Серіал «Проблема трьох тіл» /скріншот з Netflix
Категорія
Життя
Дата

Новий серіал від творців «Гри престолів». На Netflix виходить масштабна епопея «Проблема трьох тіл». Що варто знати перед прем’єрою

Серіал «Проблема трьох тіл» заснований на трилогії «Памʼять про минуле Землі» китайського письменника-фантаста Лю Цисіня. Кадр із трейлера Фото скріншот з Netflix

Серіал «Проблема трьох тіл» вийде на Netflix 21 березня. Науково-фантастична епопея – нова робота сценаристів «Гри престолів» із бюджетом $160 млн. Це адаптація роману про іншопланетну загрозу людству китайського фантаста Лю Цисіня. Серед його фанатів – засновник Amazon Джефф Безос, який програв права на екранізацію історії. Forbes зібрав п'ять цікавих фактів про новинку.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Про що серіал «Проблема трьох тіл»: астрофізика, комуністи та прибульці

Серіал «Проблема трьох тіл» заснований на трилогії «Памʼять про минуле Землі» китайського письменника-фантаста Лю Цисіня. За адаптацію історії для Netflix взялися сценаристи «Гри престолів» Девід Беніофф і Деніел Вайсс.

В основі сюжету – іншопланетна загроза. «Запрошення» позаземній цивілізації Тризорія посилає астрофізикиня з КНР: вона стала свідком репресій проти науковців і зневірилася в людстві. Кілька десятиліть по тому відомі дослідники з усього світу починають загадково помирати – хтось намагається загальмувати науковий прогрес на Землі.

За розслідування береться група вчених – і потрапляє у VR-гру, де має вирішити «проблему трьох тіл». Це – нерозв’язана задача небесної механіки і ключ до порятунку.

Трейлер серіалу «Проблема трьох тіл». Джерело: Netflix

У людства є час – загарбникам потрібно кілька століть, аби дістатися Землі. Але перед лицем загрози земляни розділилися: частина планує співпрацювати з колонізаторами.

«Це не стільки про боротьбу із монстрами, скільки про реакцію людства на екзистенційну загрозу, – говорить Беніофф. – На жаль, як ми бачимо в останні роки, людство реагує не надто добре».

Перша робота після «Гри престолів». Як сценаристи-хітмейкери адаптували роман

Для Беніоффа і Вайсса «Проблема трьох тіл» стала першим проєктом після «Гри престолів». Третій співавтор серіалу – номінант на «Еммі» Олександр Ву. В інтерв’ю The Hollywood Reporter творці визнають: боялися братися за екранізацію настільки складного роману. «Велика заслуга Девіда та Дена в тому, що вони зробили його доступнішим», – каже режисер Дерек Цанг.

«Проблема трьох тіл», серіал

Кадр із серіалу «Проблема трьох тіл».

«Проблема трьох тіл», серіал

Кадр із серіалу «Проблема трьох тіл».

«Проблема трьох тіл», серіал

Кадр із серіалу «Проблема трьох тіл».

«Проблема трьох тіл», серіал

Кадр із серіалу «Проблема трьох тіл».

«Проблема трьох тіл», серіал

Кадр із серіалу «Проблема трьох тіл».

Попередній слайд
Наступний слайд

Над проєктом працювали чотири з половиною роки, команда налічувала близько 1000 людей, пише ВВС. Історію адаптували для глобальної аудиторії – перенесли основну локацію з Пекіна в Лондон і найняли міжнародний акторський склад. Дія серіалу відбувається на п’яти континентах.

Це всесвітня епопея безпрецедентних для Netflix масштабів, резюмує Screen Rant. Бюджет кожної серії становив близько $20 млн, за інформацією The Wall Street Journal. Для порівняння: кожен епізод четвертого сезону «Дивних див» – найдорожчого поки що шоу Netflix – коштував $30 млн, повідомляє Screenrant.

Дебютний сезон складатиметься з восьми епізодів, де переважно описані події першої книги. Автор роману схвалив адаптацію, зазначає стрімінг. Перший сезон серіалу «Проблема трьох тіл» буде доступний на Netflix з 21 березня 2024 року. Другий сезон уже у розробці, розповіли сценаристи.

Прискорений курс фізики. Як у серіал інтегрували науку

Квантова теорія, орбітальна механіка, астрофізика та нанотехнології – книги Лю Цисіня описують низку технічних і наукових концепцій. «Нам потрібно було показати це в серіалі, не збавивши темп шоу», – розповідає Вайсс.

У цьому сценаристам допомагали науковці: бортінженер лабораторії реактивного руху NASA Бобак Фірдоусі та фізик-експериментатор Меттью Кензі, дослідник бозона Хіггса, пише ВВС. До кожного епізоду долучили подкаст, що пояснює наукову складову.

«Проблема трьох тіл», прем'єра

Творці серіалу Олександр Ву, Девід Беніофф і Деніел Вайсс на світовій прем’єрі серіалу 8 березня 2024 року в Остіні.

Ключова наукова концепція серіалу – «проблема трьох тіл» – означає непрогнозованість рухів трьох небесних тіл, що обертаються одне проти одного під дією взаємного тяжіння. З XVII століття вчені намагаються зрозуміти, як будувати графік передбачуваного руху таких об’єктів. У серіалі з проблемою стикаються прибульці, що мешкають на планеті з трьома сонцями.

Актори з «Гри престолів» і нереалізоване камео Барака Обами

Акторський склад серіалу поповнили обличчя «Гри престолів» Ліам Каннінгем, Джон Бредлі-Вест і Джонатан Прайс. У ролі головного детектива – зірка фільму Marvel «Доктор Стрендж» Бенедикт Вонг.

Для епізодичної появи творці серіалу запросили експрезидента США Барака Обаму, який схвально відгукувався про роман у 2017-му. «Проблема трьох тіл» допомагала відволікатися від тиску на президентському посту, казав Обама журналістам The New York Times. Утім, від участі він відмовився, розповіли автори.

Акторський склад серіалу поповнили обличчя «Гри престолів» Ліам Каннінгем, Джон Бредлі-Вест і Джонатан Прайс. Джерело: Netflix

Фанат «Проблеми трьох тіл» – Джефф Безос. Чому Amazon не отримав права на екранізацію

Amazon Studios домовився про купівлю прав на англомовну адаптацію «Проблеми трьох тіл» у 2018 році: засновник Amazon Джефф Безос – шанувальник роману, пише The Hollywood Reporter. Переговори з правовласниками, розробником ігор Yoozoo Group, тривали вісім місяців. Кульмінацією стала зустріч у Лос-Анджелесі. Представник Amazon Studios описав її журналістам як «найбожевільнішу в кар’єрі».

«Залишалася хвилина до підписання [контракту], коли генеральний директор [Yoozoo Group] раптом сказав: «Створімо спільне підприємство», – цитує видання представника Amazon. Компанія не погодилася, це підірвало угоду.

Два роки по тому мільярдера-засновника Yoozoo Group і виконавчого продюсера екранізації Ліня Ці отруїли в Шанхаї. Попри загибель керівника, компанія продовжила працювати над адаптацією «Проблеми трьох тіл» разом із співпродюсером Netflix. Також Yoozoo випустить гру за мотивами роману.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні