яким не байдуже одне до одного.  

Відкритість. Чи можуть члени вашої команди попросити про допомогу інших? Командам, яким бракує стресостійкості, складно визнати, що проблема занадто серйозна. Члени такої команди не просять про допомогу ані своїх колег, ані інших працівників компанії. 

Виробнича стійкість. Чи ваша команда здатна змінити підхід до роботи, але зберегти кінцеву мету? Нестійким командам складно змінювати курс, коли цього вимагають умови. Вони або йдуть за застарілим планом, або працюють по-новому, геть забувши про мету.

Великовдячність. Чи ваша команда великовдячна? Тобто і великодушна, і вдячна? Вдячність з’являється, коли команда усвідомлює користь від подолання проблеми. Великодушність проявляється у тому, як люди не просто видають рекомендації, а діляться досвідом, на якому можуть вчитися інші. Нестійкі команди нічим не діляться і зазвичай просто звинувачують одне одного. 

Добрий намір. Завжди виходьте з того, що всі у команді мають добрий намір. Може, в когось якісь особисті проблеми, хтось переживає з причини, якої вам не зрозуміти. Але вірте, що всі видають у роботі свій максимум. Тоді ви зможете їх підтримати та поспівчувати їм. 

Чудовий спосіб відстежувати рівень стресостійкості в команді – щомісяця оцінювати його на нарадах, застосувавши метод спільного вирішення проблем. Спершу складіть список джерел стресу, які впливають на вашу компанію. Разом знайдіть шляхи, як їх можна уникнути. Це допоможе пропрацювати питання командної стресостійкості, скориставшись основними вигодами методу – повним залученням команди, визнанням проблем, спільним пошуком способів їх розв’язання. 

Високовигідні методи роботи підтримають рівень командної стресостійкості 

Щоб підняти загальний рівень командної стресостійкості, потрібні самосвідомість та співпереживання, які не завжди притаманні усім працівникам. Керівники мусять оцінити стан своїх команд, знайти слабкі місця, розробити стратегії, що допоможуть членам команд знести мури між собою та закласти підвалини довіри, чесності й самосвідомості. Згідно з нашими дослідженнями, найкращих результатів у командній стресостійкості допомагають досягти такі високовигідні методи роботи. 

Візьміть на себе відповідальність розвивати стресостійкість одне одного 

Суть співрозвитку полягає в тому, що ми беремо на себе відповідальність за розвиток інших у скрутні часи. Командна стресостійкість має бути базисом соціального контракту, яким керується команда. Обговоріть бажані риси командної стресостійкості, домовтеся підтримувати розвиток одне одного й допомагати дотримуватися укладених правил. Ваші очікування від командної єдності й підтримки між колегами слід чітко зафіксувати у контракті. Якщо комусь важко, команда зобов’язується допомогти. Якщо команді байдуже до чужих проблем, нагадайте їм про укладений контракт і власні очікування. 

Хороші відгуки про чужу роботу надважливі 

Для якісної та гнучкої співпраці важливо швидко і часто давати й отримувати відгуки про роботу. А щоб підтримувати рівень командної стресостійкості, ці відгуки треба формулювати у позитивному ключі. 

Віддалена та гібридна робота ускладнює це завдання. Керівникам варто уважно поставитися до похвали працівників за гарно виконану роботу. Раніше це виходило саме собою, але дуже просто забути відзначити працівника після zoom-зустрічі, коли він зникає з вашого екрана. В нинішніх умовах доводиться нагадувати собі про таке додатково. 

Діліться тим, як у вас справи, визнавайте, що вам складно 

Щоб створити атмосферу довіри, керівники мають закликати членів команди ділитися страхами, проблемами, варіантами того, як команда може з ними впоратися. 

Подбайте про комфортні умови й застосуйте метод спільного розв’язання проблем: хай кожен зобразить мапу свого життя, в якій будуть і досягнення, і провали, а потім поділиться обраними моментами з рештою. Модератор такої зустрічі може попросити працівника поділитися думками про те, як він бачить команду і її основні проблеми. Крім того, кожен має розказати, чому він чи вона – теж частина проблеми. Взяти участь мають усі. 

Зверніться по незалежну оцінку 

Стресостійкі керівники запрошують експертів з-поза команди. Так можна почути незаангажовану думку про стосунки у команді та інші проблеми. 

Покажіть, що вам не все одно 

Висловлюйте зацікавленість у тому, як розвивається команда. Ставте навідні запитання, щоб вчасно помітити проблеми, які впливають на командну стресостійкість. Але спитати – це лише половина справи. Хороші керівники вміють ще й уважно вислухати членів команди. Саме так викривається брак стресостійкості. 

Подбайте про перерви 

Ментальному здоров’ю може допомогти усе: і перерва на 10 чи 30 хвилин, і кілька вихідних днів. 

Сера Лавель, клінічна психологиня, каже: «Зараз дуже важливо, щоб роботодавці заохочували людей іти у відпустку, хай навіть вони проведуть її вдома. У довгостроковій перспективі працівники, які ходять у відпустки, рідше вигорають і менше хворіють». 

Нью-Йоркська агенція Grey Horse Communications працює у сфері публічних стосунків та комунікації. Керівники агенції зробили так, що всі працівники щодня о 15:00 отримують нагадування, що їм варто перепочити, вийти надвір чи прогулятися.

Наймайте стресостійких працівників 

Усвідомлення важливості командної стресостійкості приведе до того, що особиста стресостійкість стане важливою рисою під час пошуку нових працівників. Якщо ви розглядаєте двох-трьох рівних за кваліфікацією кандидатів, попросіть кожного з них описати якусь складну ситуацію з їхнього досвіду і те, як вони з неї вийшли. Звертайте увагу на риси, важливі для командної стресостійкості: на вияви співпереживання, доброти, вдячності, щедрості. Можливо, ви виявите, що кандидат із трохи гіршими навичками більше посилить командну стресостійкість. 

Спільно усувайте джерела стресу 

Був червень 2020 року, пандемія зайшла на четвертий місяць. Лора Чемберс, колишня директорка eBay та Airbnb, прийняла пропозицію очолити успішний фемтех-стартап Willow. 

Не минуло і двох тижнів, як Лора побачила, наскільки важко працювати її команді. Вона спілкувалася з працівниками віч-на-віч, у розмовах вони описували, як кожен день намагаються втримати в рівновазі роботу, особисте життя, домашні обов’язки. Компанія прагнула зробити материнство радіснішим, і працівники були однаково віддані спільній місії. Але страждали кожен по-своєму: хтось почувався самотньо, хтось жив у некомфортних умовах, хтось не міг бачитися з близькими. 

Лора згадує: «Було очевидно, що команду треба якось підтримати. Мені потрібне було рішення, яке б розв’язало саму суть проблеми, а втілити його можна було дешево і з малою кількістю людей». 

Команда Willow провела кілька онлайн-зустрічей, визначила основні джерела стресу, а потім почала міркувати, як їх усунути. 

Одним із наслідків став Project Thrive: серія онлайн-занять із, наприклад, йоги та дихальних практик. А також групове наставництво й терапія. Також, щоб зменшити стрес через кількість справ, упровадили систему «фіолетових пауз». Це спеціальний час, який працівники відзначали у календарях фіолетовими квадратиками і який вони мали приділити собі: потренуватися, прогулятися, допомогти дітям з уроками. У цей час працівники повинні були ігнорувати робочі дзвінки, листи й повідомлення. 

Пандемія показала, що хороший керівник має виявити джерела стресу в компанії, а потім розробити план, як їх обійти. Впродовж 2020 року ми бачили, як організації розробили кілька оригінальних способів впоратися зі стресом. 

Втома перфекціоністів 

Крістін Ранд, віцепрезидентка з питань корпоративного регулювання та ризиків у компанії Moderna, розповідає про відповідальність, що її відчували всі працівники компанії, яка розробляла вакцину від COVID-19. Сотні нових працівників, включно з Ранд, приєдналися до команди Moderna того року. «Надважливо говорити з людьми, щоб вони могли виговоритися, давати їм відпочити. Керівництво Moderna взяло за правило не влаштовувати зустрічей після обіду у п’ятницю і на вихідних», – каже Крістін. 

Втома через самотність і командне єднання 

Робота з дому залишиться з нами надовго. Багато компаній успішно звертаються до програм для спілкування, як-от Slack, Yammer чи Microsoft Teams. Із їхньою допомогою працівники стають спільнотою, бо можуть обговорювати, як виховувати дітей-підлітків, ділитися відео з тренуваннями, святкувати дні народження. Добре мати місце, де можна поділитися чимось. Але справді хороші керівники, які турбуються про командну стресостійкість, ідуть навіть далі. 

До пандемії Крістал Зелл, відповідальна за роботу з клієнтами The Home Depot, перед початком зустрічі завжди просила кожного оцінити рівень тривоги за шкалою від 1 до 10. З часом всі знали, від кого чого очікувати. Наприклад, якщо Філ зазвичай тривожився на 5, а потім оцінював тривогу на 7 чи 8, усі знали, що Філу потрібна допомога. 

У 2020 році виявилося, що питання про тривогу застаріло. Тоді Крістал стала починати зустрічі конкретнішими питаннями, наприклад: «Що у вас на думці цього тижня?» і «Через що ви не можете спати?». 

Брак здорового розпорядку 

Проблема, яка часто зустрічається під час роботи з дому – брак нормального розпорядку робочого дня. Через це багато хто забував виділяти час на догляд за собою. Деякі компанії заохочували працівників час, який вони раніше витрачали на дорогу до офісу, використати, щоб випити смузі, зайнятись йогою чи іншим спортом.  

Підтримуйте ментальне здоров’я, щоб зберігати рівень стресостійкості 

Пандемія відкрила нам усім очі на те, наскільки ментальне здоров’я важливе для роботи. Ми хотіли розвинути цю тему і разом із Headspace запустили дослідження, яке триває й досі. Ми вивчали ментальне здоров’я у новому світі праці, щоб визначити, які високовигідні методи роботи можуть допомогти. 

Ось кілька способів, у які підтримка ментального здоров’я допоможе розвинути командну стресостійкість. 

Приклад керівництва 

Керівники теж відчувають великий стрес. Як ви даєте раду своєму? Може, говорите з командою про те, що його викликало? Коли ваша команда бачить і чує, що ви це робите, вони сприймають це як дозвіл подбати про власне ментальне здоров’я. І навпаки, якщо ви ніколи не відпочиваєте, відповідаєте на листи о першій ночі й не говорите про те, що вас тривожить, займатися собою стає соромно. 

Розвиваємо стресостійкість 

Стійкість до стресів важлива для всіх працівників – від вищого керівництва до рядових співробітників – і розвивати її корисно всім. Кадрова агенція lhh має програму наставництва для працівників. Долучитися можна через застосунок Ezra. Наставники агенції готові порадити, підтримати й допомогти з певними навичками – все, щоб розвинути стресостійкість. 

Кілька компаній, включно з Humana, Cigna та Interior Architects, надали працівникам доступ до онлайн-сервісу Happify Health, який заявляє, що може знизити рівень тривоги та депресії, а також підвищити стресостійкість на 20%. Сервіс пропонує близько 60 різних курсів. Кожен триває по чотири тижні й стосується конкретного аспекту ментального здоров’я. Наприклад, один зветься «Долаємо вигорання й розвиваємо стресостійкість». 

Як навчити керівників піклуватися про ментальне здоров’я 

Не треба нехтувати навчанням керівників: вони мають знати, що викликає тривогу, стрес, депресію. Мають навчитися помічати у працівників ознаки цих станів, знаходити способи боротьби з ними й підвищення загального рівня задоволеності своєї команди. 

Організація Mind Share Partners проводить навчання у сфері підтримки працівників на робочому місці. Так, вона навчала керівників технологічної компанії New Relic, як підтримувати ментальне здоров’я. Після навчання 92% керівників сказали, що їм стало комфортніше говорити про своє ментальне здоров’я на роботі. А ще вони краще зрозуміли, як створити в команді здорову атмосферу і допомагати працівникам. 

Медитації та усвідомленість 

З Сісі Моркен, яка тепер очолює Headspace, популярний застосунок для медитацій, Кіт познайомився на дослідницькому семінарі. Її ідеї про усвідомленість вражали, тож Кіт не здивувався, коли дізнався, що у Headspace зібрання починаються з коротких медитацій. «Це корисно всім присутнім, – каже Сісі. Вона займала керівну посаду в даллаській компанії Intuit, але покинула її й переїхала до Каліфорнії, щоб працювати з командою Headspace у Санта-Моніці. – Глибоке дихання допомагає розслабитись, і потім ти включаєшся в роботу краще». 

Більше тисячі компаній пропонують своїм працівникам корпоративний доступ до Headspace. Протягом 2020 року у шість разів зросла кількість запитів про партнерство – це пакетні угоди, коли компанія платить за доступ до програми для всіх своїх працівників. 

Компанія Farmers Insurance вже мала досвід використання Headspace після того, як ревізори компанії зіткнулися з високим рівнем тривоги після розмов із застрахованими клієнтами, які втратили все у каліфорнійських пожежах 2019 року. Коли почалася пандемія, Farmers швидко відкрила доступ до застосунку всім працівникам. Від січня 2021 року застосунок завантажили приблизно половина працівників. Водночас злетіли показники їхньої лояльності до компанії та задоволеності роботою. 

Сісі та її колеги за керівним столом вирішили, що п’ятниці в компанії будуть через тиждень то «п’ятницями без зустрічей», то «думальними днями». Це особливі дні, щоб подбати про себе. Дев’ять із десяти працівників кажуть, що вони стали більш зосередженими й краще працюють. Такий же відсоток керівників вважає, що зріс моральний дух команди. Сісі каже: «Стреси й тривоги виникають із двох причин: ми хвилюємося або про те, що вже сталося, або про те, чого ще не сталося. Відкладіть ці думки: думайте про те, що відбувається зараз». 

Терапія 

Ментальне здоров’я ґрунтується на психотерапії, і компанії, які роблять терапію доступною для своїх працівників, повністю чи частково сплачуючи за неї, мають із цього ментально здоровий і продуктивний персонал. Але важливо не просто включити терапію до програми страхування, а й дестигматизувати її та переконатися, що працівникам не соромно звертатися до терапевтів. 

У віртуальному просторі великої популярності набула також онлайн-терапія. Такі компанії, як Pinterest, Stitch Fix, Sephora, Zynga, Cleary Gottlieb, Starbucks та eBay, включають до своїх соціальних пакетів різноманітні застосунки, які відкривають працівникам доступ до інструментів, що допомагають їм піклуватися про себе: онлайн-наставництв, різних типів терапії, консультацій з питань медикаментозного лікування, сервісів для відновлення балансу між роботою та особистим життям. 

Як пов’язані фізичне і ментальне здоров’я? 

Unilever, GE, Deloitte, PayPal та інші компанії пропонують своїм працівникам доступ до програм WW і Gympass як можливість покращити ментальне і фізичне здоров’я. WW співпрацює з Headspace і пропонує користувачам програми медитацій, а ще вони додали до застосунку MyWW+ новий сегмент: відстежування сну, спеціальні засинальні плейлисти й науково підтверджені техніки – все, щоб поліпшити сон.  

Самозабезпечення командної стійкості й надалі залишатиметься важливою частиною радикальної адаптивності. Новий світ праці – команда, яка складається з команд, що працюють у мережі, яка розкладається на безліч мереж. Керівник має не наглядати й приймати дрібні повсякденні рішення, а розробляти стратегії та визначати, над чим працювати у майбутньому – через місяць, а потім рік, а потім ще далі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні